3VOOR12DRAAIT (wk 18): I am Oak, LCD Soundsystem, Lucky Fonz III 3VOOR12DRAAIT (wk 18): I am Oak, LCD Soundsystem, Lucky Fonz III

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (wk 18): I am Oak, LCD Soundsystem, Lucky Fonz III

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Net als vorige week is de (door het ATP festival uitgedunde) redactie van 3VOOR12 weer erg blij met I am Oak. Ook LCD Soundsystem heeft dankzij het nieuwe album This Is Happening veel vrienden op de redactie.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. 

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter
.


3VOOR12 single van de week 
Triggerfinger - First Taste  (Excelsior)

3VOOR12 album van de week
LCD Soundsystem - This is Happening (DFA/EMI)

3FM Megahit 
Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls (EMI)


DE TOP 10:

1. I am Oak - On Claws (Snowstar)

"Een eerlijk, zacht en open folkalbum." (Fiona Fortuin)
"I am Oak zou wel eens heel hard kunnen komen dit jaar." (Casper Sikkema)
 "I Am Oak overtuigde me voor het eerst een hele show lang." (Ingmar Griffioen)

2. LCD Soundsystem - This is Happening (DFA)
"Zelfs een benepen 'ik wil geen hit, dus die krijg je niet' song is er alsnog één." (Fiona Fortuin)

3. Pavement live @ Paradiso 08-05-2010
"Als neutrale toeschouwer constateerde ik dat deze reünie zeer geslaagd is" (Atze de Vrieze)

4. Gayns - Gayngs (album, Jagjaguwar/Konkurrent)
"subliem eerbetoon aan hun guilty pleasure uit de jaren tachtig" (Atze de Vrieze)

5. Lucky Fonz III - Ik Heb Een Meisje (single, Top-Notch/Universal)
"Lucky Fonz' eerste Nederlandstalige single is een liedje over verliefdheid om verliefd op te worden" (Atze de Vrieze)

6 Bear in Heaven live @ Paradiso 10 mei 2010
"Prachtige band, ook live. Je gunt ze werelddominatie." (Fiona Fortuin)

7. The Hold Steady – Heaven is Whenever (Rough Trade/Konkurrent)
"Serieus, The Weekenders, We Can Get Together, Rock Problems, Hurricane J ze kerfden allemaal iets heel moois en blijvends in mijn licht verdorven ziel" (Casper Sikkema)

8. The Divine Comedy – At The Indie Disco (single, PIAS)
"tragiek van de kinderdisco met een prachtige tekst vol songtitels" (Menno Visser)

9. Zo Moeilijk - Kleermaker
"Een ding is zeker: Zo Moeilijk dissen is fokkin' dom" (Ingmar Griffioen)

10. French Horn Rebellion (live @ Paradiso bovenzaal, 4 mei)
"Ergens tussen Daft Punk en MGMT (toen ze nog hits scoorden)"


DE LIJSTJES:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Pavement live @ Paradiso 08-05-2010
Om de een of andere reden was ik in de jaren negentig nooit fan van Pavement, maar ik liet me in Paradiso gewillig omringen door mensen die het een van de beste bands ooit vonden. Ik zag mensen die voor even hun wilde haren terug kregen op Cut Your Hair, die de longen uit hun lijf schreeuwden op Stereo en Unfair en die hun vriendin zachtjes in de hand knepen bij Spit On A Stranger. Als neutrale toeschouwer constateerde ik dat deze reünie zeer geslaagd is. Zo geslaagd dat ik overweeg fan te worden.

Gayngs - Gayngs (album, Jagjaguwar/Konkurrent)
Ook bij mij begint het Gayngs-kwartje te vallen. Dit is een groep indiefolkmuzikanten met smaak uit Wisconsin (onder wie Bon Iver en Megafaun) die op sublieme wijze eer betuigt aan hun guilty pleasure uit de jaren tachtig. Geïnspireerd op de muziek van 10CC, door initiatiefnemer Ryan Olson slick maar met behoud van spanning geproduceerd en afgetopt met satijnen gitaar- en saxofoonsolo's. 

Lucky Fonz III - Ik Heb Een Meisje (single, Top-Notch/Universal)
Of ik hem al zat ben sinds die single twee weken geleden op ons bureau belandde? In tegendeel. Lucky Fonz' eerste Nederlandstalige single is een liedje over verliefdheid om verliefd op te worden. Dat zou heel Nederland moeten doen.

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Bear in Heaven live in Paradiso, 10 mei 2010
Beast Rest Forth Mouth, het tweede album van Bear in Heaven, was voor mij vorig jaar het beste album dat niet mijn top 10 haalde. Waarom de plaat mijn eindejaarslijst niet haalde, is me heden ten dage een raadsel. Met elke luisterbeurt valt de plaat weer wat meer op zijn plaats. Bear in Heaven voelt als een New Age beweging. De muziek is ongrijpbaar, hypnotiserend. Zanger Jon Pilpot zingt met hoge stem, als een messias die verlichting brengt. Ik dacht dat ik doordraafde in mijn voorstelling van de band. Maar dankzij een interview met Philpot bleek ik er niet ver naast te zitten. Ze zijn erg into spiritualiteit. Sympathie voor hippies kan ik bij mezelf niet ontwaren. Hippiedom camoufleert te vaak de Hollywood kracht van sommige muzikanten en behoudt ze zo de stap naar sterrendom. Zo denk ik dat Philpot niet van zichzelf weet dat hij het type Christian Bale kan zijn. Desalniettemin omhels ik deze band met liefde. Prachtige band, ook live. Je gunt ze werelddominatie.

LCD Soundsystem - This Is Happening (DFA/EMI) 
It is happening. Te gekke nieuwe plaat van LCD. Zelfs een benepen 'ik wil geen hit, dus die krijg je niet' song is er alsnog één. Een hit dus.

I Am Oak - On Claws (Snowstar)
Wat een debuut van de singer-songwriter Thijs Kuijken uit Utrecht. Een eerlijk, zacht en open folkalbum. Of zoals mijn collega Ingmar Griffioen zegt: I Am Oak schildert emotionele landschappen.


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

The Hold Steady – Heaven is Whenever (Rough Trade/Konkurrent) 
Pitchfork
 vind m maar matig. Fiona Fortuin ook. Ik, nietig stagiair zonder echte inzichten in de intrinsieke kwaliteit van muziek, vind de nieuwe Hold Steady bij nader inzien ziek goed. Serieus, The Weekenders, We Can Get Together, Rock Problems, Hurricane J ze kerfden allemaal iets heel moois en blijvends in mijn licht verdorven ziel. Nogmaals, ik heb er geen verstand van enzo, maar ik kan echt niemand bedenken die op dit moment betere, mooiere en ontroerendere nummers schrijft over de pijn van de iets te gulzige adolescentie dan Craig Finn.

I am Oak – On Claws (Snowstar) 
Helemaal aan de andere kant van het muzikale spectrum staat I am Oak. Schuchter. Ingehouden. Weinig drugs waarschijnlijk. In ieder geval geen jongen die de tragiek van onstuimig jong zijn meedogenloos mooi beschrijft, maar een jongen die iets met dieren heeft. Soms zelfs als metafoor. Soms gewoon, als teleurgesteld mens. Prachtig is het. I am Oak zou wel eens heel hard kunnen komen dit jaar.

Eddy Current Supression Ring – Rush To Relax (Goner)
Gewoon vet. Toch? 
 

MENNO VISSER DRAAIT:

LCD Soundsystem – This Is Happening (album, DFA/EMI)
Pakkende urgentie.

The Divine Comedy – At The Indie Disco (single, PIAS)
Neil Hannon verwoordt de tragiek van de kinderdisco met een prachtige tekst vol songtitels.

French Horn Rebellion (live @ Paradiso bovenzaal, 4 mei)
Indiediscoduo uit New York, ergens tussen Daft Punk en MGMT (toen ze nog hits scoorden). Zeer aanstekelijke liveshow, normaal gesproken komt het publiek niet zo los bij twee synthjongetjes.  Hint: zouden prima passen op Lowlands in de X-Ray. Check ze uit 27 mei Paradiso.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

I Am Oak, The Black Atlantic & Awkward I, live @ EKKO, Utrecht, 09-05-10 
Wellicht was ik de enige sportmaffe Utrechter die de Giro-karavaan zich niet door de straten van de stad zag persen..., maar het was het waard! The Black Atlantic opende met een fraaie set folky luistersongs, die de 3VOOR12 Selecteert keuze van april nog maar eens bevestigde. Awkward I leverde een sterke tweede deel, maar mag proberen minder charme en meer urgentie in zijn spel te leggen en I Am Oak overtuigde me voor het eerst een hele show lang. Met fijne gastvocalisten, maar vooral met de vijfkoppige band die het materiaal van On Claws met verve inkleurde. Luister 'm nu op de Luisterpaal 

The Black Atlantic - Reverence For Fallen Trees 
Sinds de show van zondag niet meer uit de cd-speler verdwenen, deze wonderschone plaat van Geert van der Velde en zijn bonte groep kornuiten. Passende soundtrack voor de trip naar de Ardennen ook. Nog altijd gratis te downen maar alleen al voor het artwork de aanschaf waard, vinyl kiezen dus!

Zo Moeilijk - Kleermaker
Debuut Nijmeegse Modo had zeker z'n momenten, maar voor het inlossen van de verwachtingen kijken we hoopvol naar de opvolger. Met vertrouwen ook, op basis van deze single. Een ding is zeker: Zo Moeilijk dissen is fokkin' dom.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12