3VOOR12 DRAAIT (week 22): Jack Parow, Parkway Drive, The Gaslight Anthem 3VOOR12 DRAAIT (week 22): Jack Parow, Parkway Drive, The Gaslight Anthem

De favorieten van de redactie

, Eelco Couvreur

3VOOR12 DRAAIT (week 22): Jack Parow, Parkway Drive, The Gaslight Anthem

De favorieten van de redactie

Eelco Couvreur ,

Jack Parow en een pet met een klep, een liedjesplaat van Gaslight Anthem, Australische metalcore en Hollandse House, Britse samplepop en 's werelds eerste feministe met humor. 3VOOR12 Draait!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio en op Spotify. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
The Gaslight Anthem - American Slang (Suburban)

3VOOR12 Single van de Week
Jack Parow - Cooler As Ekke (TopNotch)

3FM Megahit
Hurts - Better Than Love (Sony)

De top10:

1. Jack Parow - Cooler As Ekke (TopNotch)
"Ga chekke gek!" (Peter Hoogeveen)
"Jack Parow is absoluut cooler as ekke" (Ingmar Griffioen)
"Ik zeg het nog één keer. Ik wil zo'n pet!" (Ron van der Sterren)

2. The Gaslight Anthem - American Slang (album, Side One Dummy/Suburban)
"Een heel album zonder zwakke plekken" (Menno Visser)
"Wat een geweldig liedjesalbum" (Atze de Vrieze)

3.TJ Kong & Nuno Dos Santos - After Dark, My Sweet (album, Compost Black)
"Warmte en diepgang, voor de dansvloer, maar vooral voor thuis." (Atze de Vrieze)
"Nuno dos Santos en TJ Kong brengen de emotie terug in house en techno" (Fiona Fortuin)

4. Parkway Drive - Deep Blue (CD, Burning Heart/Epitaph)
"Lekker om stressvolle dagen mee weg te hakken" (Peter Hoogeveen)
"Brute track belooft veel voor de nieuwe plaat" (Ingmar Griffioen)

5. Sticks & A.R.T. - Alledaagse Waanzin (Luistersessie @ TopNotch HQ)
"Een flink aantal harde bangers, maar ook serieuze stof tot nadenken" (Peter Hoogeveen)

6. Here We Go Magic - Pigeons (album, Secret Canadian/Konkurrent)
"Eindelijk iets met duiven waar ik geen hekel aan heb" (Ron van der Sterren)

7. Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today (4AD/V2)
"Melancholisch en vrolijk tegelijkertijd" (Stephan van Peursem)

8. Paul White - Paul White and the Brain (Stones Throw/Rush Hour)
"Fijne frisse samplepop van deze Brit" (Stephan van Peursem)

9. Gabby Young And Other Animals - We're In This Together (single, Gift Of The Gab/import UK/iTunes)
"Uitgekeken op Florence? Kun je haar voor deze ster in wording inwisselen" (Menno Visser)

10. Katell Keineg – At The Mermaide Parade (Honest Jon’s Records)
"Katell Keinig, 's werelds eerste feminist met humor" (Eelco Couvreur)


De lijstjes:


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT


Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today (4AD/V2)
Doordat alle ruis en ander lo-fi gereutel dit keer achterwege zijn gelaten, kunnen we eindelijk eens horen wat een mooie liedjes deze man schrijft. Melancholisch en vrolijk tegelijkertijd. Beetje zoals ik, daarom hou ik van deze plaat.

Paul White - Paul White and the Brain (Stones Throw/Rush Hour
Fijne frisse samplepop van deze Brit. Ergens tussen het geluid van zijn vrienden uit de electronische scene uit L.A. (Flying Lotus etc.), ouderwetse triphop en de gekte van The Avalanches (nieuwe plaat op komst!). Maakt mij in ieder geval erg vrolijk.

Here we go Magic - Pigeons (Secretly Canadian/Konkurrent)
Ook Here we go Magic gooit de gruizige lofi van zich af. Heerlijk frisse pop en melancholische liedjes voor op benauwend drukkende voorzomerdagen.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT


TJ Kong & Nuno Dos Santos - After Dark, My Sweet (album, Compost Black)
Warmte en diepgang, voor de dansvloer, maar vooral voor thuis. En gewoon uit Nederland. Nuno dos Santos & TJ Kong staan bij mij op repeat. Zaterdag in Trouw Amsterdam de release, met voor één keer Robert Owens live op vocals.

Rox - Memoirs (album, Rough Trade/Konkurrent)
Naar mijn bescheiden smaak staan er net iets te veel ballades op het album van de Brits-Iraans-Jamaicaanse zangeres Rox, die me net iets te perfect geproduceerd zijn. Maar haar up tempo hits (My Baby Left Me, I Don't Believe en No Going Back) zijn onweerstaanbaar. En voor één van die ballads, Page Unfolds, ga zelfs ik voor de bijl. Een wereldster in wording.

The Gaslight Anthem - American Slang (album, One Side Dummy/Suburban)
Ik geef eerlijk toe, in eerste instantie begreep ik niet zo goed waar iedereen zo druk om deed bij het vorige album van The Gaslight Anthem. The Gaslight Anthem maakt robuuste popsongs met een Springsteen-feel, maar dan - zo lijkt het - minder ambitieus en dus minder bijzonder. Dat laatste bleek een onterechte diskwalificatie, weet ik inmiddels. Bij het derde album American Slang sta ik vanaf de start klaar. Wat een geweldige liedjesplaat.


MENNO VISSER DRAAIT


Gaslight Anthem - American Slang (album, Side One Dummy/Suburban)
Kom er maar eens mee, anno 2010, een heel album zonder zwakke plekken. Klaar voor een groot publiek.

Gabby Young And Other Animals - We're In This Together (single, Gift Of The Gab/import UK/iTunes)
Uitgekeken op Florence? Kun je haar voor deze ster in wording inwisselen. Ook roodharig. Ook uit Londen. Ook maf.

Spotify playlists (applicatie)
Vroegah kwam de muzikale revolutie via drugs of een nieuwe synthesizer. Nu brengt Spotify bijna alles wat ooit uitkwam onder handbereik. Overal en voor je gesorteerd ook nog. Wat doet die cd-kast daar eigenlijk nog?


RON VAN DER STERREN DRAAIT


Jack Parow - Cooler as ekke
Ik zeg het nog één keer. Ik wil zo'n pet!

FIY filmt Bettie Serveert live in LuxorLive, 21 mei 2010
Het vanwege familie uitgestelde concert van maart ging vlak voor Pinkpop toch nog door en de FIY crew van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was erbij om het op te nemen. De allerallereerste fiy-gig waarbij niemand van de VPRO aanwezig was. Het ging mis op 1 plek: de van de VPRO geleende audiorecorder. Gelukkig namen de filmers met hun camera's redelijk goed geluid op, zodat we alsnog kunnen nagenieten.

Here We Go Magic - Pigeons (album, Secret Canadian/Konkurrent)
Eindelijk iets met duiven waar ik geen hekel aan heb.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Parkway Drive - Sleepwalker (clip)
Duistere clip van de eerste single van Deep Blue, het derde album van Parkway Drive. Brute track belooft veel voor de nieuwe plaat, die 28 juni uitkomt. Helaas is de Australische metalcoreband in Europa deze zomer alleen bij onze zuider- (Pukkelpop) en oosterburen (o.a. Summer Breeze) te zien.

Pulled Apart By Horses - Back To The Fuck Yeah (nummer MySpace)
Opruiende heavy rock met hardcore schreeuwzang van kwartet uit Leeds. Op MySpace vind je meer spul, zoals die live-versie van I Punched A Lion In The Throat!, van het op 28 juni verschijnende debuutalbum. De Britten staan eveneens op Pukkelpop, maar lijken in tegenstelling tot Parkway Drive nog ruimte op de tourkalender te hebben.

Jack Parow - Cooler As Ekke (clip)
De Zuid-Afrikaanse signing is good getimed. Jack Parow is absoluut cooler as ekke, al was het maar om die geniale pet, die wellicht ook beschutting biedt tegen die kakafonie van vuvuzela's? De clip zie je dus op 3VOOR12 tv.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT

Parkway Drive - Deep Blue (CD, Burning Heart/Epitaph)
Kwam er dus achter dat collega Stephan van Peursem deze al een paar dagen in zijn bezit had, en hem helemaal voor zichzelf hield. Nou, leuk hoor, maar ik ben hier dus WEL fan van! Heb ze laatst nog zien spelen op het Groezrock festival in België, waar al een aantal nieuwe nummers voorbij kwamen. Ik moet eerlijk zeggen; in het genre geen vernieuwende plaat, maar toch lekker om op stressvolle dagen op mee te hakken. Produktie staat als een huis, en ze hebben het Grote Boek Der Breakdowns er aandachtig op nageslagen, we kunnen er weer een stuk of 12 afvinken!

Jack Parow - Cooler As Ekke (TopNotch)

Ok, als je iets tofs te lang laat marineren, gaat TopNotch er mee aan de haal. Deze Zuid-Afrikaanse knaap had z'n EP al in 2009 gerealesed, maar nu heeft Kees de Koning hem dus getekend op z'n label. Hij is voor sommigen onder ons geen onbekende, want hij deed een gastverschijning op "Wat Pomp" van Die Antwoord, zijn Zuid-Afrikaanse partners in crime. De EP begint met het wat lollige "Cooler As Ekke", op een wat DJVT-manier, maar wordt daarna al gauw gevolgd door wat interessantere tracks, die me deden denken aan Fresku en Cypress Hill. Mijn persoonlijke favoriet is de oldschool-track en uitsmijter "Onder draai die duiwel joints". Ga chekke gek!

Sticks & A.R.T. - Alledaagse Waanzin (Luistersessie @ TopNotch HQ)
Collega Erik vroeg me hem bij te staan bij het registreren van de exclusieve luistersessie die TopNotch organiseerde in hun HQ. Ik ben altijd in voor een leuk initiatief, en was stiekem wel benieuwd naar de rest van het album, aangezien ik af en toe wat vlagen had opgevangen toen er een 3V12 luistersessie was op de redactie. Het hele Opgezwolle-tijdperk is schandelijk genoeg een beetje aan me voorbijgegaan, maar ik denk dat ik het stiekem met terugwerkende kracht ga beseffen. De 19 tracks-tellende release bevat een flink aantal harde bangers, maar ook serieuze stof tot nadenken. Ik was in ieder geval blij verrast! Check volgende week het verslag van deze luistersessie op 3VOOR12.TV!


FIONA FORTUIN DRAAIT

TJ Kong & Nuno dos Santos - After Dark, My Sweet (Compost/NEWS)
Waarom maak je een album? Veel artiesten (en ikzelf als luisteraar) vinden het nodig in een bijgevoegd schrijven de reden daartoe in kaart te brengen. Zo schreef Tim Robbins over zijn laatste plaat: "I was thinking of actually calling it the midlife crisis album, but... maybe not..." (via @atzedevrieze). Nuno dos Santos en TJ Kong willen met hun debuutplaat After Dark, My Sweet 'de emotie terugbrengen in house en techno', zo is te lezen in hun perskit. Maar echt! Dacht ik meteen toen ik het album hoorde. En verdomd! Het is ze nog gelukt ook.

Rufus Wainwright live in Carre, 3 juni 2010
Gek eigenlijk, hoe Rufus een club mensen die op politiek veld elkaar het liefst peroxide in de naar achter gekamde haren gooit, tot een hechte groep wist te smelten. Het was een samenkomst van half Bekend Nederland, overblijfmoeders uit het oosten en brallers. Het optreden bestond uit twee secties. Het eerste deel stond in het teken van zijn nieuwe album Songs For Lulu. Er mocht tussendoor niet geklapt worden. Iedereen volgde in zwijgen zijn commando op. In alle stilte kwam hij op, in alle stilte verdween hij van het podium. Hoewel zijn nieuwste aanwinst zeker niet tot mijn favorieten behoort, vond ik zijn presentatie van de nummers van een dergelijke zwaarmoedige schoonheid die me lang zal bijblijven.

Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today (4AD/V2)

Ariel Pink kun je niet genoeg draaien. Volgende week vrijdag speelt hij in De Nieuwe Anita.


EELCO COUVREUR DRAAIT

Katell Keineg – At The Mermaide Parade (Honest Jon’s Records)

“Met an arsehole in Kentucky, met an arsehole in Belize, arseholes of the world, wont you learn to love a girl?” Aldus Katell Keinig, ’s werelds eerste feminist met humor. Afgezien van het feit dat Keinig bijzonder grappige teksten schrijft, heeft zo ook nog eens stem die door merg en been gaat. Prachtig, elegant folk album voor een lach en een traan. En arseholes.

Larry Heard – Missing You (Alleviated)
Repress! Voor iedereen die house niet voelt, het boom-boom-boom muziek vindt of denkt dat platen van David Guetta representatief zijn voor het genre: check de nieuwe Larry Heard! En probeer dan nog maar eens met droge ogen te beweren dat house geen muziek is. Pure schoonheid.

Gonzales – Solo Piano (No Format)

De ultieme kom-tot-jezelf-en-beschouw-je-leven-leven-tot-nu-toe plaat. Maar dan wel een die je eigenlijk elke dag wel zou willen draaien. Prachtige pianopartituren door Canadees Jason Beck die ooit geïnspireerd werd door Frankie Goes To Hollywood en hiphop en electro ging maken. Hoe hij via Daft Punk en David Bowie (bij beide speelde hij tijdens concerten mee op piano) bij Ravel en Satie uit is gekomen is een raadsel maar geniaal en emotioneel bevredigend is zijn album absoluut.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12