Kabinet stelt BTW-verhoging podiumkunsten met half jaar uit Kabinet stelt BTW-verhoging podiumkunsten met half jaar uit

Regering geeft toch gehoor aan uitdrukkelijke wens senaat

, Ingmar Griffioen

Kabinet stelt BTW-verhoging podiumkunsten met half jaar uit

Regering geeft toch gehoor aan uitdrukkelijke wens senaat

Ingmar Griffioen ,

De verhoging van de BTW voor de podiumkunsten van 6 naar 19% gaat pas op 1 juli 2011 in en niet zoals gepland per 1 januari. Daarmee heeft het Kabinet Rutte op het laatste nippertje toegegeven aan de uitdrukkelijke wens van de senaat. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maakte die beslissing dinsdagmiddag bekend in het debat in de Eerste Kamer.

Regering geeft toch gehoor aan uitdrukkelijke wens senaat

De verhoging van de BTW voor de podiumkunsten van 6 naar 19% gaat pas op 1 juli 2011 in en niet zoals gepland per 1 januari. Daarmee heeft het Kabinet Rutte op het laatste nippertje toegegeven aan de uitdrukkelijke wens van de senaat. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maakte die beslissing dinsdagmiddag bekend in het debat over het Belastingplan 2011 in de Eerste Kamer. De aanpassing was voldoende om de meeste partijen te overtuigen. Alleen de PvdA en SP stemden tegen het Belastingplan.

De BTW-verhoging voor concert- en theaterkaarten leidde tot felle protesten in de Eerste Kamer. Ook de senatoren van regeringspartijen VVD en CDA pleitten gisteren voor alternatieven of op zijn minst uitstel tot september, wanneer het nieuwe cultuurseizoen begint. Premier Mark Rutte weigerde gisteren nog aan het Belastingplan te morrelen, om de door de senaat gewraakte BTW-verhoging aan te passen. Zijn regering legde de motie daartoe van PvdA fractievoorzitter Noten naast zich neer. Weekers legde vanochtend nog uit geen alternatieven te zien voor de opschaling naar het standaard BTW-tarief. Althans geen alternatieven die in de Tweede Kamer gesteund worden door de samenwerkende partijen VVD, CDA en PVV.

Vandaag kwam premier Mark Rutte wel tegemoet aan het verzoek om in de senaat te komen spreken over de verhoudingen tussen het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer. De senaat drong daar op aan, nadat Staatssecretaris Weekers verklaarde dat er geen alternatieven voor de invoering van het hogere tarief te vinden waren. Nu het Kabinet toch gehoor heeft gegeven aan de roep om uitstel van de eigen senatoren, hoeft Rutte niet meer in de Eerste Kamer te verschijnen. Geert Wilders reageerde tegenover het ANP dat het uitstel van een half jaar het "maximaal haalbare" was. Volgens de PVV-leider is het belangrijkste dat besloten is "dat de maatregel definitief wordt uitgevoerd".

Hoewel een meerderheid van de senatoren vorige week tegen de BTW-verhoging stemde, was de verwachting dat de senaat niet bereid zou zijn om voor het BTW-twistpunt het hele Belastingplan 2011 af te keuren. Dankzij de late knieval van de regering is die noodgreep niet nodig. Voorlopig koerst de regering op invoering van de BTW-verhoging per 1 juli 2011. De oppositie hoopt dat verder overleg over het plan in de komende maanden tot afstel zal leiden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12