Zwarte Cross bergt zich voor nieuw noodweer Zwarte Cross bergt zich voor nieuw noodweer

Schade bedraagt zeker 'een miljoen'

, Ingmar Griffioen

Zwarte Cross bergt zich voor nieuw noodweer

Schade bedraagt zeker 'een miljoen'

Ingmar Griffioen ,

Dat is schrikken voor de Zwarte Cross-organisatie; zijn ze amper bekomen van de donderstorm die maandag twintig tenten ontwortelde en vier personen verwondde, komt er vanavond nieuw noodweer aan. "We hebben zo'n twintig, net opgebouwde tenten weer laten zakken en andere tenten verzwaard."

Schade bedraagt zeker 'een miljoen'

Dat is schrikken voor de Zwarte Cross-organisatie; zijn ze amper bekomen van de donderstorm van maandag, die twintig tenten ontwortelde en vier personen verwondde, komt er vanavond nieuw noodweer richting de Achterhoek. "We houden rekening met het noodscenario", vertelt woordvoerder Pieter Holkenborg. "We hebben zo'n twintig, net opgebouwde tenten weer laten zakken en andere tenten verzwaard met platen en beton."

De KNMI verwacht dat het noodweer, actieve onweersbuien met hagel en windstoten tot 100 kilometer per uur, in de loop van de middag Zeeland bereikt en dan over Nederland trekt. "Dat zou dan tussen acht en negen een keer het oosten bereiken, maar wat dat inhoudt weet niemand." Holkenborg meldt dat de organisatie veel contact heeft met de brandweer en het KNMI. Als het weer zo erg als maandag dreigt te worden, liggen de plannen klaar: "We sturen alle derden, dus leveranciers en zo, naar huis en kunnen zelf schuilen op het terrein in het gebouw van een motorclub."

En er wordt juist met man en macht gewerkt om alles weer op te bouwen, zodat de Zwarte Cross deze vrijdag van start kan. "Het gaat goed, we liggen op schema en de sfeer zit er lekker in." Balen dus om een aantal tenten weer af te bouwen. Holkenborg: "Ik ken de technische details niet, maar ze zijn zo opgebouwd, dat je later de zeilen er in kan hangen. Daar wachten we even mee tot het weer overtrekt."

De maandag verwoeste Megatent was gehuurd en gloednieuw. "Die gingen we dit jaar voor het eerst gebruiken, maar is nu compleet aan flarden. We proberen nu een soort buitenpodium te realiseren. Dat is eigenlijk het enige wat we niet kunnen reconstrueren. De rest van het terrein wordt hersteld in de oude vorm."

Holkenborg bevestigt dat de schade voor de Zwarte Cross minimaal een miljoen euro bedraagt. Omroep Gelderland meldt dat vier tenten onherstelbaar beschadigd zijn, waardoor een tentenverhuurder al 720.000 euro schade heeft. "We hebben geen idee wat de schade precies is." Lachend: "Er kwamen zoveel nullen voorbij, die passen niet bij Tante Rikie op het telraam." Om dan serieus te vervolgen: "Daar gaan we pas na de Zwarte Cross verder naar kijken, er zijn nu allemaal experts mee bezig. Wij richten ons puur op komend weekend. Iedereen is super gemotiveerd. We gaan ervoor en de rest zien we later wel."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12