Loodzwaar Massive Attack imponeert in het donker

Nu ook Nederlands ondertiteld verkrijgbaar

door Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Twee minderjarige meisjes lopen naar de Grolsch: "Tja, Massive Attack, daar heb ik wel eens van gehoord, maar ik weet niet precies wat het is." Kan gebeuren, hun laatste mainstream hit was alweer ruim vijftien jaar terug...

Nu ook Nederlands ondertiteld verkrijgbaar

Twee minderjarige meisjes lopen naar de Grolsch: "Tja, Massive Attack, daar heb ik wel eens van gehoord, maar ik weet niet precies wat het is." Kan  gebeuren, hun laatste mainstream hit was alweer ruim vijftien jaar terug...

CONCERT
Massive Attack , Lowlands Grolsch, zondag 22 augustus 2010

MUZIEK
Begin jaren negentig noemden we het nog triphop, nu zouden we het lome vertraagde elektronica noemen. Het producerscollectief uit Bristol werd meteen een legende met hun tweede single 'Unfinished Sympathy', bekend uit de Top 100 Allertijden. Begin dit jaar kwam hun vijfde studioalbum Heligoland uit, dat hier op Lowlands al in de midprice bakken ligt.
 
PLUS
Het hele circus aan vocalisten was meegekomen op Elizabeth 'Teardrop' Fraser na. Zo waren er triphop chanteuse Martina Topley-Bird en ook de bijna zestigjarige reggaester Horace Andy. Die laatste gaf een ontroerende versie van 'Angel' ten beste. Alleen het weer werkte niet mee, want muzikaal gezien zou een pittige onweersbui een perfect decor zijn voor de zware en donkere set. Maar nu het niet regent kun je het optreden ook op twee manieren beleven: in de vaak donkere tent, ondergedompelend in de massa, of chillend in het gras buiten de tent, het festival besprekend met je vrienden. Beide opties werkten prima.

MIN
Natuurlijk lag de nadruk op het laatste album Heligoland, maar op zo'n festival moet je ook een beetje concessies doen aan het publiek. Wel 'Teardrop' en 'Safe From Harm' spelen, maar geen 'Unfinished Sympathy' - een beetje flauw. Verder had de maker van de lichtkrant het luminieuze idee opgevat wat teksten in het Nederlands toe te voegen. Verhelderend wanneer ze over het Palestijnse conflict gaan, maar storend om te lezen over Gordon, Lady Gaga of Octopus Paul - natuurlijk om het mediabombardement aan te geven, maar dat maakt de muziek van Massive Attack niet tijdlozer.

CONCLUSIE
Op een festival waar The Specials en Burning Spear in het wild rondlopen, kan Massive Attack natuurlijk niet ontbreken, zeker als ze dit jaar nog een album uitbrachten. Een beetje opvoedkundig vermaak kan geen kwaad, nietwaar?

CIJFER
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite