Amerikaanse MC Lumidee jat video Nobody Beats the Drum Amerikaanse MC Lumidee jat video Nobody Beats the Drum

Rogier van der Zwaag: “De grens is moeilijk te bepalen”

, Atze de Vrieze

Amerikaanse MC Lumidee jat video Nobody Beats the Drum

Rogier van der Zwaag: “De grens is moeilijk te bepalen”

Atze de Vrieze ,

YouTube-conflict: de Amerikaanse MC Lumidee heeft een promotieclip gemaakt op basis van Nobody Beats The Drum’s Grindin’ video. Fans van het Nederlandse trio reageren fel en beschuldigen de Amerikanen van diefstal. Ook NBTD-VJ Rogier van der Zwaag kreeg via via een seintje. “Een klein relletje is het wel”, zegt hij.

Rogier van der Zwaag: “De grens is moeilijk te bepalen”

YouTube-conflict: de Amerikaanse MC Lumidee heeft een promotieclip gemaakt op basis van Nobody Beats The Drum’s Grindin’ video. Fans van het Nederlandse trio reageren fel en beschuldigen de Amerikanen van diefstal. Ook NBTD-VJ Rogier van der Zwaag kreeg via via een seintje. “Een klein relletje is het wel”, zegt hij. “Het is lastig. We leven in een tijd van knippen en plakken en The Remix Manifesto. Maar dit clipje is heel duidelijk gemaakt ter promotie van een artiest. De makers van het clipje hebben al via twitter tegen ons gezegd dat we het moeten beschouwen als een eerbetoon. Nee, we hebben er nog geen prijskaartje aan gehangen, maar er zal wel iets moeten gebeuren om ons tevreden te stellen.”

Lumidee scoorde in 2003 een hit met rappers Busta Rhymes en Fabolous. Daarna raakte haar carrière wat in het slop. In deze nieuwe track – of eigenlijk alleen een teaser van een minuut – leent ze een beat van Major Lazer’s Pon De Floor. Dat is in de mixtapecultuur op internet niet ongewoon. In eerste instantie werd de naam Nobody Beats The Drum niet eens genoemd bij het YouTube-filmpje. Dat is inmiddels veranderd, maar Van der Zwaag houdt dubbele gevoelens, die vermoedelijk gerelateerd zijn aan de drie maanden productietijd die hij erin heeft gestoken. “Die clip was heel exact gemaakt voor een specifieke track. Iemand anders had hem ook al opnieuw ge-edit en achter een andere beat geplakt, dan denk ik: nee. Het moet op de een of andere manier een positieve terugslag hebben op ons.”

In de VJ-cultuur is beeldsampling redelijk normaal. Zelf gebruikt Van der Zwaag alleen eigen materiaal in zijn producties. “Het is mooier om iets uit niets te creëren. Jori en Sjam maken ook alle muziek zelf. In het begin gebruikte ik nog wel eens samples, maar ik vind het veel mooier als een VJ alleen eigen werk gebruikt.” Het management van Nobody Beats the Drum heeft contact gezocht met dat van Lumidee, maar voorlopig nog geen reactie ontvangen.

De clip van Lumidee:

De clip van Nobody Beats the Drum:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12