Space Siren: shoegaze noise van producer Corno Zwetsloot

Hollandse Nieuwe met wortels in Zoppo en Seesaw

Ingmar Griffioen ,

Het eerste vaatje Hollandse nieuwe is dinsdag geveild voor 58.000 euro. 3VOOR12 acht de Hollandse Nieuwe van onschatbare waarde en biedt de verse talenten dus het hele jaar door aan. Space Siren uit Voorhout behoort tot de nieuwste lichting met gruizige, noisy rock in het spoor van Sonic Youth en My Bloody Valentine.

Hollandse Nieuwe met wortels in Zoppo en Seesaw

Het eerste vaatje Hollandse nieuwe is dinsdag geveild voor 58.000 euro. 3VOOR12 acht de Hollandse Nieuwe van onschatbare waarde en biedt de verse talenten dus het hele jaar door aan. Space Siren uit Voorhout behoort tot de nieuwste lichting. De band van producer Corno Zwetsloot, bekend van werk voor Blues Brother Castro, Venus Flytrap en Green Hornet, maakt gruizige, noisy rock in het spoor van Sonic Youth en My Bloody Valentine.

Space Siren komt niet uit de lucht vallen. In 2005 leverde Zwetsloot met zijn vriendin Ineke Duivenvoorde al een single af naar aanleiding van de geboorte van hun dochter. Het duo speelde eerder samen in de bands Seesaw en Zoppo uit de Transformed Dreams stal. Zwetsloot: "Stiekem speelde het al een tijdje in mijn achterhoofd dat ik zelf een band wilde beginnen, als ik mensen vond die allemaal goed konden spelen én er energie in konden stoppen. Maar probeer dat maar eens te vinden in Nederland."

Vorig jaar dienden die leden zich toch aan in de vorm van bassist Aico Turba en Gwendolien Douglas (AC Berkheimer), wiens zang een onderkoelde stempel drukt op het shoegaze geluid van de band. Eind mei kwam er een dubbele 7" vinyl single uit met vier tracks. "Die kwam tot op de dag precies vijf jaar na die eerste single uit. Maar we hebben eigenlijk 3,5 jaar geen band gehad. Toen we eenmaal de goede samenstelling vonden, ging het best snel", verduidelijkt Zwetsloot.

Space Siren is volgens Zwetsloot al druk bezig met de eerste plaat. "Die komt hopelijk ergens van de winter uit. En we hebben het plan om in het najaar een split-release te doen met Lushus. Met een nummer van Lushus, een van Space Siren en op twee liedjes een rare combinatie van de twee bands." Dat moet weer een dubbele 7" worden. "Ik ben zelf namelijk best gecharmeerd van vinyl." Grappend: "Ik ben al zo oud, dat ik iets tastbaars nodig heb. En we vinden het een heel mooi format. Voor deze release heeft Ineke het hoesje gemaakt en hebben we alles met de hand in elkaar gezet."

De release verscheen op het eigen Katzwijm Records. "Ik ben Katzwijm eigenlijk begonnen, omdat ik van audiotransparent supergoede dingen hoorde. Er zijn geregeld platen die ik onwaarschijnlijk goed vind, maar waar in Nederland niemand iets mee wil. Omdat ze het niet kunnen plaatsen. Ik dacht: dan doe ik het zelf wel. Later is dat met Lushus ook gebeurd." Het label staat open voor meerdere bands. "Het enige criterium is dat ik het zelf leuk moet vinden." Het Groningse Subroutine Records verzorgt de distributie en promotie. "Ik heb een studio en een band, daar heb ik mijn handen wel vol aan."

Op 9 september is er een Katzwijm presents avond in OT301, Amsterdam met Space Siren, Lushus, Zea, Fine China Superbone en het voor de gelegenheid heropgerichte Zoppo. Zwetsloot heeft ook plannen om regelmatig in zijn Next To Jaap studio avonden te gaan organiseren. Het nummer (Wrong) is te beluisteren op de zevende Hollandse Nieuwe compilatie.