Nieuw poppodium Asteriks in Leeuwarden Nieuw poppodium Asteriks in Leeuwarden

“Het is geen sneer naar Romein, maar een knipoog”

, Eelco Couvreur

Nieuw poppodium Asteriks in Leeuwarden

“Het is geen sneer naar Romein, maar een knipoog”

Eelco Couvreur ,

Leeuwarden heeft er een poppodium bij. Asteriks gaat zich richten op alternatieve muziek en relatief kleine bands uit Noord-Nederland maar ook ver daarbuiten. “Er zijn hier zoveel goede bands, die verdienen een plek.”

“Het is geen sneer naar Romein, maar een knipoog”

Leeuwarden heeft er een nieuwe locatie voor alternatieve en lokale muziek bij. Poppodium Asteriks is een initiatief van “plaatselijke muziekliefhebbers” en wil een plek bieden aan onbekende artiesten uit de regio en daarbuiten. “We willen de muziekscene in Leeuwarden nog levendiger maken.” 

Wie logisch nadenkt zou tot de conclusie kunnen komen dat een stad als Leeuwarden aan één poppodium genoeg heeft. Niets blijkt minder waar, want naast het programma van het gekende Romein blijft er voor Asteriks nog voldoende invulling over. “Er valt voor onze programmeur genoeg te kiezen,” verklaart Anne-Marie Böing, woordvoerster van Asteriks. “Er gebeurd hier op muzikaal gebied zo ontzettend veel, Leeuwarden is echt een muziekstad.”

Een muziekstad waar plaats is voor een tweede podium dus. Een podium dat zich vooral zal richten op alternatieve (pop)muziek. “Voor grote en gevestigde namen is Romein een prima plek. Wij willen de relatief kleinere bands een plek geven. We zoeken binnen verschillende genres meer variatie want wij zijn er van overtuigd dat die in Noord-Nederland aanwezig is.”

Böing benadrukt dat Asteriks de al bestaande poppodia in de regio allerminst in de weg wil zitten. De naam Asteriks moet volgens haar worden uitgelegd als een knipoog en niet als een sneer richting Romein. “Absoluut niet. Wij doen dit juist omdat we hart hebben voor hetgeen er nu al gebeurd rondom de popscene in Leeuwarden en zullen ons op andere artiesten richten. Je moet het zien als een aanvulling op het bestaande aanbod.”

De Blokhuispoort in Leeuwarden moet op den duur de vaste uitvalsbasis voor Asteriks worden. Aanstaande vrijdag 11 juli is de ouverture met op het programma Shaking Godspeed.“De theaterzaal daar is echt te gek en heel geschikt. Ook zullen we sporadisch uitstapjes maken naar andere locaties in de stad zoals Café Mukkes, wat van oudsher een plek is voor stevige rock.”

Op de vraag waar Asteriks over een jaar hoopt te staan antwoord Böing: “We willen dat de mensen in Leeuwarden op vrijdag avond denken: kom, we beginnen de avond bij Asteriks. Daar wordt altijd laagdrempelig maar goed geprogrammeerd. Toffe bands al vroeg op de avond en voor een lage prijs.”  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12