Organisatie: "De Zwarte Cross gaat sowieso door" Organisatie: "De Zwarte Cross gaat sowieso door"

Grote, vooral materiële schade na noodweer

, Ingmar Griffioen

Organisatie: "De Zwarte Cross gaat sowieso door"

Grote, vooral materiële schade na noodweer

Ingmar Griffioen ,

Het Zwarte Cross Festival gaat volgens de organisatie sowieso door, maar in welke vorm is nog onduidelijk. "Het is een ongelofelijke chaos op het terrein. Alles is kapot", vertelt Zwarte Cross-woordvoerder Pieter Holkenborg. Hij bevestigt dat er vier lichtgewonden zijn gevallen, nadat het noodweer over het terrein in Lichtenvoorde raasde.

Grote, vooral materiële schade na noodweer

Het Zwarte Cross Festival gaat volgens de organisatie sowieso door, maar in welke vorm is nog onduidelijk. "Ik ben nu zelf op het terrein en het is een ongelofelijke chaos", vertelt Zwarte Cross-woordvoerder Pieter Holkenborg. "Gelukkig beperkt de schade zich tot materiële zaken." Hij bevestigt dat er vier lichtgewonden zijn gevallen, nadat het noodweer over het terrein in Lichtenvoorde raasde. "Dan moet je vooral denken aan snijwonden." Volgens Omroep Gelderland zijn de gewonden inmiddels thuis.

De schade aan de vele muziek-, catering- en andere tenten is enorm, meldt Holkenborg. Foto's op internet schetsen een apocalyptisch beeld van het terrein van het festival, dat van 16 tot en met 18 juli in de Achterhoek plaatsvindt en vorig jaar 132.000 bezoekers ontving. "Alles is kapot", vertelt Holkenborg terwijl hij zijn blik laat gaan over het immense terrein van zo'n 100 hectare. "Het hoofdpodium staat nog, verder is alles stukgewaaid. We hebben zo'n megatent waar een paar duizend man in passen en die ligt helemaal in puin."

Het is dan ook niet realistisch die tent weer op te bouwen, verklaart Holkenborg. "Het goede nieuws is dat het festival in principe gewoon doorgaat, wellicht in een andere vorm. Meer details volgen nog." Een redelijk deel van de 21 podia van de Zwarte Cross is gehuisvest in tenten, maar hoeveel daarvan nog overeind staat is onzeker. "Ik ving iets op dat de Fijnproeversweide nog wel staat, maar heb het nog niet gezien. Ik kan vanaf hier net zien dat het hoofdpodium er nog is."

De weggeblazen tenten zijn geen eigendom van de Feestfabriek, de organsatie van de Zwarte Cross. "Het betreft allemaal gehuurd materiaal." Op de vraag of de verzekering dergelijke stormschade dekt, moet de woordvoerder het antwoord schuldig blijven.

Ondanks de tegenslagen toont de organisatie zich vastberaden om door te gaan. "We gaan absoluut door. Alles komt goed hè", lacht Holkenborg, verwijzend naar de volledige naam van de organisatie: Feestfabriek Alles Komt Goed BV.

Update:
De organisatie liet gisteravond in een persbericht weten dat alle weggewaaide of ingestorte tenten (naar het schijnt zo'n twintig stuks) opnieuw worden opgebouwd. "Alleen in plaats van de Megatent wordt een buitenpodium gerealiseerd. Alle openingstijden, programmaonderdelen, etc. blijven ongewijzigd!" Bij de vier lichtgewonden ging het om: drie personen met botbreuken en één persoon is ter plaatse behandeld vanwege snijwonden. Meer info op in dit bericht op de Zwarte Cross-website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12