Asta gekraakt door Haagsche culturele organisaties Asta gekraakt door Haagsche culturele organisaties

Statement richting gemeente

, Eelco Couvreur

Asta gekraakt door Haagsche culturele organisaties

Statement richting gemeente

Eelco Couvreur ,

TodaysArt, Shoot Me Film Festival, Paard van Troje en andere Haagsche organisaties hebben de discotheek Asta gekraakt om zo een boodschap richting de gemeente af te geven. “Wij zijn geen echte krakers maar het ging verbazingwekkend soepel.”

Statement richting gemeente

Twee dagen voordat de antikraakwet door de Eerste Kamer werd aanvaard hebben een tiental Haagsche organisaties de discotheek en voormalig theater Asta gekraakt. Door bezit te nemen van het in de Hofstad centraal gelegen etablissement willen de initiatiefnemers een statement maken: “de kraakbeweging heeft in Nederland zijn waarde op cultureel gebied bewezen."

Onder andere TodaysArt, Shoot Me Film Festival en Paard van Troje namen afgelopen zondagmiddag de beslissing om de achterdeur van de Asta te forceren. Tim Terpstra van TodaysArt legt uit: “We hebben er de nacht doorgebracht en op maandag hebben we de politie ingelicht. Of we me met een breekijzer naar binnen zijn gekomen? Daar doe ik liever geen mededelingen over.”

“De Asta is een begrip in Den Haag,” vervolgt Terpstra. “Bovendien ligt de discotheek midden in het centrum en dat is nou juist de plek waar volgens de gemeente geen ruimte meer is voor cultuur, alle initiatieven verhuizen naar de Binkhorst aan de rand van de stad.” De gemeente heeft inmiddels om de tafel gezeten met de nieuwbakken krakers. “Wij hebben een goed gesprek gevoerd met de wethouder van Cultuur en benadrukt dat wij vinden dat er juist in het centrum ruimte moet zijn voor kunst en cultuur.”

Volgens Terpstra heeft de kraakbeweging in het verleden aantoonbaar zijn waarde bewezen in het culture landschap. “Denk maar aan Paradiso en Off Corso en in onze eigen gemeente aan het Appeltheater en De Blauwe Aanslag, allemaal initiatieven die ooit ontstaan zijn vanuit de kraakbeweging.” De Haagsche organisaties zullen op korte termijn hun plannen voor de gekraakte Asta duidelijk maken. “Het kan alle kanten op, er is ruimte voor nachtelijke evenementen maar ook voor audiovisuele kunst, muziek, theater en tentoonstellingen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12