Knalpot op North Sea Jazz: “We mogen niet te hard spelen” Knalpot op North Sea Jazz: “We mogen niet te hard spelen”

Duo sluit Volga zaal af op zondag

, Eelco Couvreur

Knalpot op North Sea Jazz: “We mogen niet te hard spelen”

Duo sluit Volga zaal af op zondag

Eelco Couvreur ,

Knalpot en North Sea Jazz, op het eerste gezicht niet de meest logische combinatie. Toch mag het duo de Volga zaal afsluiten met hun experimentele en vaak heftige combinatie van elektronica en rock. “We hebben wel een jazzmentaliteit.”

Duo sluit Volga zaal af op zondag

Benieuwd hoe het gemiddelde jazzpubliek reageert op experimentele noise? Voor het antwoord moet je op zondag 11 juli in de Volga zaal van North Sea Jazz zijn. Knalpot is een van de slotacts van het festival, maar is wel gevraagd om wat zachter te spelen dan normaal. “Het zou asociaal zijn om hard te gaan blazen.”

Eerder liet Knalpot - Gerri Jäger en Raphael Vanoli - weten dat we binnenkort een debuutalbum mogen verwachten. Een nieuwe, eigen oefenstudio in Amsterdam moet dat proces bespoedigen. “Na de zomer gaan we volop werken aan nieuw repertoire,” aldus Vanoli. “Maar het duurt bij ons gewoon lang, vanwege de ingewikkelde set-up en alle elektronica die we gebruiken. Dat vind ik trouwens geen nadeel. We gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.”

En wie door het gerenommeerde North Sea Jazz als slotact wordt gevraagd, weet dat het met de kwaliteit goed zit. Maar past een heftige band als Knalpot wel op een dergelijk festival? “We spelen dan misschien geen jazz, we hebben wel de mentaliteit die bij jazz past. We improviseren veel en hebben eerder in Noorwegen op een jazzfestival gestaan, dat ging prima. We spelen natuurlijk wel redelijk hard, maar daar zijn afspraken over gemaakt. Maar ach, wat is nou hard? Als je jong bent en van rock houdt vind je niks te hard. Maar we zullen ons inhouden, ook omdat het voor ons een enorme eer is om op North Sea Jazz te mogen staan.”

Na Ahoy’ staat er nog een binnenlands optreden in het Amsterdamse Bimhuis gepland, daarna gaat het onder andere richting Oekraïne en Moldavië. “We zijn inderdaad veel aan het toeren. Vorige week Italië, die week daarvoor Polen en ook in Sint Petersburg hebben onlangs we opgetreden. Dat was echt te gek, die Russen gingen compleet los. In het najaar gaan we voor het eerst naar Amerika. Samen met Controllar gaan we daar drie weken toeren. Van mij hadden dat ook drie maanden mogen zijn, maar misschien is het beter om het rustig op te bouwen.” 

Knalpot speelt op zondag 11 juli op het North Sea Jazz Festival, 3VOOR12 doet verslag van het hele weekend

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12