Delta Funktionen: “Techno moet ballen hebben” Delta Funktionen: “Techno moet ballen hebben”

Friese producer komt met twee nieuwe EP’s op Delsin

, Eelco Couvreur

Delta Funktionen: “Techno moet ballen hebben”

Friese producer komt met twee nieuwe EP’s op Delsin

Eelco Couvreur ,

Niels Luinenburg alias Delta Funktionen stuurde brutaal zijn allereerste producties naar het Amsterdamse Delsin. Dik twee jaar en een handvol releases later is hij een van de grootste talenten op het gebied van diepe, donkere techno. “Het is mijn visie op techno.”

Friese producer komt met twee nieuwe EP’s op Delsin

“Het klopt dat ik niet graag interviews geef,” zegt Niels Luinenburg alias Delta Funktionen terwijl hij op de vroege ochtend zijn koffie inschenkt. “Zorg eerst maar dat je iets te vertellen hebt, dan kan je gaan praten.” De quote past de bescheiden en nuchtere Luinenburg als gegoten. De producer uit Leeuwarden brengt deze zomer een tweeluik van EP’s uit bij het Amsterdamse Delsin en mag zich rekenen tot een van de grootste (internationale) talenten als het gaat om kwaliteitstechno.

Wat ons betreft heeft Luinenburg (26) absoluut recht van spreken. In korte tijd wist de jonge producer een indrukwekkend palmares van (dub)techno op te bouwen bij het internationaal vermaarde Delsin. Rauw, diep, donker, stevig. Zo kunnen we de muziek van Delta Funktionen het best omschrijven. “Ik luister al heel lang naar techno. Dan ben je de makkelijke deuntjes snel zat. De techno van vroeger had ballen, die van een paar jaar terug niet. Dan kan je twee dingen doen: zeuren of zelfs iets creëren.”

Luinenburg kiest duidelijk voor het laatste. Twee jaar geleden stuurde hij brutaal zijn eerste producties naar Delsin. “Marsel (van der Wielen, eigenaar Delsin red. ) wilde het eigenlijk gelijk uitbrengen. Delsin is een geweldig label met een fantastische labelbaas. Ik voel me daar echt thuis. Ik hoef me niet te conformeren, dat vind ik belangrijk. Er is een soort wisselwerking ontstaan, daarom breng ik veel van mijn muziek daar uit. Daarnaast is er ook track en een remix op het kleinschalige Nederlandse Field Records uitgekomen. Voor dat label ben ik ook bezig met een nieuwe plaat.”

De link naar Detroit is met de rauwe techno van Delta Funktionen snel gelegd, maar Luinenburg heeft het niet zo op hokjes. “Mensen mogen die link leggen, maar ik kom uit Leeuwarden. Detroit is absoluut een inspiratiebron. Er komt veel goede muziek vandaan, maar ik geef mijn visie op techno. Ik probeer mijn eigen wereld te creëren als ik muziek maak.” Luinenburg werkt in zijn studio vooral met analoge drumcomputers en synths. “Dat is ook de reden dat ik weinig live optreed. Het is moeilijk om mijn studioproces naar het podium te vertalen.”

Wie Luinenburg wil zien optreden zal het voorlopig dus vooral met dj-sets moeten doen en bovendien regelmatig de landsgrenzen over moeten. Zijn agenda behelst boekingen van Berlijn tot aan Tokio en van Kopenhagen tot aan Dublin. “Ik treed ook in Nederland op, maar krijg hier vaak te horen dat ik te hard draai. Het draait op feesten hier vooral om het publiek, terwijl in het buitenland de muziek belangrijker is."

Luister hier naar een recente promomix van Delta Funktionen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12