Risskant rapt niet over chicks en doekoe Risskant rapt niet over chicks en doekoe

"Ik maak liever hiphop met een boodschap"

, Casper Sikkema

Risskant rapt niet over chicks en doekoe

"Ik maak liever hiphop met een boodschap"

Casper Sikkema ,

Zie Het Licht, heet de track van Risskant op de nieuwe Hollandse Nieuwe-compilatie. De Dordtse rapper wil de luisteraars vooral iets meegeven waar ze wat aan hebben. “Ik maak hiphop met een boodschap, ik probeer de luisteraar iets extra’s mee te geven. Geen stoerdoenerij over geld en vrouwen bij mij dus.”

"Ik maak liever hiphop met een boodschap"

Zie Het Licht, heet de track van Risskant op de nieuwe Hollandse Nieuwe-compilatie. De Dordtse rapper wil de luisteraars vooral iets meegeven waar ze wat aan hebben. “Ik maak hiphop met een boodschap, ik probeer de luisteraar iets extra’s mee te geven. Geen stoerdoenerij over geld en vrouwen bij mij dus.” 

Risskant wil graag iets vertellen met zijn muziek. Niet als sommige collega-rappers over de heilzame werking van een dikke bankrekening. Ook niet over alle vrouwen die hij heeft geplayed. Die onderwerpen laat hij graag over aan de grote, commerciële rappers. De 24-jarige Dordtse rapper besteedt liever aandacht aan de problematiek rond loverboys of de problemen van soldaten in Irak. “Ik maak hiphop met een boodschap. Over loverboys bijvoorbeeld. Dat is een groot probleem, maar je hoort er bijna niks over in de hiphop. Ik heb met een meisje gesproken dat slachtoffer is geweest van een loverboy. Daar maak ik dan een nummer over. Ik laat me door ontzettend veel verschillende dingen inspireren, maar het moet wel ergens over gaan. Dat is voor mij ook de ziel van hiphop.”

Risskant is in het dagelijkse leven ook druk met het overbrengen van een positieve boodschap. Met hiphop workshops probeert hij kinderen op een laagdrempelige manier een boodschap van respect mee te geven. “De meeste van die kids weten zo vijf rappers op te noemen, hiphop leeft bij die leeftijdsgroep enorm. Ik merk wel dat ze snel scheldwoorden gebruiken in hun raps. Daar probeer ik dan vaak samen met hen een positieve draai aan te geven. Vaak werkt dat erg goed, ik heb al veel echt talent gezien. Mijn boodschap bij die workshops is dan ook dat iedereen in zichzelf moet blijven geloven.”  Risskant kan leven van zijn muziek en daarmee is zijn grootste doel al bereikt. “Ik zeg altijd dat ik de top heb bereikt als ik samen ben met m’n mic. Ik heb geen grote dromen over beroemd worden, op televisie komen en veel geld verdienen. Zo lang ik muziek kan blijven maken en workshops kan blijven geven, ben ik gelukkig.” 

Vrijdag presenteert Risskant Wat Gaat Het Worden, zijn vierde solo-album. Het wordt een drukke avond voor de 24-jarige rapper. Naast zijn eigen album wordt namelijk ook de Hinderlaag ep gepresenteerd. “Samen met acht Dordtse rappers heb ik zestien tracks opgenomen in mijn studio, dat resultaat is zo vet dat we het aan mijn albumrelease hebben gekoppeld.” Risskant brengt zijn albums op zijn eigen label Docter Ritme label uit. In de toekomst wil hij zijn label uitbouwen, onder meer met releases van talentvolle Hinderlaagleden. “Daar zitten namelijk zeker een paar jongens tussen die, net als ik, hiphop met een maatschappelijk bewuste boodschap willen brengen. En dat is toch wel het doel van het label.”

Wat Gaat Het Worden is volgens Risskant in vergelijking met zijn vorige albums een duidelijke stap vooruit. “Het is muzikaler en ook meer van mezelf. De vorige albums stonden vol met samenwerkingen, dat is op dit album behoorlijk teruggeschroefd. Mensen die het album kopen krijgen nu meer Risskant dan ooit.” De Dordtse rapper heeft op het nieuwe album bewust gekozen voor een bredere, muzikalere sound. Voor het eerst heeft hij ook zelf beats gemaakt. “Ik heb daar steeds meer ervaring mee en ik hoop dat verder door te zetten. De sound is al met al flink opgekrikt. Ik hou nog steeds van een rauwe old-school sound, maar door vocale bijdrages van goede zangers en zangeressen hoop ik een breder publiek te bereiken.”

Wat Gaat Het Worden van Risskant staat op de Luisterpaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12