John Garcia wil Kyuss-songs weer tot leven brengen John Garcia wil Kyuss-songs weer tot leven brengen

Ex-frontman over Kyuss, Josh Homme, de split, een reünie en de woestijn

, Ingmar Griffioen

John Garcia wil Kyuss-songs weer tot leven brengen

Ex-frontman over Kyuss, Josh Homme, de split, een reünie en de woestijn

Ingmar Griffioen ,

Hij was de stem van Kyuss en karakteriseert daarmee nog altijd de moderne stonerrock: John Garcia. Sinds de split in 1995 is de reputatie en fanschare alleen maar gegroeid en nu wil Garcia de moeder van alle stonerbands weer tot leven wekken. Zaterdag staat Garcia Plays Kyuss met Nederlandse en Belgische bandleden op Roadburn. "Het wordt heel speciaal om die Kyuss-songs te doen herleven."

Ex-frontman over Kyuss, Josh Homme, de split, een reünie en de woestijn

Hij was de stem van Kyuss en karakteriseert daarmee nog altijd de moderne stoner en desert rock: John Garcia. Sinds de split in 1995 is de reputatie en fanschare van de Californische groep Kyuss alleen maar gegroeid en nu wil Garcia de moeder van alle stonerbands weer tot leven wekken. Althans: het songmateriaal van Kyuss. Andere oer-leden als Josh Homme, Brant Bjork en Nick Oliveri doen namelijk niet mee en dus heet het Garcia Plays Kyuss. Zaterdag speelt de groep met Nederlandse en Belgische instrumentalisten op het Roadburn festival. "Het wordt heel speciaal om die Kyuss-songs te doen herleven."

De interviewer wordt opgepikt in een zwaar ronkende Amerikaanse pick-up op leeftijd en afgezet in een huis in Nijmegen, waar Garcia aan het ontbijt hoog opgeeft over sterke drank en bier uit zijn thuisland. De toon is daarmee niet gezet, want de 39-jarige is de volkomen nuchtere, vriendelijke familieman. Ook bij pijnlijke punten als het uiteenvallen van Kyuss en het onevenredige succes van Homme met Queens Of The Stone Age (QOTSA), blijft de door velen aanbeden stoner-vocalist rustig, begripvol en haast nederig. "Kyuss is met afstand het mooiste wat ik ooit gedaan heb. Voor mij staat Josh Homme op een voetstuk. Hij is één van de slimste individuën die ik ken, een fantastische gitarist, zanger én vooral een fantastische songwriter. Het is een privilege om met hem, en met Brant gespeeld te hebben. Mensen die ze toen samen zagen spelen, hadden geluk, om zelf met ze op het podium te staan was een dubbele zegening. Die twee waren een enigma."

In 1988 werd Garcia uitgenodigd door een schoolgenoot om naar zijn band te komen kijken. "Zo ging ik naar Brant Bjorks huis, hoog in de heuvels van Palm Desert. We gingen naar de slaapkamer en ze begonnen die songs te spelen... Josh zette Wild Flower van The Cult in en - ik wist al dat ik wilde zingen sinds ik The Cult voor het eerst hoorde - ik ging meteen op zoek naar de microfoon. Katzenjammer heette het toen en niks is ooit te vergelijken met spelen in die bands. Het was groots en speciaal, zoals je eerste kus. Het was een ongelofelijke belevenis, a great great ride. En schijnbaar kan ik het niet loslaten, want hier ben ik, om deze songs te spelen."

Garcia is duidelijk aan de vooravond van nieuwe avonturen: dat was toen en dit is nu. De zanger is bescheiden over zijn eigen rol en eerlijk over de beweegredenen voor dit project: "Om fun te hebben en om mijn solo-project Garcia vs. Garcia te katapulteren. Zoals Josh Homme die Kyuss/QOTSA split ook heeft gebruikt om QOTSA te lanceren en dat heeft zeker geholpen", vertelt Garcia, die naast een rol als frontman van de groep Hermano de laatste jaren in L.A. voor een bedrijf in diergeneeskunde werkte. "Tot ik ontslagen werd en - ik haatte L.A. toch al - we meteen terug verhuisden naar ons huis in de Californische woestijn. Toen heb ik vaart gezet achter het Garcia Plays Kyuss idee."

Heb je in die periode wel eens overwogen te stoppen met muziek?

"Ja, maar elke keer dat ik dat probeerde, trok de muziek me terug. Ik hou van de studio en het schrijven, dat is een grote passie. Maar het touren en het nachtleven vallen me zwaar. Ik ben meer een familieman, hou ervan om met mijn vrouw en dochter te zijn en", Garcia glimlacht gul, "om te relaxen met een bbq en een paar biertjes."

Hoe kom je aan de bandleden voor dit project: gitarist Bruno Fevery van Arsenal en Jacques de Haard en Rob Snijders van Agua de Annique?

"Iedereen is persoonlijk geselecteerd vanwege hun kunnen, hun talenten. Want het laatste wat je wil is…well, you don't wanna suck. Bruno kende ik van het vorige Arsenal-album, waarvoor ik twee songs zong. Hij was mijn eerste keus. Jacques kende ik ook al. Rob nog niet, maar het zijn alle drie fantastische muzikanten."

Jacques de Haard was opnameleider bij het live-album dat Garcia's band Hermano in 2004 in W2, Den Bosch opnam. En hij heeft ook gehoord van Celestial Season, een van Nederlands eerste stonerbands, waar bassist De Haard en drummer Rob Snijders in speelden.

"Jazeker, ik heb meerdere platen van Celestial Season. Ze hadden een goede naam opgebouwd. Ik had de naam, de buzz al gehoord, voordat ik de muziek hoorde. En als je die riffs hoort, is het onmiskenbaar een goede band."

Wat wordt het repertoire? Gaan jullie Blues For The Red Sun of Sky Valley integraal spelen?
"Nee, we doen een greep uit de Kyuss-historie. Sommige songs hebben een speciale betekenis voor mij, zoals Odyssey en Whitewater, en die wilde ik zeker graag spelen. Demon Cleaner niet. Maar dat konden Jacques, Rob en Bruno niet geloven. 'Laat het dan maar horen', zei ik en ze bliezen me omver. Dus zij hebben er zeker een stem in. We spelen bijna alleen maar Kyuss-songs, maar ook eentje van Slo Burn, een instrumental van Celestial Season en misschien wat Unida. We willen de songs natuurlijk zo goed mogelijk weerspiegelen, maar iedere muzikant heeft zijn eigen stijl en dus zullen er ook variaties zijn. Als Bruno opeens het heilige vuur voelt, dan mag hij er een andere solo in gooien."

Heb je feedback van de andere oud-leden gehad?
"Ik hoorde dat Nick me heeft geprobeerd te e-mailen, maar ik heb nooit wat ontvangen. Ik hoorde dat Josh zei: 'no comment'. Ik weet niet echt wat dat betekent, hij zou het waarschijnlijk de grond in boren. We hebben allemaal onze redenen en ik doe dit om Garcia vs. Garcia te lanceren."

Heb je de anderen gevraagd mee te doen?

"Nee, veel mensen vragen waarom niet. Misschien wilde Nick wel weer bassen, maar ik weet het niet. Ik denk dat het niet fair zou zijn om Josh te vragen om een Slo Burn of een Unida song te doen. Dus ik heb ze bewust niet gevraagd voor dit project."

Garcia Plays Kyuss treedt met speciale gasten aan. Buitenlandse gasten?
"We zullen zien." Garcia schiet in de lach. "Of erger: ik probeer daar zelf nog achter te komen."

Je speelt op Roadburn op dezelfde dag als Brant Bjork. Is dat speciaal?

"Als ik een kans krijg om Brant Bjork and the Bros te zien, ben ik erbij. De laatste keer was in een klein stadje in een bar en... 'he was fucking on fire, he was smoking bad ass'! Het is jaren geleden dat ik de kans had om met hem te spelen, dus ik ben erg enthousiast."

Het ligt toch voor de hand dat Brant dan een van de gasten is bij jullie show?

"Het zou fantastisch zijn ja. Het zou erg mooi zijn als hij - kijk hij schreef Gardenia - als hij dat nummer zou doen. En niet achter de drumkit, maar zingend als frontman. Voor mij zou dat heel bijzonder zijn. Of het ook gebeurt? Ik weet het niet, we zullen zien. Het wordt sowieso een speciale dag met ook Fatso Jetson. Met hen is het allemaal begonnen destijds. Mario Lalli was de man achter de befaamde generator parties in de woestijn. Het is jammer dat Mondo Generator er niet ook staat, want Nick Oliveri versterkt alles waar hij aan meedoet met een factor honderd."

Is het voor jullie niet gek geweest om Kyuss, na de split, uit te zien groeien tot een legendarische band?

"Ja, waar was iedereen verdomme toen we nog samen waren? We hebben qua spel misschien wel het hoogste niveau bereikt en nadat we stopten begonnen mensen er opeens dik over te doen. Het is nog altijd vreemd om woorden als 'Kyuss' en 'legendarisch' in één zin te zien. Zo waren we niet. We waren geen onaantastbare legendes, geen pretentieuze ego-maniakken. Kyuss was een tastbare band en de leden zijn dat sinds de split nog steeds. Behalve Josh dan uiteraard, die heeft zoveel succes gehad met QOTSA. Josh Homme houdt de vlag hoog voor ons allemaal."

Er moet de afgelopen jaren toch veel vraag naar een Kyuss-reünie geweest zijn?
"Mwah, niet echt. Maar er is maar één iemand die Kyuss weer bijeen kan brengen en dat is Josh Homme. Hij schreef de meeste nummers en was de ruggengraat van de band."

Waarom zijn jullie eigenlijk gestopt?
"Ik kan je dit zeggen: Op een dag gingen Josh en ik samen zitten in een bar in Palm Desert. Binnen vijf minuten was de band opgeheven en waren we aan het proosten op de 'good times'. Dat was hoe het gebeurde, maar waarom het gebeurde is een heel ander verhaal. We hebben het er nooit meer over."

Waren er artistieke of persoonlijke meningsverschillen?

"Dat is het punt waar ik als zanger zeg: 'no comment'. Net zoals Josh dat zegt over dit project, zeg ik 'no comment' over het opbreken van Kyuss."

Komt er ooit nog een Kyuss-reünie?

"Dat is aan Josh, maar ik denk: 'not a chance in hell'. Dus als je Kyuss nog nooit gezien hebt, is dit je kans. 'This could very well be: as close as you can get.' Maar ik hoop op een dag dat telefoontje te krijgen van Josh."

Garcia Plays Kyuss staat vanavond in het Burgerweeshuis, Deventer, zaterdag in de 013 Grote Zaal op Roadburn en komt in mei terug: 29 mei twee shows in de Vooruit in Gent en 30 mei een in de Melkweg, Amsterdam. De Europese tour loopt sowieso tot en met 21 juni en mikt dan op de zomerfestivals. Andere werelddelen worden niet aangedaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12