3VOOR12 Draait (week 24): Lorn, The Gaslight Anthem, Wild Nothing 3VOOR12 Draait (week 24): Lorn, The Gaslight Anthem, Wild Nothing

De favorieten van de redactie

, Eelco Couvreur

3VOOR12 Draait (week 24): Lorn, The Gaslight Anthem, Wild Nothing

De favorieten van de redactie

Eelco Couvreur ,

Coherente bass/elektronica, dromerige pop, lieve liedjes, de Canadese Cardigans 2.0 en onvervalste rock 'n roll. 3VOOR12 Draait!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio en op Spotify. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
Sticks & A.R.T. - Alledaagse Waanzin (Top Notch/Universal)

3VOOR12 Single van de Week
DeWolff - Don't You Go Up The Sky (REMusic)

3FM Megahit
Miss Montreal – Swing The Night Away (8Ball)

De top 10:

1. Lorn -  Nothing Else (Brainfeeder/Ninja Tune/PIAS)
“Mooi, coherent bass/elektronica album.” (Atze de Vrieze)
“Van een soundscape-achtige schoonheid.” (Fiona Fortuin)
“Boeiend van begin tot eind.” (Stephan van Peursem)
“Logisch dat dit de goedkeuring van Flying Lotus himself kreeg” (Eelco Couvreur)

2. The Gaslight Anthem - American Slang (Side One Dummy/Bertus)
“Rock 'n' roll zoals rock 'n' roll bedoeld”
“Onvervalste rock 'n roll voor de nieuwe middenklasse.”(Fiona Fortuin)

3. Wild Nothing - Gemini (Captured Tracks)
“Dromerige pop met eighties invloeden.” (Fiona Fortuin)
“Summer Holiday is de zomerhit in wording.” (Bart Snoeren)

4. Perfume Genius – Learing (Matador/V2)
“Lieve liedjes met een bite.” (Erik Zwennes)
“Intens zonder top-zwaar te worden.”

5. Japandroids – Younger Us (single, Polyvinyl)
“Lekkere bak Canadese herrie, ga spontaan luchtgitaar spelen a la Husker Du.” (Menno Visser)

6. Arcade Fire – We Used To Wait (single, Universal)

“Zeer de moeite waard.” (Bart Snoeren)

7. Qua – Q&A (album, Mush/Konkurrent)
“Vrolijke elektronische roadtrip door kleurrijk Australië.” (Atze de Vrieze)

8. Stars – The Five Ghosts (album Vagrant/Bertus)
“Canadese Cardigans 2.0 (mits ze de zanger er uit trappen)” (Menno Visser)

9. Ed Hardcourt - Lustre (album Piano Wolf/Bertus)

Britse singer-songwriter die zijn schoonheid heeft hervonden." (Menno Visser) 

10. Numaads – Now EP (Project Mooncircle)

“Nederlands product om trots op te zijn.” (Erik Zwennes)

De lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Lorn - Nothing Else (album, Brainfeeder)

Weer een goede nieuwe naam op Brainfeeder, het platform waar ook Flying Lotus en Daedelus rondhangen. een jongen uit Illinois dit keer, die een mooi, coherent bass/elektronica album gemaakt heeft. Standout track: Army Of Fear, met geweldige strijkers.

Qua - Q&A (album, Mush/Konkurrent)

Heeft op de Luisterpaal gestaan en de plaat ligt al een kleine maand op mijn bureau, maar ik had een enthousiaste twitteraar (vergeef me, ik kan je naam niet meer vinden) nodig om echt tot luisteren over te gaan. Inderdaad, een vrolijke elektronische roadtrip door kleurrijk Australië.

Katy Perry ft Snoop Dogg - California Gurls (video)
Niemand weet wat nu precies de reden is, maar Snoop mag niet naar Parkpop komen. Aan zijn imago kan het toch niet liggen. De tijden van drugs en geweld liggen achter Snoop, tegenwoordig heeft hij een mansgrote zuurstok als koningsstaf. De rapper is op bezoek bij Barbarella in Troetelbeertjesland in deze bizarre videoclip.

BART SNOEREN DRAAIT

Wild Nothing - Gemini (album, Captuted Tracks)

Verveelt nog steeds niet en Summer Holiday is de zomerhit in wording.

Arcade Fire - We Used To Wait (Single) (Universal)
Afgelopen week zijn er weer 2 nieuwe nummers gelekt, waarvan dit de beste is. Het niveau van de 1e plaat wordt jammer genoeg nog niet gehaald, desondanks zeer de moeite waard.

Janelle Monae - The ArchAndroid (Wandaland)
Net zo eigenwijs en genre-overstijgend als Erykah Badu en minstens 2 x zo goed. Jammer dat ze niet op North Sea Jazz te bewonderen is dit jaar.

MENNO VISSER DRAAIT

Stars – The Five Ghosts (album Vagrant/Bertus)
Canadese Cardigans 2.0 (mits ze de zanger er uittrappen).
 
Ed Harcourt – Lustre (album Piano Wolf/Bertus)
Britse singer-songwriter die zijn schoonheid heeft hervonden. Klinkt weer gemeend.

Japandroids – Younger Us (single, Polyvinyl)
Lekkere bak Canadese herrie, ga spontaan luchtgitaar spelen a la Husker Du. Op Metropolis

FIONA FORTUIN DRAAIT

Wild Nothing - Gemini (Captured Tracks)
Dromerige pop met eighties invloeden van Amerikaan Jack Tatum.

Lorn - Nothing Else (Brainfeeder/Ninja Tune/PIAS)
Een nieuwe release van het label van Flying Lotus. De track Army of
Fear hoorde ik eerder langskomen in de 3VOOR12DRAAIT playlist van collega Atze de Vrieze. Een klaagzang van een dubstepproducer, met huilende violen, marcherende drums en statige broken beats. Nothing Else steekt er met kop en schouders bovenuit, maar ook de rest is van een soundscape-achtige schoonheid.

The Gaslight Anthem - American Slang (Side One Dummy/Suburban)
Soms voel je de connectie, maar is deze onvoldoende aanwijsbaar om hem uit te spreken. The Gaslight Anthem heeft een heel goed derde album gemaakt met, zoals ik eerder in mijn recensie schreef, onvervalste rock 'n roll voor de nieuwe middenklasse. Maar ik wist dat er iets meer was dan alleen hun goede muziek. En wat blijkt nu ook, we delen de liefde voor Pearl Jam. Ze coveren met enige regelmaat het nummer State of Love and Trust, en doen dit op voortreffelijke wijze ook op de Amerikaanse televisie in de Jimmy Fallon show. Langzaam wordt het houden van.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Perfume Genius - Learning (Matador/V2)
Hele mooie intieme plaat. Breekbaar en beklemmend tegelijkertijd. Openingstrack met Satie-achtige pianolijnen zet de toon voor een indrukwekkend half uur van een groot talent. Deed mij denken aan de eerste platen van Palace en Sufjan Stevens in een complentatieve bui. Intens zonder top-zwaar te worden.

Lorn -  Nothing Else (Brainfeeder/Ninja Tune/PIAS)
Kreatief met beats. Het Brainfeeder label uit Los Angeles grossiert in interessante dubstep en electronica releases. Wat deze producer uit Illinois anders maakt dan zijn collega's is de manier waarop hij met strijkers en synthsounds mooie melancholische lagen aan zijn beats toevoegd, zoals in het prachtige track Army of Fear. Boeiend van begin tot eind. 

The Gaslight Anthem - American Slang (Side One Dummy/Bertus)
Rock 'n' roll zoals rock 'n' roll bedoeld is: vol passie, sturm und drang en zeggingskracht. Misschien minder "in your face" dan voorganger The '59 Sound, maar met goede, grootse tracks die ze waarschijnlijk veel groter gaan maken dan ze nu zijn.

ERIK ZWENNES DRAAIT

Devo - Something For Everybody (Warner)

De reunieplaat van het legendarische Devo is een succes. Niet omdat de hele plaat geslaagd is, maar omdat alleen al de eerste twee nummers zo enorm catchy zijn, dat men vanzelf het oude werk weer gaat luisteren. Fresh is een van de beste popliedjes van dit jaar.

Numaads - Now EP (Project Mooncircle)
Zangeres Esperanzah en producer Sense (The Q4) hebben een prachtige EP gemaakt. Een Nederlands product om trots op te zijn. Numaads maakt soulvolle hiphop met een fijn kraakje op een onderkoelde grond.

Perfume Genius - Learning (Matador/V2)
Lieve kleine liedjes met een bite. Een beetje vreemd, maar oh zo lekker. Seattle is wederom de plek waar het gebeurt. Begin juli speelt de band in Europa. Wie haalt ze ook nog even naar Nederland?

EELCO COUVREUR DRAAIT


Martyn – Miniluv (Ostgut Ton)
Bij Ostgut weten ze wie ze aan hun haren de donkere krochten van de Berghain in moeten slepen voor een dikke bak donkere house waar de muzikaliteit van af druipt. Mooie, scheef gespeelde keys en een goed verstopte, moddervette baslijn. “Wat kan het leven van een houseproducer soms toch simpel zijn,” zou Frank Snoeks zeggen.

Lorn – Nothing Else (Brainfeeder)
Epische debuut(!) plaat uit de stal van Flying Lotus. Verder weinig aan toe te voegen, volkomen logisch dat dit de goedkeuring van mister FlyLo himself kreeg.

Bruner – Songs For A Friend (Numero Group)

Ik heb een zwak voor folk en voor meisjes met lang haar die prachtige, breekbare gitaarliedjes maken. De erven van Linda Bruner verenigen beide op het soms wat té sentimentele, maar daarom niet minder indrukwekkende Songs For A Friend. Bruner is inmiddels niet meer onder ons, dit zijn de laatste opnamen die ze voor haar dood maakte.

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

The Seatsniffers & The Smokin' 45's live @ dB's, Utrecht, 11-06-10
Met een van beste gitaristen van Nederland meldt de flyer over de Zuid-Hollandse rootsband The Smoking 45's. Het blijkt Dusty Ciggaar die we kennen als frontgozertje van The Rhythm Chiefs, en de pas 19-jarige legt inderdaad een groot talent aan de dag. Verder is de band wat te tam, dat wordt helemaal goed gemaakt door The Seatsniffers, die we vooral als begeleidingsband (Wanda Jackson) aan het werk zagen. Nu gaan de Belgische rootsveteranen helemaal los. Geweldige band.
 
Sticks & A.R.T. - Alledaagse Waanzin (Top Notch/Universal)
Nieuw meesterwerk uit de Fakkelfabriek. Brigadiers Sticks & A.R.T. maken nog maar eens duidelijk dat het nog altijd in Zwolle gebeurt. Inclusief fijne collabo's (Ty, Rico, Duvel), maar toch vooral een showcase van de relaxede flowskills van Stickert en de inventieve producties van A.R.T..
 
The Machine live @ Roadburn 2010
Een van de weinige Nederlandse bands op Roadburn 2010. The Machine mocht dankzij de aswolk zelfs tweemaal optreden. De invalshow in de Bat Cave staat nu online en geeft aan waarom Walter de Rotterdammers als talent selecteerde: zwaar psychedelische bluesy jams met ronkende grooves en stonerriffs. Welk label biedt? Check hier negen nieuwe Roadburn-sets.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12