Debuutalbum The Devil's Blood uit in Noord-Amerika Debuutalbum The Devil's Blood uit in Noord-Amerika

Satanisten winnen zieltjes op Europese festivals

, Sander Kerkhof

Debuutalbum The Devil's Blood uit in Noord-Amerika

Satanisten winnen zieltjes op Europese festivals

Sander Kerkhof ,

The Devil's Blood laat inmiddels in heel Europa een spoor van bloed achter. Twintigduizend exemplaren verkocht de band van debuutalbum The Time Of No Time Evermore. Vrijdag speelt de band ook op de door noodweer geplaagde Zwarte Cross.

Satanisten winnen zieltjes op Europese festivals

The Devil's Blood laat inmiddels in heel Europa een spoor van bloed achter. Twintigduizend exemplaren verkocht de band van debuutalbum The Time Of No Time Evermore. "O, is dat zo?" Bandleider S.L. houdt zich niet bezig met verkoopcijfers. "Maar het klinkt aannemelijk, de eerste persing was al op. De plaat is succesvoller dan we gehoopt hadden."

Eind mei kwam het debuut van de satanistische rockers ook alvast voorzichtig uit in Noord-Amerika. S.L. weet dat het moeilijk is om daar door te breken. "Alles met een marketingbudget van minder dan 200.000 dollar is daar een soft launch." Amerikanen luisteren bovendien liever naar bands van eigen bodem, maar de eerste tekenen zijn hoopgevend. "In september gaan we naar Canada en ik denk dat er wel een tour in de States aan zit te komen."

Deze zomer geven ze een twaalftal Europese optredens, varierend van clubshows tot grote festivals. Londen was chaotisch, maar geweldig en vorige week puilde in Zurich de zaal uit. "Dat was een headlining show zonder voorprogramma. We hadden negentig minuten voorbereid, maar zijn twee uur op het podium gebleven. Dat zijn momenten waar je wel kippenvel van krijgt."

Een van de grootste festivals waar de band speelde was Hellfest in het Franse Clisson. "Ik keek er eigenlijk een beetje tegen op omdat het zo'n megamanifestatie leek, maar dat viel mee. We gingen om twaalf uur 's nachts, tijdens het heksenuur, het podium op. Ik denk dat we daar veel zieltjes gewonnen hebben."

Toch zullen ze nooit tweehonderd 'rituelen' per jaar gaan verzorgen. Voor S.L. is The Devil's Blood een fulltime job, maar de rest van de band heeft ook nog andere verplichtingen. "Onze zangeres heeft een zoon van tien en 1 van de gitaristen heeft een zoon van een half jaar. Je moet ook kijken wat mogelijk is." Ook waakt hij voor lopendebandwerk. "Het moet spiritueel blijven. Liever twintig keer de hoofdprijs en de rest links laten liggen. Maar we willen het binnen de perken wel zoveel mogelijk duwen."

Problemen tijdens optredens zijn er niet echt geweest. "Zalen gaan soms vlak voor het optreden wel eens moeilijk doen over de kaarsen of het bloed. Voor ons het heel makkelijk: we laden de boel weer in, maar krijgen wel betaald. En dan mag iemand van de zaal aan het publiek uitleggen wat het probleem is." Als iemand roet in het wil gooien, dan doet de band daar niet moeilijk over. "En mocht het tot een confrontatie komen dan doen we daar ook niet moeilijk over. Die blasé houding komt wel van pas omdat mensen merken dat ze je niet makkelijk kunnen beïnvloeden."

Er is in de buitenlandse pers ook veel waardering voor het album en de live shows, maar S.L. leest het liefst helemaal niets terug over de band om het puur te houden. Hij schreef zelf eerder ook over muziek voor de website Lords Of Metal, maar kwam tot de conclusie dat een muzikant niet over muziek moet schrijven. "Als je er zelf zo dicht bij staat wordt het lastig." Hij merkt wel dat de Nederlandse interesse voor The Devil's Blood steeds serieuzer wordt. "Het interview in de Volkskrant was een van de betere interviews die ik gedaan heb. In Nederland word je vaak niet serieus genomen als je een mening ventileert die afwijkend is en niet binnen het Calvinistische idee van 'doe maar gewoon' past. Mensen beginnen nu in de gaten te krijgen dat we bloedserieus zijn."

Vrijdag speelt The Devil's Blood op Zwarte Cross, ook niet een festival dat behoort tot de natuurlijke habitat van de band. "Het wordt interessant, we hadden niet verwacht dat ze interesse in ons zouden hebben. Maar we hebben nog iets goed te maken in de regio, want ons optreden in Atak moest wegens technische mankementen na drie nummers gestaakt worden."

Zwarte Cross als festival zegt S.L. niet zo veel. "Ik heb niks met auto's en traktors, maar het is wel een festival dat onafhankelijk is van de industrie. Helemaal voor ons door ons, en dat spreekt met wel aan." Hij heeft er vertrouwen in dat het na het noodweer van afgelopen maandag nog weer helemaal goed gaat komen met het terrein, hoewel The Devil's Blood zich in de storm ook wel had thuis gevoeld. "Ik heb het liefst dat het heel hard regent en bliksemt tijdens ons optreden. Dan weet ik dat ik nog steeds in het centrum van het universum sta."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12