3VOOR12 Draait (week 15): LCD Soundsystem, Fresku en Woodpigeon 3VOOR12 Draait (week 15): LCD Soundsystem, Fresku en Woodpigeon

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 15): LCD Soundsystem, Fresku en Woodpigeon

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

De redactie van 3VOOR12 was deze week weinig eensgezind. Iedereen had zo zijn eigen favorieten. Maar goed, des te meer muzikaal voer voor jullie. Natuurlijk ontbreekt het album van hiphopsensatie Fresku niet, het gratis gestreamde album van LCD Soundsystem gooit ook hoge ogen en verder worden er mooie herinneringen opgehaald aan het concert van Mark Lanegan in Tivoli.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 single van de week
The Black Keys - Tighten Up (V2)

3VOOR12 album van de week
Fresku - Fresku (Top Notch)

3FM Megahit

Scouting For Girls - This Ain't A Lovesong (Sony)


TOP 10:

1.
LCD Soundsystem – This Is Happening (album, DFA/EMI)
"Disco, Bowie en ouderwetse dance punk" (Atze de Vrieze)

2. Woodpigeon – Die Stadt Muzikanten (Album, End of the Road/Konkurrent) 
"Het wondermiddel na een gestreste dag" (Martijn van der Vlist)

3. Fresku - Fresku (album, Top Notch/Universal)
"Nieuwe Dag, Nos Baranka, Twijfel en Is Dit Alles gaan de Nederpop-geschiedenisboeken in" (Erik Zwennes)

4.
Red Sparowes - The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer (album, Conspiracy/Konkurrent) 
"Subtiele, experimentele postrock van dit kwintet uit L.A." (Ingmar Griffioen)

5. Elin Ruth Sigvardsson – Bang (single, Divers Avenue Music)
"Single die naar meer smaakt" (Menno Visser)

6. Starkey – Ear Drums and Black Holes (Planet Mu/Konkurrent)
"Constant word je als luisteraar op een prettige manier op het verkeerde been gezet" (Stephan van Peursem)

7. Alex Smoke – Lux (album, Hum + Law)
"Vier jaar na Paradolia komt de Schotse producer Alex Smoke met een verrassend nieuw album" (Atze de Vrieze)

8. Mark Lanegan, live @ Tivoli, Utrecht, 20-04-10
"Een iets gelukkiger repertoirekeuze had het legendarisch kunnen maken" (Ingmar Griffioen)

9. Gangstarr - Step In The Arena (Virgin/EMI)
"Een van de beste  hiphopalbums ooit" (Stephan van Peursem)

10. Crystal Castles - Crystal Castles (album, Universal)
"Dit is nog eens een volgende stap in je carrière zetten" (Erik Zwennes)


De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT

LCD Soundsystem – This Is Happening (album, DFA/EMI)
De laatste belangrijke releases van het voorjaar lekken bij bosjes deze weken. LCD Soundsystem besloot hun album dan maar helemaal en gratis te streamen. Dat is mooi, want nu kunnen we tenminste meezingen 4 mei in Paradiso. Dat wil zeggen: meezingers staan er niet echt op deze derde LCD. Wel disco, Bowie en ouderwetse dance punk. Mijn favorieten: One Touch, Pow Pow en I Can Change.

Alex Smoke – Lux (album, Hum + Law)
Vier jaar na Paradolia komt de Schotse producer Alex Smoke met een verrassend nieuw album. Het is een donkere, diepe plaat, geen eenvoudige techhouse of minimal, maar elektronische luistermuziek met flarden ondansbare IDM en ambient er doorheen gewezen. Boeiende plaat.

Caribou live @ Paradiso 21-04-2010
Mijn interview ging helaas in rook op omdat meneer Caribou een kuurtje moest halen bij de dokter, en het eerste deel van het optreden leek dat verstopte voorhoofd (of wat het ook was) ook het optreden parten te spelen, maar uiteindelijk kwam alles goed. Mooi, van die optredens die gaandeweg steeds beter worden. Met nieuwe, dansbare songs met veel details als Bowls (met Pantha du Prince bellen), Swim en Odessa toont Caribou zich het nerdy broertje van Animal Collective. 


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT

Woodpigeon – Die Stadt Muzikanten (Album, End of the Road/Konkurrent) 
Die Stadt Muzikanten: muziek uit vervlogen tijden. Het album begint met het krakende geluid van een langspeler, en ondanks dat de nummers daarna toch klinken naar de standaard van deze tijd, blijft dat gevoel van vroeger hangen, zonder overigens oubollig te klinken. Knap! Pure muziek: al komt Woodpigeon uit Canada, de muziek lijkt ontstaan diep in het zuiden van de VS, op een veranda, in een schommelstoel. Het hele album zit van begin tot eind prachtig in elkaar; authentiek,  verliefd makende samenzang, vol sfeer, het wondermiddel na een gestreste dag. Woodpigeon heelt alle wonden.

The National – Bloodbuzz Ohio (song)
Album komt half mei uit, nummer Bloodbuzz Ohio belooft heel veel moois voor High Violet. Groots geluid, rijk gearrangeerd , emotioneel geladen en met dank aan de bijzonder krachtige, ietwat luie stem van bariton Matt Berninger wordt er subliem naar een hoogtepunt toegewerkt.

The Tallest Man On Earth – The Wild Hunt (album, Dead Oceans/Konkurrent)

Ik was ziek, dus vorige week geen Draait van mijn hand, ik grijp nu alsnog de kans om de mooiste plaat van het jaar (tot dit moment) wederom onder de aandacht te brengen.  Meer woorden zijn eigenlijk niet nodig na alle lofuitingen vorige week, maar moet je toch nog overtuigd worden, check Album Van De Week-recensie.


JONA ROVERS DRAAIT

March Alive - Demo (single, eigen beheer)
Deze demo is welgeteld maar een nummer lang. Uit Bandung, Indonesië, en ook geheel volgens de metaltraditie aldaar: brute US stijl death metal, niet héél bijzonder, maar wel erg onderhoudend en lekker strak gespeeld. Het nummer is te vinden op de overigens ook mooi strak vormgegeven MySpace site en zeker een luisterbeurt waard.

人彘 (RenChei)  - Relic Of Disobedience (EP, Limbogrind Productions)
“RenChei (Chinese 人彘) is a cruel punishment that turns a woman into a "human pig". According to historical accounts, primarily "Shiji", RenChei was created by Empress Lü Zhi against Consort Qi of Emporer Liu Bang. The original text from Shiji reads: Lü had someone force venom down Qi's throat.... She then chopped off Qi's hands and feet, blinded her by scooping out her eyes, cut out her tongue and abandoned her to live in a toilet, and insulted her as "the Human Pig" (RenChei).” En de muziek? Death metal natuurlijk, en dan wel van de ziekste soort. Check die shizzle!

Envenomation - Pyogenic Harvest (EP, Inherited Suffering Records)
Veel meer bas is er volgens mij niet in een productie te stoppen: in ware Mortician-regionen worden redelijke vette slams gecombineerd met meer standaard staccato metalriffs. Diepe gurgel- en pruttelvocalen en flink getriggerde drums om door de lagen bas heen te prikken. Leuk als curiositeit!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Brant Bjork / Garcia Plays Kyuss, live @ Roadburn, Tilburg, 17-04-10
Fans van Brant Bjork kregen een uur heerlijke desert stoner, met lome grooves, slepend gitaarwerk, in veelal lange psychedelische songs. Bjork bleef relaxed en erkentelijk: "Thanks for having us back Walter, Roadburn is cool." Fans van Kyuss kregen alleen zanger John Garcia (nog altijd scherp bij stem), maar toch een zeer overtuigende vertolking dankzij de begenadigde Arsenal-gitarist Bruno en de ronkende Nederlandse ritmesectie (ooit Celestial Season). Dus ging een stampvolle 013 helemaal los op Kyuss-classics. Doodzonde dat Bjork niet een nummer meedeed. Als Roadburn, dat samenwerking en verbroedering zo aanmoedigt, Garcia en Bjork niet samen kan brengen, dan is het echt stuk.

Mark Lanegan, live @ Tivoli, Utrecht, 20-04-10
Mark Lanegan heeft dé stem, nee; is dé stem. De boomlange Amerikaan poseert als versufte zwerver, maar hoeft maar te mompelen om een superb donkerhees doorrookt whiskey-niveau te bereiken en de vrouwen op de eerste rij in katzwijm te laten plonsen. Slechts op gitaar begeleid, krijgt dé stem alle ruimte. Prachtig! In tegenstelling tot de gitarist op tweede stem: heiligschennis, afbinden die stembanden! Het Bubblegum-materiaal blijft goud, verder zakt het concert wat in. Een iets gelukkiger repertoirekeuze had het legendarisch kunnen maken. 

Red Sparowes - The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer (album, Conspiracy/Konkurrent)
 
Subtiele, experimentele postrock van dit kwintet uit L.A., rond Bryant Clifford Meyer die in postmetal-band Isis de toetsen beroert en in Red Sparowes gitaart. Erg boeiende plaat, ook zonder de gebruikelijke erupties, maar uiteraard dankzij een fenomenale spanningsopbouw, leidend tot zwaar atmosferische, breed uitwaaierende songs.


MENNO VISSER DRAAIT

Amatorski – Come Home (single, eigen beheer)
Band uit Gent met een wonderschoon liedske. Hit.

Garcia Goodbye – Daydream Sleepwalker (album, Excelsior/V2)

Uit de stapels albums eentje die er tussenuit schiet met een aangenaam afwisselend popalbum.  Wederom uit de nieuwe Belgische golf.

Elin Ruth Sigvardsson – Bang (single, Divers Avenue Music)
Kleurrijke Scandinavische die van arrangeren houdt. Single die naar meer smaakt. Eind juni in Nederland te bewonderen.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Starkey – Ear Drums and Black Holes (Planet Mu/Konkurrent) 
Ok Luv is een van de mooiste openingstracks dit  jaar. Wat begint als droge dubstep verandert plots van klankkleur als de melancholische synths erin komen.  De track is exemplarisch voor het hele album; constant word je als luisteraar op een prettige manier op het verkeerde been gezet.  Niet alleen binnen de nummers is er die variatie, ook switcht Starkey met speels gemak tussen melancholische track, grime en en dansvloer tracks. Een van de beste electronische platen van het jaar tot nu toe.

Eagle Twin extra large op Roadburn, Vrijdag 16 april
Vanwege de aswolk hadden er op vrijdag een aantal acts gecancelled voor Roadburn. Daardoor mocht Eagle Twin ook op vrijdag opdraven. Om het geen kopie te laten zijn van hun show de dag ervoor hadden ze voor hun eerste nummer wat gasten op het podium gevraagd. Niet de minste: Greg Anderson (Sunn 0))) gitarist, Southern Lord baas en nog veel meer) en de drummer van Master Musicians Of Bukake. Zij zorgen voor een spannende lesje dronerock van het hoogste niveau, wat voor mij het hoogtepunt was van Roadburn. Intens en meeslepend.

Gangstarr - Step In The Arena (Virgin/EMI)
Deze week  overleed Guru, daarom album nog maar weer een keer opgezet.  Een van de eerste platen die ik ooit kocht, en nog steeds een van mijn favoriete. De laidback flow van Guru en de inventieve, sfeervolle beats en samples van DJ Premier maken dit voor mij een van de beste hiphopalbums ooit.


ERIK ZWENNES DRAAIT

Fresku - Fresku (album, Top Notch/Universal)
Nou, laat ik dan maar verklappen dat ik gisteren een aantal uur te gast was in het leven van Fresku, zijn steun en toeverlaat Kareem en de trouwe aanhang. Het heeft me niet koud gelaten. Wat is Fresku een boeiend, warm persoon en artiest. Snel meer hierover, voor nu verwijs ik naar het sterke solodebuut van deze Eindhovense mc. Nieuwe Dag, Nos Baranka, Twijfel en Is Dit Alles gaan de Nederpop-geschiedenisboeken in.

Crystal Castles - Crystal Castles (album, Universal)
Dit is nog eens een volgende stap in je carrière zetten. Armin van Buuren versus Fuck Buttons? Schrikken he?! Crystal Castles heeft een bizar sterk album gemaakt. Melodieus, ontregelend en keihard... ja zo horen wij Zwennes'jes het graag. Met elke luisterbeurt weer wat nieuws te ontdekken en verse gaten in het plafond.

Charles Albright - I'm Happy, I'm A Genius (7", Permanent)
Lo-fi garagerock hoeft technisch gezien anno nu natuurlijk niet meer. Elke mongol kan nu immers met een gitaar, laptop, mic en laptop een goed geproduceerde plaat maken. Dat doet niets af aan de waarde van kankerherrie; van smerige noise, rauwe ruis en ongepolijste muren van low-life trashpunk. Het is goed voor de bloedsomloop, tegen aderverkalking en vertrutting. Als er dan ook nog eens goede liedjes en gevatte teksten achter schuil gaan, voeg je iets toe aan mijn leven. Dankjewel Charles Albright.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12