Kyteman met platina plaat op zak naar Werchter Kyteman met platina plaat op zak naar Werchter

“Hij hangt aan een spijkertje op de wc”

, Atze de Vrieze

Kyteman met platina plaat op zak naar Werchter

“Hij hangt aan een spijkertje op de wc”

Atze de Vrieze ,

Hij staat al bijna letterlijk met één been op het podium van Rock Werchter, maar Kyteman wil met alle liefde nog even vertellen hoe blij hij is met de platina plaat die hij verdiende voor zijn album The Hermit Sessions. "Nu wil ik ook de gouden plaat hebben, die heb ik nooit gehad."

“Hij hangt aan een spijkertje op de wc”

“Ja sorry, ik ben even niet zo beleefd aan de telefoon.” Trompettist Colin Benders alias Kyteman rommelt een beetje tijdens het bellen. Met een goede reden: hij moet nog een bandje om, anders mag hij het Rock Werchter podium niet op. Een moment later belt hij vrolijk verder vanaf dat podium. Kyteman’s Hiphop Orkest is voor het eerst sinds een half jaar weer bij elkaar. Even voor vijf uur vanmiddag staat de band op het tweede podium van het grote Belgische festival. “Het voelt goed, de familie is weer bij elkaar. We hebben ons goed voorbereid, dus aan de muziek zal het niet liggen.”

Het is sowieso een goede dag voor Kyteman, want vandaag werd bekend dat het album The Hermit Sessions bekroond is met een platina plaat. Dat betekent dat inmiddels 50.000 exemplaren over de toonbank gingen. Het album staat inmiddels alweer 70 weken in de albumlijst. “Ik heb de platina plaat aan een spijkertje in de wc gehangen”, vertelt Kyteman. “Nu wil ik ook de gouden plaat hebben, die heb ik nooit gehad. Ik vind het waanzinnig wat er gebeurt. Op dit moment ben ik helemaal niet meer bezig met de verkoop van dat album. Het is voor mij ook niet het belangrijkste hoeveel mensen de cd kopen, al is dit natuurlijk wel erg leuk.”

Het hoofdstuk The Hermit Sessions werd inderdaad al afgesloten met een show in de HMH eind vorig jaar. Daarna wilde Kyteman het project alleen nog maar in het buitenland op de planken brengen. Het is dan ook rustig rond hem de laatste tijd, al duikt hij af en toe toch ergens op. “Onlangs heb ik voor Oerol een aantal mensen opgebeld en ze uitgenodigd om op Terschelling een week lang te experimenteren. Dat heeft heel goed uitgepakt.” Voor de Werchter-show heeft het Hiphop Orkest een iets andere samenstelling. Unorthadox en GMB zijn met hun eigen projecten bezig, Blaxtar zit in Zuid-Afrika. ‘Hun’ liedjes zullen dus niet gespeeld worden, ook hit Blow The Whistle niet. “Maar we hebben er wel twee nieuwe nummers voor in de plaats. En een nieuw lid, de Amerikaanse rapper BLF, een jongen die regelmatig in Nederland is.”

Verder is Kyteman vooral druk met Kytopia, het complex aan de Zeedijk in Utrecht. Daar wonen verschillende muzikanten bij elkaar en is ook stichting Habek gevestigd. Inmiddels is er ook een eigen studio gebouwd. “De studio is nu speelklaar”, vertelt Kyteman. “Mijn moeder is tegenwoordig mijn tourmanager, mijn vader regelt de rest.” Zaterdag trekt het gezelschap naar het Julianapark voor Roffest. Het liefst had men dat festival ook op de Zeedijk laten plaats vinden, maar dat mocht niet van de gemeente. Kyteman belooft zijn trompet thuis te laten. “Ik ga er van genieten en rustig de hele dag rondhangen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12