Noorderslag nieuws: Spotify, campagne tegen zwarthandel, diverse prijzen Noorderslag nieuws: Spotify, campagne tegen zwarthandel, diverse prijzen

Crisis in de hiphop, metamorfose Twones, The Pirate Bay

, Atze de Vrieze

Noorderslag nieuws: Spotify, campagne tegen zwarthandel, diverse prijzen

Crisis in de hiphop, metamorfose Twones, The Pirate Bay

Atze de Vrieze ,

3VOOR12 heeft op Eurosonic/Noorderslag drie dagen nieuw talent gespot. Maar het festival is meer. Tijdens het conferentiegedeelte wordt de balans opgemaakt over de industrie. Hoe staan het ervoor? Wat zijn hete hangijzers? 3VOOR12 legde zijn oor te luister op zoek naar nieuws. Alles op een rij.

Crisis in de hiphop, metamorfose Twones, The Pirate Bay

3VOOR12 heeft op Eurosonic/Noorderslag drie dagen nieuw talent gespot. Maar het festival is meer. Tijdens het conferentiegedeelte wordt de balans opgemaakt over de industrie. Hoe staan het ervoor? Wat zijn hete hangijzers? 3VOOR12 legde zijn oor te luister op zoek naar nieuws. Alles op een rij.

Eerst maar even de prijzen: Kyteman’s Hiphop Orkest werd bekroond met de Pop Prijs, de meest prestigieuze muziekprijs in de Nederlandse popmuziek. Vrij Nederland-journalist Sander Donkers won de Pop Media Prijs, de Britse fotograaf Graham Smith de Lex van Rossen Award. Mr Pinkpop, Jan Smeets, kreeg een Lifetime Achievement Award bij de European Festival Awards. Tot slot: de Interactive Award voor artiesten ging naar Krause, die voor bedrijven naar Sellaband. 

Spotify – de veelbesproken streaming muziekdienst – komt naar Nederland. Niklas Ivarsson vertelde namens het bedrijf dat Nederland een prioriteit heeft, en dat de dienst nog dit jaar in ons land moet starten. Eerder stond een release gepland in de zomer van 2009.

Stichting Brein verwacht een nieuwe clash met The Pirate Bay. Per 1 maart moet de torrentsite in Nederland geblokkeerd zijn, oordeelde de rechter, maar Tim Kuik van Brein verwacht niet dat dat zal gebeuren.

Om beter in te spelen op het internet moet auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra flexibeler worde. Dat vindt de organisatie zelf ook. Een aantal mensen buiten het bedrijf zijn al een brainstormgroep gestart, Buma schuift daar graag bij aan. Concrete resultaten hopen ze volgend jaar op Noorderslag te presenteren.

Het Urban Culture Podium in Rotterdam wil drie keer in de week gaan programmeren. In februari begint eindelijk de verbouwing van de zaal.

Nog meer hiphop: volgens Melkweg-programmeur Edwin van Andel is het crisis in de hiphop, met name als het gaat om buitenlandse acts. Publiek blijft massaal weg.

Twones lanceert eind januari een volledig nieuwe dienst. De oude site wordt vervangen door een muziekbookmarker, waardoor je alle verspreide muziek op internet kunt verzamelen, zoals je ook je favoriete websites op een rijtje kunt zetten. 

MOJO, poppodia en artiesten gaan samen optrekken tegen secondary ticketing, of in hun woorden: zwarthandel. Zij starten een publiekscampagne onder de titel Weet Waar Je Koopt.

Volgens onderzoek van de HKU staat het belang van de consument bij die tickethandelaren niet hoog in het vaandel. De onderzoekers stellen maatregelen voor om de consument te beschermen.

Muzikantenvakbond BV Pop presenteerde op Noorderslag een Puntenplan Popbeleid, met daarin vijf voorstellen om de inkomenspositie van Nederlandse muzikanten te verbeteren. Meest opvallend: geen downloadverbod, uitbreiding van Thuiskopieheffing naar mp3-spelers, een eind aan de kijkcijferterreur bij de Publieke Omroep.

Op Noorderslag werd het eerste jaar MusicXport+ tegen het licht gehouden, maar de regeling gaat hoe dan ook op de schop. Voortaan worden bands en managers een jaar lang als koppel gesteund, op basis van een ingediend jaarplan. O.a. De Staat, C-Mon & Kypski, Moke, Textures en Laura Jansen worden gesteund.

De Amerikaanse journalist Steve Knopper schreef een fascinerend boek over het verval van de major labels. In gesprek met 3VOOR12 vertelt hij hoe Apple de muziekindustrie overnam, de major labels koppig en arrogant reageerden en waarom het toch prachtige tijden voor de muziek zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12