Metalfestival FortaRock bedient ook de Duitse voetbalfan Metalfestival FortaRock bedient ook de Duitse voetbalfan

Oosterburen wel welkom, vuvuzela niet op Nijmeegse festivalweide

, Ingmar Griffioen

Metalfestival FortaRock bedient ook de Duitse voetbalfan

Oosterburen wel welkom, vuvuzela niet op Nijmeegse festivalweide

Ingmar Griffioen ,

FortaRock houdt rekening met de komst van Duitse voetbalsupporters en dus is de WK-kwartfinale Duitsland-Argentiniƫ zaterdag live te zien op het Nijmeegse metalfestival. "We kregen nogal wat vragen van bezorgde fans, die wilden weten of het uitgezonden wordt", vertelt organisator Freek Koster.

Oosterburen wel welkom, vuvuzela niet op Nijmeegse festivalweide

FortaRock houdt rekening met de komst van Duitse voetbalsupporters en dus is de WK-kwartfinale Duitsland-Argentinië zaterdag live te zien op het Nijmeegse metalfestival. "We kregen nogal wat vragen van bezorgde fans, die wilden weten of het uitgezonden wordt. Maar als Nederland moest voetballen, hadden we het ook gedaan", verzekert organisator Freek Koster.

"Duitsers staan ook bekend als voetbalfans", merkt Koster met gevoel voor understatement op. De Duitse grens is slechts enkele steenworpen verwijderd en FortaRock verwacht met de tweede editie dan ook weer een redelijk aantal Duitsers te trekken. Maar de organisator denkt dat uitzending voor sommigen een breekpunt is. "Ze zeiden: 'we willen wel komen, maar er is ook een hele mooie wedstrijd'." Hoeveel Oosterburen komen weet hij niet. "Maar Duitsers zijn toch vaak mensen die op de dag zelf kaarten kopen."

De voetbalwedstrijd is zaterdag te volgen op schermen rond een centraal terras in Park Brakkenstein. "Op gewone flatscreens, niet op schermen van 30 bij 30 meter hoor. Dat zou de boel alleen maar afleiden. Het gaat uiteindelijk wel om de muziek." Er speelt ook een Duitse band op FortaRock. "Maar die hebben niet veel te wensen, we betalen ze immers om te spelen." Gelukkig voor Kreator begint de show om 19.00 uur, als de kwartfinale van de Mannschaft al afgelopen moet zijn.

De tweede kwartfinale van zaterdag, Spanje-Paraguay om 20.30 uur, wordt waarschijnlijk ook uitgezonden. "Helemaal zeker weten we dat nog niet. We weten nog niet wat er gebeurt als Duitsland verliest", lacht Koster. Om dan serieus te vervolgen: "Er wordt over het algemeen altijd moeilijk gedaan over metalfestivals en veiligheid, maar we hebben vorig jaar geen enkele wanklank genoteerd. Dus ik verwacht geen problemen." Grinnikend: "Duitsers zijn best sportief aangelegd, heb ik het idee."

Extra maatregelen heeft het Nijmeegse metalfestival niet genomen rond de uitzending van de Duitse voetbalwedstrijd. Koster: "We hebben voldoende bewaking rondlopen. De security zal ook een oogje in het zeil houden." Wel is het gebruik van bepaalde fanartikelen uit den boze op de festivalweide. "Net als op Rock Werchter zijn vuvuzela's niet welkom. Dat was een inkoppertje, want slag- of stootwapens zijn verboden en je kunt met zo'n vuvuzela natuurlijk ook iemand slaan."

"Viel Glück und Spaß", wenst 'euer FortaRock Team' de Duitsers toe. FortaRock hoopt dat Duitsland wint? "Ja hoor, waarom niet? We wensen iedereen het beste toe. Als het hele veld vol had gestaan met Argentijnen, hadden we die ook geluk gewenst."

FortaRock
strijkt voor de tweede editie op zaterdag 3 juli weer neer in Park Brakkenstein en ontvangt onder meer Suicidal Tendencies, Bullet For My Valentine, Killswitch Engage, Textures, Kreator, Watain, Baroness, Fear Factory, Behemoth, Ensiferum en Decapitated. De organisatie verwacht vier- tot vijfduizend bezoekers. Er zijn voldoende kaarten beschikbaar. Vrijdag 2 juli is er een pre-party in Doornroosje met optredens van Dååth, The Lucifer Principle en Victimizer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12