Puna.nl aan opmars bezig; succesvol hiphopblog brengt compilatie uit Puna.nl aan opmars bezig; succesvol hiphopblog brengt compilatie uit

"Hiphop is volksmuziek en veel groter dan men denkt."

, Erik Zwennes

Puna.nl aan opmars bezig; succesvol hiphopblog brengt compilatie uit

"Hiphop is volksmuziek en veel groter dan men denkt."

Erik Zwennes ,

In april van dit jaar bestaat Puna.nl 4 jaar. Het hiphopblog is een goed voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby. Van drie vrienden die elkaar onderling links doorstuurden is het verworden tot een succesblog met, in een goede maand, een half miljoen bezoekers. Zondag 17 januari presenteerde Puna.nl de Rode Terreur mixtape. Een gratis tape met exclusieve tracks van onder meer Kempi, Zwart Licht, Kraantje Pappie, Zo Moeilijk en Sticks.

"Hiphop is volksmuziek en veel groter dan men denkt."

De vrienden Adai O'Bryan, Thomas Abera en Osei Vrede begonnen bijna vier jaar geleden met cameraman Antonio Luzolo een hiphopmagazine. "Al het gelul over nieuwe muziek, video's en aanverwante zaken moest maar eens ergens toe leiden," aldus Abera. Puna.nl was een feit, maar de eerste jaren bleef het een kleine website voor een niche. "We werken ernaast, alle werkzaamheden voor Puna moeten in vrije tijd." Toen de makers de switch maakten van een magazine naar een blog sloeg het wel aan. "We zijn van niets naar een flink aantal bezoekers gegaan. In een goede maand halen we een half miljoen bezoekers."

Alexa.com, een populaire site om bezoekersaantallen te vergelijken, laat zien dat Puna.nl inmiddels groter is dan Statemagazine en 101barz van BNN. Abera vind dat niet zo interessant. "Hiphopsites in Nederland zijn nog veel te klein om over concurreren na te denken. State is een magazine, wij zijn een blog met snelle, korte nieuwsberichtjes en tips. 101barz maakt programma's. Wij nemen ook nieuws en sessies van beiden over."

Het succes van de site komt voor Abera als een verrassing. Maar dat hiphop in Nederland groot is, staat voor hem vast. "Hiphop is volksmuziek. Het is nog veel groter dan men denkt." De makers hopen de komende tijd de stap te kunnen zetten om te kunnen leven van de site. Al moet dit nimmer ten koste van Puna zelf gaan. "ik heb geen tijd om uitgebreid rond te vragen wie met ons in zee zou willen, dat zou ten koste van de content gaan. We zijn niet op zoek naar sponsoren. Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar denk aan bepaalde projecten die weer een boost geven aan de site."

Een andere boost voor Puna is het weggeven van gratis muziek. Soms zijn het losse tracks van artiesten die hart hebben voor Puna. Sinds maandag is een tweede gehele mixtape gratis te downloaden. Rode Terreur gaat verder waar Propaganda ophield. "De Communistische metafoor staat voor ons stappenplan. Wij brengen de liefhebbers bijeen met goede muziek." Op de tape, gehost door Andrew Makkinga en gemixt door Dio's dj Abstract, staan exclusieve tracks van onder meer Kempi, Zwart Licht, Kraantje Pappie, Zo Moeilijk en Sticks. Het plan is om hem ook nog te rereleasen. Niet als mixtape, maar met de originele nummers plus enkele bonustracks. "We zijn nog bezig met enkele artiesten. Met de ene artiest hebben we een betere band dan met de andere. Ook zij kunnen natuurlijk kiezen uit diverse platforms om hun muziek en nieuwtjes te delen. We merken vooral het laatste half jaar dat men ons steeds gunstiger gezind is."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12