G.W. Sok (ex-The Ex) zingt bij Franse Cannibales & Vahinés G.W. Sok (ex-The Ex) zingt bij Franse Cannibales & Vahinés

Twee festivalshows en plannen voor een album

, Ingmar Griffioen

G.W. Sok (ex-The Ex) zingt bij Franse Cannibales & Vahinés

Twee festivalshows en plannen voor een album

Ingmar Griffioen ,

De thermometer wijst in Marseille bijna 35 aan als Jos Kley 3VOOR12 terugbelt om over zijn nieuwe projecten te vertellen. "We oefenen nu in een oud fabriekspand in deze bloedhete stad." Repeteren doet de ex- zanger van The Ex met het Franse Cannibales & Vahinés, waarmee hij vrijdag op het MiMi festival in Marseille speelt. "We hebben een week om aan nieuw materiaal te werken."

Twee festivalshows en plannen voor een album

De thermometer wijst in Marseille bijna 35 aan als Jos Kley 3VOOR12 terugbelt om over zijn nieuwe projecten te vertellen. "We zijn nu aan het oefenen in een oud fabriekspand in deze bloedhete stad." Repeteren doet Kley, beter bekend als G.W. Sok en voormalig Ex-zanger, met het Franse Cannibales & Vahinés, waarmee hij vrijdag op het MiMi festival in Marseille speelt. "We hebben een week om aan nieuw materiaal te werken."

Cannibales & Vahinés is een wild freejazz- en elektronica-trio uit Toulouse, dat Sok nog kent van zijn avonturen met The Ex. "Twee leden zaten ook in Tigre des Platanes, die we met The Ex tegenkwamen toen zij met een Ethiopische zangeres speelden. Nu wilden ze een project met een zanger doen en vroegen ze mij. We hebben vorige week ook geoefend in Toulouse, waar zij vandaan komen." Het collectief is voor twee Franse festivals geboekt, 27 augustus staat het ook in  Mulhouse op het Météo festival op de planken.

"Ik vond het eerst wel eng zingen bij zo'n trio", bekent Sok. "Maar het ging eigenlijk best wel goed. Ze wilden wat doen met teksten van een Franse anarchistische zanger, maar mijn Frans is niet zo goed, dus hebben we dat vertaald naar het Engels. Dat is heel poëtisch geworden. We hebben nu acht nummers en een paar improvisaties." De samenwerking verloopt dusdanig dat er ook aan opnames gedacht wordt. "We hebben een geluidsman mee, die opnames maakt voor een demo. Dan kijken we wat we hebben en maken we plannen. Op termijn willen we wel een cd maken."

Eind 2009 verscheen een 7" vinylsingle met vocalen van G.W. Sok als onderdeel van een serie van de Brit Olli Heffernan. "Dat is een muziekproject van een Engelse jongen, die nummers naar zangers stuurde en hun vroeg om teksten." Hij mailde ook Mike Watt (Minutemen/Firehose/Sonic Youth/Stooges), die ook teksten leverde. Sok: "Zo werd ik ook gevraagd. Olli zette een paar nummers op zijn site, een labeltje uit Chicago wilde het uitbrengen en opeens stond ik op een vinyl schijfje. Ik heb nu ook weer twee nummers ingezongen. Hij is die aan het mixen en kijkt of we er weer iets mee gaan doen."

Ook met Cannibales & Vahinés wil G.W. Sok meer doen, maar het is nog zoeken naar een periode wanneer dat kan. "En ik ga na de zomer in ieder geval wat doen met Massimo van de Italiaanse band Zu, waarmee ik onlangs in dB's, Utrecht speelde. Hun drummer gaat een poosje weg, dus wil Massimo een ander project doen. Wat weet ik niet, hij gaat me muziek sturen." Ondanks al die projecten is de zanger de laatste tijd nog het drukst met eigen werk. "Ik werk aan een overzicht van mijn teksten en wil een boek uitgeven van de eerste dertig jaar." Sok zoekt nog een uitgever. "Anders geef ik het zelf uit. Dat is nog een puzzel die ik moet oplossen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12