Zesde Hollandse Nieuwe compilatie nu online: Lente Editie Zesde Hollandse Nieuwe compilatie nu online: Lente Editie

19 gloednieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

, Erik Zwennes

Zesde Hollandse Nieuwe compilatie nu online: Lente Editie

19 gloednieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Erik Zwennes ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Achttien verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Negentien kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen en voor zij die iets nieuws willen ontdekken.

19 gloednieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. De zesde Hollandse Nieuwe compilatie bevat achttien verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Negentien kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Beluister nu een maand lang het zesde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

We stellen hier de negentien nieuwe acts aan je voor. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Hoe je je aan kan melden, lees je onderaan dit artikel.

1. StatikMusic - The Wait is Over

StatikMusic is een productietrio uit Amsterdam dat sinds 2008 bestaat uit producers Skully & AllOne en woordvoerder R.I.L.. StatikMusic maakt diverse producties, maar voelt zich het best thuis in soulrijke hiphop. The Wait is Over is de eerste single van het eigen producersalbum, dat op 30 juni gratis te downloaden is onder de naam Beat+1. Hiervóór werkten de heren onder meer met Kleine Jay, Nino, Brakko, D.Lipps, Tastic, Manu en Jay Colin.

2. NoizBoiz - Conditietraining

Met Zwart Licht, Skinto en D.Lipps vormt NoizBoiz het collectief Nebulon. Opmerkelijk genoeg komen de boiz niet uit Amsterdam, maar uit de tweede stad van Nederland. Sinds 2004 maken mc XL en producer/dj Mux lekker smerige Nederlandse grime. Op 24 april releasen ze de plaat Zware Bassen, Zware Beats in de Rotterdamse Watt. Het betreft een introductie van NoizBoiz aan een groter publiek met een plaat vol toffe Nebulon features.

3. New Killer Stars - Mindbreaker

In mei van 2008 was New Killer Stars al Hollandse Nieuwe. Twee jaar later is er een debuutalbum. 3VOOR12 heeft de eer een track van deze plaat te primeuren. Onvervalste Friese gitaarrock.

4. Generate - De Boodschap

Generate is een twintigjarige Haagse producer die al sinds zijn jonge jaren is geïnspireerd door elektronische muziek. Deze klassiek geschoolde jongen begon ooit met het maken van drum 'n bass en maakt sinds twee jaar dubstep en IDM. Generate is verbonden aan Antilounge, een label dat zich sinds 2003 richt op het promoten van Haagse producers. Dit jaar is de 7de compilatie uitgekomen.

5. Nouveau Riche (Mr. Polska ft. Jebroer, Leo en Digitzz) - Zo Heet

Nouveau Riche is een label dat vooral bekend staat als de naam achter undergroundmc Mr. Polska. Maar Nouveau Riche heeft meer raspaarden op stal. Dit laat het horen in deze possecut op een beat van huisproducer Boaz van de Beatz. Binnenkort verschijnt de clip gemaakt door Opslaan Als.

6. Homemade Empire - No Road Here

Homemade Empire is het werk van muzikant Bart de Kroon (o.a. ex-We vs. Death). Sinds 2007 is De Kroon bezig met het album A Brilliant Window Niche dat binnenkort in zijn geheel op de Luisterpaal te horen is. Luister nu al naar het beeldschone No Road Here op deze compilatie.

7. Het Gloren - Zomerdagen Oostenwind
Floris Schrama heeft in verschillende formaties en als eenzame troubadour al veel gespeeld. Sinds 2008 is daar Het Gloren, een muziekproject waarin hij zich volledig richt op de Nederlandse taal. Zijn debuutplaat is net uit op het label Beep! Beep! en staat op de Luisterpaal. Daarop bezingt Floris Schrama zonder echt persoonlijk te worden zijn leven. Een vredig aanzicht, diep in de polder van Schipluiden. De jonge Spinvis? De vergelijking is in ieder geval niet te negeren.

8. The Anikies - Flamboyant

P. Purple & Mr. Kabuki vormen samen The Anikies. De twee maken hiphop in de breedste zin van het woord. Van funky flows tot triphop langs ouderwetse brag 'n boost. Download op hun site gratis The Anikies EP. 'Prik prik met mijn sexy baard, prik prik met mijn sexy baard.'

9. Fuel Box - Bits n Bytes

Josh aka Bone 40 was samen met Jaboy Fry eerder Hollandse Nieuwe. Ondertussen werkte hij aan een mixtape met MP & Rascle en produceerde hij voor Billy The Kid (getekend op het nieuwe label van Duvel genaamd ROTTZ). Samen met zanger Remy Britsemmer is Josh de nieuwe act Fuel Box. Een kruisbestuiving tussen donkere dub, soul en hiphop.

10. Gumnaam ft. Sinna Casita - King Of Destiny

King of Destiny staat op de onlangs verschenen Riddim & Culture EP, waarop Gumnaam onder andere samenwerkt met Maikal X, zangeres Sinna Casita en Naba Napalm uit London. Gumnaam bouwt een zeer eigen geluid: dubby, freaky, funky en met humor.

11. Bebe Fang - Walk

Een zijproject van een zijproject? Keimpe Koldijk (Adept, Eklin, Bonne Aparte) heeft samen met zijn vriendin Berber Visser een nieuwe band opgericht onder de naam Bebe Fang. Het stel maakt donkere soundscapes met dito vocalen. Luister nu naar een track op de compilatie. Van juni tot september gaan ze er mee naar de States.

12. Pop Zavs - Nothing's Return

Ruim een jaar geleden was Pop Zavs al Hollandse Nieuwe. Inmiddels is Vincent de Bel druk met nieuwe muziek. Nothing's Return is een demo, maar zo mooi dat het een plek op deze compilatie verdient.

13. Bates Motel - Stupid

Het huis uit de Hitchcock film Psycho, maar sinds enige tijd ook de naam van een bruut Arnhems punkfenomeen. Stupid is het kortste nummer ooit op een Hollandse Nieuwe compilatie en daar zijn we best een beetje trots op. Soms hoeft een statement niet lang te duren. Het nieuwe album Tired Eyes Between Blood-Red Thighs is via Bandcamp te verkrijgen.

14. Risskant ft. Shanna - Zie het licht

Samen met zangeres Shanna en producer Flek maakt de Dordtse Riss Rissema aka Risskant een sterk en gevoelig nummer. Deze exclusive staat niet op het album Wat Gaat Het Worden?? dat binnenkort in zijn geheel op de Luisterpaal te horen is.

15. Bronstibock ft. MC Complex - Game On

Het Amsterdamse breaksduo Bronstibock bestaat uit Peter Rutten en Sanne Groeneveld. Ze werkten met 3-1 en Aux Raus en brengen binnenkort hun tweede album uit via Basserk. 

16. Rubix - Disco Electronique

Rubix is op dit moment een van de meest gebloggede artiesten bij Hypem (online oase van gelekte muziek). Dit komt vooral voort uit de remix die hij heeft gemaakt van Bart B More en zijn nieuwe plaat Disco Electronique die op deze compilatie te horen is. Op dit moment is Rubix bezig met een remix voor Don Diablo. Naast zijn producties draait deze jongen de komende zomer maar liefst drie keer in Parijs. Na de zomer vliegt hij naar Zweden om aldaar zijn kunsten te vertonen.

17. Angelo King - Finally Made It

Amper 18 is deze mc uit Rotterdam. Samen met de band van reggaester Collie Buddz’ New Kingston maakte hij de eerste single Hustlin’. Met de opvolger Finally Made It doet hij het in zijn eentje. Althans, hij heeft de Amerikaanse producer Flaco da Great aan boord. Deze man werkte eerder met grootheden als Fabolous, Cam’ron en Lil Wayne. Finally Made It is afkomstig van de gelijknamige, nog te verschijnen EP van Angelo King. De EP zal worden uitgebracht op Angelo King’s eigen label d’Newborn Entertainment.

18. Grizzly Adams - Hello Dan

Grizzly Adams is de doorstart van de Utrechtse band Boy Ler. Met een donker rootsgeluid en een Nick Caveiaanse roeststem is het uitkijken naar het debuutalbum dat op 24 mei uitkomt via Dying Giraffe.

Bonustrack: B.R.U.C.E. - The Wallet

Na een nachtje flink doorhalen hadden Pepijn Lanen alias Faberyayo en Tom Trago de juiste vibe te pakken. Die vibe was het begin van B.R.U.C.E., een house-hiphopproject met internationale ambities.

Luister nu een maand lang naar het zesde deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar
3VOOR12@VPRO.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12