Voorjaarseditie London Calling kent alleen outsiders Voorjaarseditie London Calling kent alleen outsiders

Programmeur Ben Kamsma: "We gaan voor de breedte"

, Atze de Vrieze

Voorjaarseditie London Calling kent alleen outsiders

Programmeur Ben Kamsma: "We gaan voor de breedte"

Atze de Vrieze ,

23 en 24 april is het weer London Calling in Paradiso. 3VOOR12 is er weer bij, en blikt vast vooruit met programmeur Ben Kamsma. "Ik ben persoonlijk erg enthousiast over Villagers, wat mij betreft de nieuwe Bright Eyes. De overgave waarmee die jongen zingt heeft mij echt geraakt."

Programmeur Ben Kamsma: "We gaan voor de breedte"

Een paar jaar geleden was je mooi te laat als je een week voor London Calling nog een kaartje wilde kopen. Nu kun je nog rustig overwegen om twee dagen nieuwe bands te gaan bekijken. 23 en 24 april is het alweer zover. Programmeur Ben Kamsma maakt zich geen zorgen. "Ik vind het eerlijk gezegd wel lekker. Een paar jaar terug kwam er behoorlijk veel publiek dat er simpelweg bij wilde zijn omdat iedereen ging. Nu komen er meer mensen die echt iets willen ontdekken. Er zullen nog wat mensen kaartjes moeten kopen, maar ik verwacht dat we wel weer uit gaan verkopen."

Ook deze editie staan er weer 25 bands op het programma. Een echte headliner zit er niet tussen. Meestal heeft hij een of twee acts per festivalavond die op eigen kracht al zo'n 400 tot 600 mensen op de been zouden brengen. De vorige editie was dat bijvoorbeeld Jack Peñate, op eerdere edities liet hij acts als The Long Blondes en Pigeon Detectives terugkeren op het grote podium. "Ik heb verschillende acts geprobeerd. Marina & The Diamonds is eigenlijk al te groot, Ellie Goulding lukte niet. Er zijn ook minder van die onbetwiste headliners. Aan de top is het overzichtelijker geworden. We gaan nu voor de breedte."

Aan de onderkant gebeurt juist een hoop, vindt de programmeur. Hij beperkt zijn blik niet tot Engeland. Op het programma acts als Holly Miranda, Stornoway en The Features. "Depreciation Guild is een Amerikaanse shoegaze band die voor driekwart bestaat uit leden van The Pains Of Being Pure At Heart. Een band als Erland & The Carnival wordt denk ik door een groot deel van het publiek nog niet echt begrepen. Darwin Deez komt een beetje uit de lucht vallen en wordt opeens als headliner meegenomen in een NME Radar Tour. Ik ben persoonlijk erg enthousiast over Villagers, wat mij betreft de nieuwe Bright Eyes. De overgave waarmee die jongen zingt heeft mij echt geraakt."

Het blokkenschema staat inmiddels op de site, waardoor we meteen kunnen zien waar Kamsma zijn geld op in zet. Meest opvallend: beatmaker Hudson Mohawke krijgt een prominente plek in de grote zaal, op zaterdagavond om 22:00 uur. De Schot was afgelopen weekend nog een van de hoogtepunten op Motel Mozaique, op een avond met geestverwanten als The Gaslamp Killer, Daedelus en King Midas Sound. "Hudson Mohawke wilde per se een keer in een indie line-up spelen, in plaats van altijd tussen dezelfde tien wereldtoppers in zijn eigen genre. Hij wil duidelijk zijn blikveld verruimen."

3VOOR12 doet weer twee dagen verslag van London Calling. Naast interviews en recensies van alle acts vind je na het festival ook sessies en concertopnames op 3VOOR12TV. Het blokkenschema staat op de website van London Calling. Bereid je ook voor met de speciale London Calling Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12