Blaudzun maakt muziek bij eigen documentaire

“Ik denk alleen niet dat ik het uit zal brengen”

Fiona Fortuin ,

Terwijl de Tour de France in volle gang is, zit wielerfanaat en singer-songwriter Blaudzun in het montagehok. Bezig met zijn eigen documentaire over de Ronde van Lombardije. De bijbehorende soundtrack zal ook van zijn hand zijn. “Daar ben ik nu mee bezig. Wat ik nu aan muziek heb, is allemaal nieuw.” Ook is hij begonnen aan de opvolger van Seadrift Soundmachine.

“Ik denk alleen niet dat ik het uit zal brengen”

Het zijn mooie tijden voor wielrenfanaten nu de Tour de France van start is gegaan, na het WK en de Olympische Spelen ‘s werelds grootste sportevenement. Groot wielerfan is Blaudzun, niet voor niets noemde singer-songwriter Johannes Sigmond zich naar een Deense renner uit de jaren ‘70. Maar in plaats van dat hij voor de buis zit gekluisterd, bevindt hij zich in een montagehok. Bezig met zijn eigen documentaire over de Ronde van Lombardije. De bijbehorende soundtrack zal ook van zijn hand zijn. “Daar ben ik nu mee bezig. Wat ik nu aan muziek heb, is allemaal nieuw.” Toch twijfelt hij of hij die ook zal uitbrengen. “De muziek is moeilijk los te koppelen van de beelden. Ik ben bang dat zonder beelden, de muziek niet goed tot zijn recht komt, of misschien wel te saai wordt.”

Blaudzun laat de Tour niet helemaal aan zich voorbij gaan. Afgelopen zaterdag stond hij onderaan de Erasmusbrug in Rotterdam, de start van de Tour de France dit jaar. “Ik had mijn boeker verteld dat ik die dag echt niet kon optreden. Hier moest ik bij zijn.” En ook is hij te gast in Radio Tour de France, waar hij in de uitzending een paar nummers zal spelen, maar ook zal praten over de sport. “Sinds mijn tweede album is uitgebracht, doe ik zeker twee interviews in de week. Steeds meer mensen leggen de link tussen mij en wielrennen.”

In februari dit jaar bracht Blaudzun dat tweede album uit, Seadrift Soundmachine. Die release zorgde voor uitverkochte kleine clubzalen, een plek op Lowlands in augustus en op bijzondere locaties zoals een kerk tijdens het nieuwe Haagse festival Walk The Line. “Dat was één van de leukste concerten tot nu toe. De plek was heel speciaal en er was een goede sfeer.” In het najaar zal hij opnieuw door Nederland touren, maar dan als headliner en langs de grotere zalen.

Inmiddels is Blaudzun alweer druk bezig met een opvolger. “Het plan is om volgend jaar voorjaar naar het buitenland te reizen voor optredens. We denken daarbij aan Frankrijk, Duitsland en Engeland. Daarna willen we de studio in.” Sigmond schrijft de muziek alleen, maar voert deze live uit met band. “Dat vind ik te gek. Ik haal veel plezier uit het spelen met andere mensen.” Toch zal ook het volgende album weer een solo-project worden. “Met Seadrift Soundmachine heb ik het begrip singer-songwriter zoveel mogelijk willen oprekken. Dit keer zal ik de grens nog verder opzoeken. Maar met meer mensen aan muziek schrijven? Nee, dan gaat het mis. Mijn ervaring met vroegere bandjes leert dat. Je laat ook niet vier schilders aan één schilderij werken. Zelden dat dat goed uitpakt. Soms kan er wel iets moois ontstaan, maar het gebeurt maar weinig dat ik dan dicht bij de kern blijft, bij wat ik eigenlijk wil zeggen. Door alleen muziek te maken, kan ik veel beter de sfeer neerzetten die ik voor ogen heb.”

Maar voordat hij de studio in gaat de zomerfestivals aandoet én de najaarstour van start gaat, last Blaudzun voor zichzelf en band een rustperiode in. “Ik ga met mijn racefiets naar Zuid-Frankrijk en ben van plan veel rosé te drinken.”