Magneetfestival afgelast: veiligheid niet te waarborgen Magneetfestival afgelast: veiligheid niet te waarborgen

Nieuw driedaags festival op zoek naar nieuwe locatie

, Fiona Fortuin

Magneetfestival afgelast: veiligheid niet te waarborgen

Nieuw driedaags festival op zoek naar nieuwe locatie

Fiona Fortuin ,

Het Magneetfestival mag niet door gaan op last van de gemeente Velsen. Het nieuwe, driedaagse crowdsource festival zou volgend weekend plaatsvinden bij strandtent Timboektoe in Wijk aan Zee, maar de gemeente heeft bepaald dat de openbare orde en veiligheid niet kunnen worden gewaarborgd.

Nieuw driedaags festival op zoek naar nieuwe locatie

Het Magneetfestival mag niet door gaan op last van de gemeente Velsen. Het nieuwe, driedaagse crowdsource festival zou volgend weekend plaatsvinden bij strandtent Timboektoe in Wijk aan Zee, maar de gemeente heeft bepaald dat de openbare orde en veiligheid niet kunnen worden gewaarborgd. Volgens de gemeente is er te weinig politie beschikbaar voor de verwachte hoeveelheid festivalbezoekers.

Jesse Limmen van het Magneetfestival reageert aangeslagen. “Al die maanden naar het festival toe hebben we gehandeld volgens een gewone gebruiksvergunning. Dan mag je 1800 mensen toelaten, zonder dat je daarvoor een speciale vergunning nodig hebt. Drie weken van tevoren vond de gemeente zo’n speciale aanvraag alsnog nodig, maar deze is afgewezen vanwege het te laat indienen ervan. Dat is logisch. We hebben daarna alles op alles gezet om het festival toch door te laten gaan. Dit kostte ons wel zoveel energie, dat we enorm zijn achter geraakt in de productie. De kwaliteit ervan konden we niet meer garanderen.” 

Toen Limmen het nieuws vernam, was hij vooral verdrietig. Dat gevoel is nu zo goed als omgeslagen in onbegrip. “We zijn niet het eerste festival dat niet door mag gaan, omdat veiligheid niet is te garanderen. Het lijkt wel of niemand meer garant durft te staan, of iedereen bang is geworden. Er zou een maatschappelijke discussie moeten komen, want waar gaat dit heen? Op dit moment regeert de angst.”

Met de plotselinge afgelasting heeft de organisatie veel geld verloren. “Maar het had nog veel erger gekund”, zegt Limmen. “De kracht van dit festival is, dat het door mensen met liefde wordt gemaakt. We hebben geen tonnen aan huisvesting of promotie uitgegeven. Het ergste vind ik dat we dit festival met zo veel mensen zouden opbouwen en er al veel kaartjes verkocht zijn.” Limmen kan melden dat hij al vergaande gesprekken heeft met een alternatieve locatie. In september hoopt hij het festival alsnog door te kunnen laten gaan. 

In februari kondigde de organisatie van de bekende Magneetbar op Lowlands een eigen festival te zullen starten, het Magneetfestival met als focus crowdsourcing. De try-out zou op 16, 17 en 18 juli plaatsvinden bij strandtent Timboektoe in Wijk aan Zee met onder meer Dret & Krulle, zZz en The Routines. Mensen die een kaartje gekocht hebben krijgen hun geld terug en worden hierover per mail geïnformeerd, zo laat de organisatie weten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12