Rappers gaan ‘naakt’ voor SPOKEN Rappers gaan ‘naakt’ voor SPOKEN

Terug naar de basis van hiphop met Blaxtar, Manu, Fakkelbrigade en vele anderen

, Casper Sikkema

Rappers gaan ‘naakt’ voor SPOKEN

Terug naar de basis van hiphop met Blaxtar, Manu, Fakkelbrigade en vele anderen

Casper Sikkema ,

Zonder de veilige bravoure van beats en grote lichten zullen onder meer Salah Edin, Typhoon, Blaxtar dinsdag 28 mei kaal hun teksten brengen. “In de huidige hiphop ligt een grote nadruk op het party-gehalte, wij gaan met SPOKEN weer terug naar de grondleggers van de hiphop. Rappen omdat je iets te vertellen, net als vroeger.”

Terug naar de basis van hiphop met Blaxtar, Manu, Fakkelbrigade en vele anderen

Zonder de veilige bravoure van beats en grote lichten zullen onder meer Salah Edin, Typhoon, Blaxtar dinsdag 27 april kaal hun teksten brengen. “In de huidige hiphop ligt een grote nadruk op het party-gehalte, wij gaan met SPOKEN weer terug naar de grondleggers van de hiphop. Rappen omdat je iets te vertellen, net als vroeger.” 

Initiatiefnemer Kevin de Randamie, beter bekend als Blaxtar, vond het hoog tijd om weer terug te gaan naar de basis van de hiphop.  Met SPOKEN doet hij dinsdag 27 april voor de derde keer met een keur aan hiphopartiesten en dichters een poging doen aan een breed publiek de inhoudelijke kracht van hiphop over te brengen. “Het moet geen hiphop onderonsje worden. Juist door ook dichters en slampoëten een podium te bieden willen we een breed publiek kennis laten maken met de content van hiphop, zonder de bezoeker gelijk op te zadelen met de hele hiphopcultuur.” 

Het concept lijkt aan te slaan. Twee na twee succesvolle edities in de Kleine Zaal van Paradiso, is SPOKEN nu verplaatst naar de Grote Zaal. “Er komen ook mensen die op zich niks met hiphop hebben, maar de teksten juist waarderen voor wat ze zijn. De laatste keer sprak ik een jonge dame die ook wel eens naar de concerten komt, ze had haar Turkse vader van eind zestig meegenomen. Hij vond het fantastisch.” De Randamie benadrukt dat SPOKEN niet hetzelfde is als spoken word. “Dat is een heel eigen genre op zich. Met eigen wetten, regels en vaak een nogal existentiële inslag. Wat wij doen noem ik liever poetry concerts.” 

Naast een brug tussen hiphop en poëzie, wil SPOKEN ook de roots van de hiphop afstoffen.  De Randamie ziet vooral de mainstream door de toegenomen invloed van commercie veranderen. De inhoud verdwijnt steeds meer naar de achtergrond om plaats te maken voor het juiste party-geluid. Met SPOKEN wil Randamie terug naar de tijd dat hiphop nog om inhoudelijke zeggingskracht ging.“Ons idee is gebaseerd op wat er door mannen als  Mos Def en Talib Kweli is gedaan en waar conscious hiphop groot mee is geworden. Ik hoop dan ook dat dit concept een succes wordt en we de doelgroep, die er zeker is, zullen bereiken.” De Randamie ziet namelijk dat er tegenwoordig veel wordt geschreven, een interessante ontwikkeling, al moet er volgens hem wel onderscheid in worden aangebracht. “Uiteindelijk gaat het er om in welke vorm je dat doet, of je boven de rest uitsteekt. Het blijft een kunstje en het gaat erom wie het best vorm en inhoud gebruikt om iets goeds te maken. Ik weet zeker dat mensen dan geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt, ook als daar geen beats bij komen kijken.” 

De kracht van het concept is volgens De Ramandie dat door de kale context, de inhoud van de teksten centraal staat. En dat kan eng zijn. Ook voor gelouterde hiphopnamen. “De vorige keer waren ook ervaren muzikanten als  Giovanca, Jiggy Djé, Pete Philly, Rico en Sticks echt bloednerveus. Het voelt echt naakt als je zonder beat of lichtshow je verhaal moet vertellen.” De Randamie vond het een leerzame ervaring. “Je kan niet groeien als je alleen in je eigen comfortable zone blijft.” De invloed van het project is binnenkort ook fysiek terug te zien bij de releases van Raen Industries, het label van Blaxtar. “We hadden altijd al tekstboekjes, maar we gaan nu een speciale bundeling van de teksten in boekvorm uitgeven.”   

SPOKEN (Dichter bij de dichter) vindt plaats op 28 mei in de grote zaal van Paradiso. Kaarten zijn verkrijgbaar via Paradiso en de bekende voorverkoopadressen. Naast een evenement is SPOKE ook een radioshow op FUnX en Lijn5 en iedere zondag tussen 21.00 en 23.00 uur te beluisteren. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12