The Black Atlantic moet Brussel afzeggen door IJslandse vulkaan The Black Atlantic moet Brussel afzeggen door IJslandse vulkaan

Groningse folkies maken vrienden in de VS

, Atze de Vrieze

The Black Atlantic moet Brussel afzeggen door IJslandse vulkaan

Groningse folkies maken vrienden in de VS

Atze de Vrieze ,

The Black Atlantic weet nu al dat het zondag niet in Brussel op kan treden, met dank aan de IJslandse vulkaan. Zelfs als het vliegverkeer deze week langzaam weer op gang komt, zullen Geert van der Velde en Megan Hoffman er niet in slagen op tijd terug te zijn in Nederland na optredens op SXSW en een familiebezoek.

Groningse folkies maken vrienden in de VS

The Black Atlantic weet nu al dat het zondag niet in Brussel op kan treden, met dank aan de IJslandse vulkaan. Zelfs als het vliegverkeer deze week langzaam weer op gang komt, zullen Geert van der Velde en Megan Hoffman er niet in slagen op tijd terug te zijn in Nederland. De frontman van de Groningse folkband en zijn vrouw bleven na een bezoek aan het SXSW en een korte tour nog wat langer in de Verenigde Staten om hun pasgeboren kind aan de familie te laten zien. De terugreis stond gepland voor 17 april. “We logeren op dit moment bij mijn schoonouders, zo'n drie uur rijden van New York”, vertelt hij. “Geen probleem wat betreft onderdak dus, maar zondag is de eerste mogelijkheid om terug te vliegen. Dan is er maar plek voor één persoon. Pas woensdag is er plek voor ons drieën.”

De show in Brussel – een matinee in het concept Sunday Folk Club – gaat dus niet door, maar de vulkaanuitbarsting had qua timing slechter gekund. “Deze show in Brussel staat wat op zichzelf, maar over een paar weken begint onze Europese tour.” Een kleine luwte dus tussen die nieuwe trip en een korte rondreis door Amerika. Die begon in Austin, Texas. “We hadden niet veel verwachtingen van onze show op SXSW. Ik heb daar eerder gespeeld, dus heb wat ervaring. We waren dus ook niet erg teleurgesteld dat de optredens niet veel voorstelden, maar we hebben wel een aantal leuke mensen ontmoet.”

Een van die mensen was een medewerker van de Bear Creek studio in Seattle, waar onder meer het Fleet Foxes album werd opgenomen. “Ze hadden een lijstje gemaakt met bands op het festival die ze graag wilden zien, en wij stonden daar tussen. We zijn uitgenodigd om eens naar de studio te komen. Natuurlijk zou het goed zijn om met die mensen te werken. De muziek die zij geproduceerd hebben klinkt goed, en het zou ook een mogelijkheid kunnen zijn om in een nieuw netwerk terecht te komen.”

The Black Atlantic houdt er een ouderwetse DIY mentaliteit op na. Hun album is gratis te downloaden, en dat levert de band geen windeieren op. Na SXSW deed The Black Atlantic nog een aantal zelf geboekte shows in andere steden, waaronder een als voorprogramma van The Cave Singers in Chicago. “Het waren een paar van de grotere shows die we tot nu toe hebben gedaan. In Chicago speelden we als tweede band in een zaal ongeveer zo groot als de VERA in Groningen. Tegen de tijd dat wij op moesten, stonden mensen al te dringen vooraan. De mensen kenden onze muziek zelfs, omdat een aantal blogs uit Chicago ons opgepikt hadden.”

The Black Atlantic is deze maand 3VOOR12 Selecteert. Bekijk het filmpje dat Erik Zwennes over de band maakte op 3VOOR12TV.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12