Muzikaal reiziger Joep Pelt belooft te blijven verrassen

"Na de presentatie vertrek ik weer naar Zuid-Afrika"

Ron van der Sterren ,

Zaterdag presenteert Joep Pelt zijn vierde album in de Amsterdamse Paradiso. Het is zijn eerste album op het Excelsior label. Pelt kreeg de vrije hand en kwam, zonder te breken met zijn verleden, uit bij een verrassend 'normale' popplaat. Al denkt hij daar zelf anders over.

"Na de presentatie vertrek ik weer naar Zuid-Afrika"

"Er is geen album dat lijkt op deze plaat." Zaterdagavond presenteert Joep Pelt zijn vierde album - I´m Off - in de Amsterdamse Paradiso. Rasmuzikant en gepassioneerd muzikaal reiziger Pelt kan het uitleggen en als je hem de kans geeft, neemt ie er zonder problemen een uurtje of twee de tijd voor. En het moet gezegd: het album klinkt verrassend. Verrassend afwijkend van zijn 'Afrikaplaat' en zijn twee deltablues albums, verrassend vol van historisch besef en ook verrassend poppy. Een album dat minder raar aanvoelt binnen de Excelsior-stal dan je zou vermoeden. En dat terwijl labelbaas Ferry Roseboom de gitarist de vrije hand gaf.

Pelt: "Ferry vroeg me of ik een plaat wilde maken waarin alles wat ik tot nu toe heb gedaan, samenkomt. Die luxe bracht me uiteindelijk tot deze muziek, waarbij ik probeer door genres heen te breken zonder ze geweld aan te doen. Zo is het tweede nummer van het album bijvoorbeeld gebaseerd op typische danspop uit Congo, maar paste een typisch country instrument als de steel gitaar daar perfect bij. Die heb ik laten inspelen door René van Barneveld, die vroeger in Urban Dance Squad speelde."

Van dat soort voorbeelden heeft Pelt er in elk nummer minimaal twee en hij zou ze het liefst allemaal uit de doeken doen. "Maar we moeten ook nog even repeteren voor de presentatie van zaterdag." Daarna geen grote tour, maar een eenzame trip naar Zuid-Afrika. Opnieuw een muzikale studiereis, zoals Pelt ze al zo vaak maakte. "Ik moet reizen om muziek te kunnen maken. Ik vind het belangrijk om muziek te voelen in haar context. Er gebeurt nu enorm veel in Zuid Afrika. Die Antwoord is nu een bekend voorbeeld. Maar er duiken ook steeds meer zwarte rockbands op in de townships. Dat wil ik aan den lijve ondervinden. En ik hoop terug te komen met een aantal toffe Zuid-Afrikaanse muzikanten waarmee ik dan hier weer een paar shows doe."

En de promotie van dit album? Pelt: "Ferry heeft me op het hart gedrukt dat ik vooral moet doen wat ik denk te moeten doen. Het album heet niet voor niets I'm Off."


Het album I'm Off staat nu op de luisterpaal. Zaterdag is Pelt met drummer, bassist en twee gastmuzikanten te zien in Paradiso. Voor 3VOOR12 houdt Pelt een blog bij van zijn Zuid-Afrika trip.