3VOOR12 Draait (week 21): Jonsi, Blitzen Trapper, Delorean 3VOOR12 Draait (week 21): Jonsi, Blitzen Trapper, Delorean

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (week 21): Jonsi, Blitzen Trapper, Delorean

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

In een volle Paradiso stond 3VOOR12 deze week met open mond te kijken naar Sigur Ros frontman Jonsi. Verder bejubelen we Blitzen Trapper als Album van de Week en het Spaanse Delorean als aangename verrassing. 3VOOR12 Draait!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio en op Spotify. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
Blitzen Trapper - Destroyer Of The Void (SubPop/Konkurrent)

3VOOR12 Single van de Week
Mark Ronson feat. Q-Tip - Bang Bang (Sony)

3FM Megahit
Go Back To The Zoo - Hey DJ (Universal)


De top 10:

1. Jonsi live @ Paradiso 02-06-2010

"Bij vlagen sprookjesachtig wonderschoon." (Menno Visser)
"Een overweldigende vertolking van het solowerk van de Sigur Ros frontman." (Atze de Vrieze)
"IJslanders houden van stilte en stil was het in Paradiso." (Bart Snoeren)

2. Blitzen Trapper - Destroyer of the Void (Sub Pop/Konkurrent)
"De eerste helft ademt de Beatles-Come-Together sfeer, op de tweede staan vooral mooie folkliedjes." (Atze de Vrieze)
"Vanaf volgende week staat de showcase die ze speciaal voor 3voor12 deden online." (Bart Snoeren)

3. Delorean – Subiza (album, 4AD/V2)
“Deze band vertaalt het vernieuwende geluid van Animal Collective’s Merriweather Post Pavilion naar een breder publiek.” (Atze de Vrieze)
“Yeasayer voor beginners, en dat uit Spanje!" (Menno Visser)

4. Sotu The Traveller – Remember (eigen beheer)
"Nederlands talent in elektronica en beats hoek." (Eelco Couvreur)
"De opbouw en muzikaliteit is werkelijk prachtig." (Erik Zwennes)

5. Sleigh Bells (live@ Paradiso Bovenzaal, 1 juni)
"Metalrockende gitaarjongen samen met coole zangeres overgoten met r’n’b-sausje." (Menno Visser)
"Eerst al die geweldige plaat en het dan live gewoon keihard waarmaken." (Erik Zwennes)

6. The Acorn - No Ghost (Bella Union/V2)
"De band van J. Tillman zonder J. Tillman." (Fiona Fortuin)

7. Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today (4AD/V2)
"David Bowie kan vredig sterven." (Fiona Fortuin)

8. Wild Nothing - Gemini (album, Captuted Tracks)
"Pakkende-rammel-indie-liedjes-met-gouden-melodieen." (Bart Snoeren)

9. Zs - New Slaves (Social Registry/Konkurrent) 
“Qua klankkleur en ritmes zo mooi en inventief dat de plaat me geweldig bij de strot grijpt." (Stephan van Peursem)

10. Boze Man – Memory Jane (Doppelschall)
"Na Dollkraut wederom topkwaliteit house uit Twente." (Eelco Couvreur)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:
 
Sleigh Bells (live@ Paradiso Bovenzaal, 1 juni)
Gek op weirde combi’s, maar deze werkt echt, vooral live: metalrockende gitaarjongen samen met coole zangeres overgoten met r’n’b-sausje. Ja echt: te gek. Check ook hun debuutalbum uit op M.I.A’s N.E.E.T. label via iTunes of Spotify. Boekers en distributeurs van Nederland: grijpt uw kans.

Jonsi (live @ Paradiso, 3 juni)
Bij vlagen sprookjesachtig wonderschoon, echter te genieten met mate – maar wel een nieuwe standaard voor podium visuals. 

Delorean – Subiza (album, 4AD/V2)
Teenslippers-uit-de-kast-ongegeneerd- met –Happy-Mondays-look-nineties-housen. Yeasayer voor beginners, en dat uit Spanje!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Jonsi live @ Paradiso 02-06-2010
We hebben het de laatste tijd vaak over kwebbelend publiek, maar bij Sigur Ros frontman was het zo stil dat je er haast bang van werd. Tot twee seconden na zijn laatste noot, uit vrees dat er nog iets zou komen. Die haast devote sfeer dwong Jonsi af met een overweldigende vertolking van zijn solowerk. Dat kwam voor door de briljante samenwerking met de dynamische drummer Samuli Kosminen, maar ook de geraffineerde piano-xylofoon-patroontjes en de visuals waren indrukwekkend. Binnenkort op 3VOOR12TV.

Blitzen Trapper – Destroyer Of The Void (album, Subpop/Konkurrent)
Ik hou van platen waar vanaf spat dat een band op het punt staat een sprong te maken. Destroyer Of The Void is de vijfde van deze alternatieve indiefolkrockband uit Portland. Het is niet eens zozeer hun beste, maar wel het meest directe. De eerste helft ademt de Beatles-Come-Together sfeer, op de tweede staan vooral mooie folkliedjes. 

Delorean – Subiza (album, 4AD/V2)
Verrassing uit Spanje. Deze band vertaalt het vernieuwende geluid van Animal Collective’s Merriweather Post Pavilion naar een breder publiek. Eén enorme alternatieve zomerhit staat erop: Stay Close. 


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today (4AD/V2)
David Bowie kan vredig sterven. Niet dat het daar al tijd voor is, maar mocht het gebeuren.

The Acorn - No Ghost (Bella Union/V2)
De band van J. Tillman zonder J. Tillman.

SubtractiveLAD - Life At The End Of The World (n5MD)
Ik ben het slachtoffer van albumtitels als deze. Helemaal wanneer de titel en de hoes zo sprekend is voor de muziek. Mooie ambient elektronica van een Canadees die je langs de ontdekkingsreis van Columbus voert.


BART SNOEREN DRAAIT:

Jonsi live @ Paradiso 02-06-2010
Bettty Hutton's 'It's Oh So Quiet' is niet voor niks door een IJslandse gecoverd. IJslanders houden van stilte en stil was het in Paradiso. Die stilte dwong Jonsi zelf af met een uitgekiende set die ontaarde in een wervelstorm die een uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan zou doen verbleken.

Blitzen Trapper – Destroyer Of The Void (album, Subpop/Konkurrent)
Twee weken geleden tourde Blitzen Trapper nog door ons land. Hoogst onhandig, zo'n 2 weken voor het uitkomen van een prachtig nieuw album, want dan kennen de meeste mensen die plaat nog niet. Vanaf volgende week staat de showcase die ze speciaal voor 3voor12 deden online en dat nieuwe album boordevol prachtige folky westcoast pop staat nu op de luisterpaal. Allemaal kijken en luisteren zodat ze tijdens hun volgende tour voor volle zalen staan, dat verdient deze band namelijk. 

Wild Nothing - Gemini (album, Captuted Tracks)
Voor liefhebbers van bands als The Pains Of Being Pure At Heart, The Drums en Girls, en vooruit met een vleugje Deerhunter. Pakkende-rammel-indie-liedjes-met-gouden-melodieen dus!


EELCO COUVREUR DRAAIT:

Boze Man – Memory Jane (Doppelschall)
Twente is klei, Jan Cremer, Grolsch en de plaatselijke F.C. maar de link met warme, stroperige house had ik tot voor kort nooit gelegd. Na Dollkraut wederom topkwaliteit uit de provincie. Dit keer is het Boze Man (alias Rob Rolefes) die met zijn Memory Jane het Duitse Doppelschall label de hoogte in katapulteert.

Sotu The Traveller – Remember (eigen beheer)
Nog meer Nederlands talent maar dan in elektronica en beats hoek. Gewoon heel erg mooi.

Drexciya – Neptune’s Lair (Tresor)

Allesbehalve nieuw maar dankzij de repress hype van de laatste tijd godzijdank sinds deze week weer voor een modaal uurloon te koop. Een van de beste, zo niet hét beste electro album ooit gemaakt. Bij voorkeur luisteren op een onderwater hoofdtelefoon.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Jonsi live @ Paradiso 02-06-2010
Soms heb je van die concerten waaraan alles klopt. Dit was er zo een. Perfect geluid, prachtige visuals, enthousiast publiek dat aan de lippen van de gedreven spelende band ligt, veel dynamiek. Jonsi ontroerend en nam je mee naar een andere wereld zonder te zwevrig te worden. Lang geleden dat ik zo´n wauw gevoel na een concert had. En ik ben niet eens fan.

Blitzen Trapper - Destroyer of the Void (Sub Pop/Konkurrent) Eigenlijk is er niets bijzonders aan deze plaat. Een vertrouwd geluid, refererend aan de Beatles en de jaren 70. Normaal zou ik het dus niet geweldig vinden. Maar als je het zo goed en meeslepend doet als Blitzen Trapper heb je aan mij een fan. Liedjes die aanvoelen alsof je ze al honderden keren gehoord hebt zonder dat ze voorspelbaar of oubollig zijn. Bijzonder goed dus.

Zs - New Slaves (Social Registry/Konkurrent) 
Vast niet iedereens kopje thee, maar als je er voor open staat hoor je zo veel moois... Dwars door elkaar heen dat wel, maar vaak qua klankkleur en ritmes zo mooi en inventief dat de plaat me geweldig bij de strot grijpt. Voor de mensen die de laatste platen van Fuck Buttons en Animal Collective wat te toegankelijk vonden.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Sleigh Bells live in Paradiso, 1 juni 2010 
Eerst al die geweldige plaat en het dan live gewoon keihard waarmaken. Ja, Sleigh Bells is terecht de sensatie van het moment. Volgende keer gewoon in de Grote Zaal. Dit was hard, pornografisch en dansbaar. Net als de plaat eigenlijk.

Drake - Thank Me Later (Young Money/Cash Money/Universal) 
De buzz-mc van de afgelopen maanden. Zou hij het waar gaan maken of keihard falen. Sowieso moest je al van zijn stijl en Boi-1da's beats houden, maar nu is er eindelijk een debuutalbum om iets van te vinden. Thank Me Later komt wat moeizaam op gang, maar na single Over begint het lekker te lopen. Mijn huidige favoriet is Light Up met Jay-Z, maar er staan veel geweldige tracks op. Vraag me over een paar weken maar wat het eindoordeel is. De hype rondom de Canadees Drake is in ieder geval geen lege huls, zoveel is duidelijk.

Sotu The Traveller – Remember (eigen beheer)
Ik was al fan toen hij nog soulvolle beats maakte op Appletree Records. Maar nu Sotu een industrieel en melodieus geluid uitprobeert ben ik helemaal enthousiast. Volgens mij is dit pas het begin van de producer uit Haarlem. De laatste track op de plaat Verbs is mijn track van de week. De opbouw en muzikaliteit is werkelijk prachtig.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Diverse Artiesten - Rottz Vol. 1 
"Welkom op de Rottz pappie!" Damn, zo zet je dus een nieuw label neer. Die 1e mixtape van Duvels label Rottz bevat heule vette tracks en meest verheugend is nog wel die herboren Zwolle-Roffadam collabo. Die twee Stick N Duuv tracks zijn HARD, met zieke beats van Duvel en A.R.T., en ze voeden de hoop dat we nu eindelijk die lang beloofde Opgeduveld 2 krijgen. Laat maar komen die Rottz releases.
 
The Black Keys - Brothers (Co-Op/V2) 
Ja die zesde Black Keys is toch weer errug fijn. Breder en toegankelijker, Dan Auerbach zingt zelfs met kopstem. Maar gelukkig vergeet het Ohio-duo ook de bluesrockende roots niet met Next Girl en het gemeen scheurende She's Long Gone. Ook de Danger Mouse-productie Tighten Up is tight en... afijn lees maar waarom het vorige week Album van de Week was. Je zou er bijna voor naar Rockin' Park gaan, maar nee dan toch maar naar Werchter of 013.
 
Hollandse Nieuwe sampler 7
Toch nog maar even die Hollandse Nieuwe sampler pluggen, want dat verdient die al voor de 7e keer dubbel en dwars. Met onder meer heerlijke tracks van Space Siren, Doodoo's Coffee, Krach, Pop Up Animal Kids, Tommy Ebben, Fris & Dood (check ook die Kapotte Tape) en Boef en de Gelogeerde Aap, de dubstep-hiphoppende Tilburgers, die we zo zeker in de Exit gaan checken op de viering van 10 jaar MusicFromNL. #respect

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12