"Snoop Dogg op Parkpop zorgt voor te grote publiekstoestroom" "Snoop Dogg op Parkpop zorgt voor te grote publiekstoestroom"

Nog veel onduidelijkheden rondom verbod

, Fiona Fortuin

"Snoop Dogg op Parkpop zorgt voor te grote publiekstoestroom"

Nog veel onduidelijkheden rondom verbod

Fiona Fortuin ,

Een mogelijk te grote publiekstoestroom lijkt de reden dat Snoop Dogg
niet langer welkom is op Parkpop. Vandaag maakte de organisatie van
het gratis festival bekend dat zij het optreden van Snoop Dogg heeft moeten afzeggen op last van de Haagse driehoek (burgemeester, politie, openbaar ministerie).

Nog veel onduidelijkheden rondom verbod

Een mogelijk te grote publiekstoestroom lijkt de reden dat Snoop Dogg niet langer welkom is op Parkpop. Vandaag maakte de organisatie van het gratis festival bekend dat zij het optreden van Snoop Dogg heeft moeten afzeggen op last van de Haagse driehoek (burgemeester, politie, openbaar ministerie).

In april werd het bezoek van de Amerikaan aan het festival in Den Haag al aangekondigd. Sindsdien heeft Parkpop met de drie partijen structureel overleg gevoerd. Volgens David Rietveld van GroenLinks zijn vanwege de komst van Snoop Dogg in overleg met de politie extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Toch is slechts enkele dagen voor het festival alsnog van hogerhand besloten om Snoop Dogg op dit festival te verbieden.

De burgemeester wil niet meer dan een korte persverklaring naar buiten brengen waarin staat: "Om het open en vriendelijke karakter en tegelijkertijd de vrije toegang tot Parkpop te kunnen garanderen, heeft de Haagse driehoek het besluit genomen om organisator Ducos Productions een vervangende hoofdact te laten zoeken." Ook wethouder Marjolijn de Jong (D66) die Cultuur in haar portefeuille heeft, laat bij monde van haar woordvoerdster weten niets te kunnen toevoegen. "Het blijft bij deze persverklaring, dat is zo besloten." Het college van Den Haag bestaat uit PvdA, VVD, CDA en D66. VVD’er Jozias van Aartsen is sinds 2008 de burgemeester van Den Haag.

Haags VVD raadslid Frits Huffnagel zegt dat een te grote publiekstroom de reden van het besluit is. "De burgemeester is bij wet verantwoordelijk voor veiligheid. Als in de driehoek wordt geconstateerd dat veiligheid niet kan worden gegarandeerd, dan wordt besloten om in te grijpen. Dat lijkt me ook nu de reden." Volgens Huffnagel zijn in het verleden eerder dergelijke besluiten genomen. "Het is niet iets nieuws dat de overheid zich bemoeit met de programmering. Ooit is een optreden van Anouk tijdens Koninginnenach stilgelegd, omdat er een onveilige situatie ontstond. In 2007 mocht om die reden Krezip op de Grote Markt niet doorgaan. Er werd teveel publiek verwacht."

Het is wel voor het eerst dat de politiek interventie pleegt in het Parkpop programma. Parkpop is een gratis festival sinds 1981 en trok vorig jaar 275.000 bezoekers. Marit Noorlander van DUCOS Productions, dat Parkpop produceert: "Er hebben diverse artiesten op Parkpop gestaan. Er is al die jaren nooit iets gebeurd."

David Rietveld van GroenLinks zegt daarom ook verbaasd te zijn over het besluit. Samen met PvdA, SP en D66 stelt hij momenteel vragen op voor de burgemeester. "Vanwege de komst van Snoop Dogg zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen, nu mag het dan toch niet doorgaan. Het lijkt wel of er ineens iets is ontdekt. Dat ze bang zijn geworden. Het is goed dat de Haagse driehoek geen moord en brand schreeuwt, dat kan het festival op de dag zelf een vreemde bijsmaak geven. Maar wel willen we de grondslag tot dit besluit weten. Die wordt ons nu nog niet gegeven."

D66 fractievoorzitter Rachid Guernaoui is telefonisch onbereikbaar, maar heeft wel op de site van de partij laten weten dat: “De gemeente wist zeker al vanaf 8 april dat Snoop Dogg de hoofdact van het festival zou zijn. Het is daarom raar dat er nu pas naar de organisatie wordt gecommuniceerd dat het optreden van Snoop Dogg niet door mag gaan.”

De kans is aanzienlijk dat Snoop Dogg alsnog zijn gage opeist.Noorlander van Parkpop wil niet zeggen hoe groot de financiële schade is nu de headliner op het programma ontbreekt. "Ons beleid is dat wij geen uitspraken doen over de financiele zaken. Dat is ook momenteel niet onze prioriteit. We hebben te maken met een gat in de programmering die we zo het liefst zo snel mogelijk gevuld zien." Hoewel Rietveld het niet met zekerheid kan zeggen, zal de gemeente volgens hem het bedrag compenseren.

De branchevereniging VVEM behartigt en verdedigt de belangen van professionals in de evenementenbranche. Directeur Hans van Ligtermoet zegt nog geen reactie over de kwestie te kunnen geven. "Er is nu nog te veel onduidelijk." Ligtermoet zal eerdaags contact opnemen met de organisatie van Parkpop en verwacht alsnog een uitgebreide reactie van de driehoek. "Het kan niet de bedoeling zijn dat de politiek straks de evenementenprogramma's bepaalt. Daarom is het essentieel om te weten waarom de driehoek dit zo gespeeld heeft."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12