Gonzo (circus) gaat digitaler maar blijft ook papier Gonzo (circus) gaat digitaler maar blijft ook papier

"We houden wel van discussie en wat Hunter S. Thompson"

, Ingmar Griffioen

Gonzo (circus) gaat digitaler maar blijft ook papier

"We houden wel van discussie en wat Hunter S. Thompson"

Ingmar Griffioen ,

In een geruchtmakend editoriaal kondigde Gonzo (circus) deze week het einde aan van de papieren editie. Het tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur zou alleen nog digitaal verschijnen en de iPad omarmen. "Nee, we blijven gewoon een tijdschrijft op papier", verzekert coördinator Ruth Timmermans. "Het is ironisch, maar wel met een serieuze achterliggende gedachte. En we houden wel van een beetje Hunter S. Thompson in de Gonzo."

"We houden wel van discussie en wat Hunter S. Thompson"

In een geruchtmakend editoriaal kondigde Gonzo (circus) deze week het einde aan van de papieren editie. Het tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur zou na nummer 98 alleen nog digitaal verschijnen en als allereerste Vlaams-Nederlandse cultuurmagazine de iPad omarmen. "Nee, we blijven gewoon een tijdschrijft op papier", verzekert coördinator Ruth Timmermans. "Het is een ironisch editoriaal, maar wel met een serieuze achterliggende gedachte. En we houden wel van een beetje Hunter S. Thompson in de Gonzo."

De onthutste, boze reacties waren op de site, twitter en via de mail niet van de lucht: "Lees ik dit goed? Ik MOET een fucking iPad aanschaffen om mijn Gonzo te lezen?" Mensen dreigden hun net geïnde abonnementsgeld terug te vorderen en schreeuwden om behoud van de papieren Gonzo (circus). Volgens Timmermans is het editoriaal geen grap. "Of dan een ernstige grap, een manier om aandacht te vragen voor allerlei zaken. We houden wel van discussie, dat is belangrijker dan achter elke hype aan gaan. En de discussie over de waarde van papier is heel goed losgemaakt", aldus de coördinator met gevoel voor understatement.

De verheerlijking van de iPad in het editoriaal is geen slag in de lucht. Zo besteedde het magazine de laatste jaren veel aandacht aan digitale culturele ontwikkelingen en ziet het de iPad wel degelijk als het begin van een nieuw mediatijdperk. "Een van onze eigen medewerkers, Martijn van Exel, ontwikkelt applicaties voor de iPhone en de iPad. Hij wilde voor ons wel een iPad app maken." Timmermans hoopt dat de applicatie er ook komt. "We zijn nu aan de laatste dingen bezig, maar het hangt nog af van toestemming van Apple."

Het gaat Gonzo (circus) bij die toepassing vooral om het ontsluiten van de recensie-database. "Op een grafisch aantrekkelijke manier. Maar de iPad is gewoon een middel. We willen allerlei digitale platforms gaan gebruiken om al onze content aan te bieden." Dat is wel een meerjarenplan, benadrukt Timmermans. "Het archief omvat al bijna twintig jaar en een groot deel is niet digitaal. Je moet je voorstellen dat mensen in het begin 1,44 MB diskettes opstuurden naar de redactie, die inmiddels zoek zijn geraakt." De Gonzo-site is al aangepakt, zodat de lezer eenvoudiger oudere artikelen en gerelateerde info kan vinden.

Er is nog een goede reden om het archief te digitaliseren: volgend jaar bestaat Gonzo (circus) twintig jaar. Over die verjaardag kan Timmermans nog niet veel onthullen. "Maar de Gonzo #100 komt in november/december uit. Daarin besteden we aandacht aan Nederlands-Vlaamse muzikanten, die de afgelopen tien jaar in de marge heel belangrijk werk verricht hebben, of waarvan wij als redactie verwachten dat ze dat in de komende vijf jaar gaan doen. Dat doen we met portretten en vanuit onze invalshoek: vernieuwende muziek en cultuur in de Lage Landen."

De klacht in het editoriaal over het monnikenwerk dat de redactie moet verrichten voor elke Gonzo (circus), is geen gekkigheid. "Het in elkaar steken van een papieren tijdschrift is een helse klus en de verleiding om alleen voor internet te kiezen is dan ook groot." Niettemin houdt het blad vast aan de gedegen papieren identiteit. "We vinden het heel belangrijk om keuzes te maken als redactie. Dat doen we met vijftig medewerkers en dat onderscheidt Gonzo (circus) van andere media."

Timmermans verwacht ook niet dat het haalbaar is om het hele tijdschrift op de iPad aan te bieden. "Dan moet je de ontwikkelingskosten afzetten tegen de markt en die is in de Lage Landen vooralsnog niet groot genoeg." Toekomstmuziek dus? "Ja en we houden van papier. Een papieren tijdschrift maken is heel moeilijk. Maar het geeft zoveel voldoening om eens in de twee maanden een blad van honderd pagina's met een door onze redactie samengestelde cd in handen te hebben."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12