3VOOR12 Draait (week 14): Whitey, The Tallest Man On Earth, Caribou 3VOOR12 Draait (week 14): Whitey, The Tallest Man On Earth, Caribou

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12 Draait (week 14): Whitey, The Tallest Man On Earth, Caribou

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

Whitey heeft geen label, geen promo en geen shows. De moeilijke Brit heeft wel een geweldige nieuwe plaat gemaakt die we gelukkig mogen streamen op de Luisterpaal. Check daar ook The Tallest Man On Earth en de nieuwe Caribou.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 single van de week
The Drums - Let's Go Surfing (Moshi Moshi/V2)

3VOOR12 album van de week
The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt (Dead Oceans/Konkurrent)

3FM Megahit
Kelis - Acapella (A&M/Universal)


TOP 10:

1. Whitey - Canned Laughter (album, unsigned)
"Je hoort geen akoestische of electronische bas, je hoort de perfecte bas" (Ron van der Sterren)
"Een classic poptronica-noir album" (Erik Zwennes)
"Dansbaar, slim en persoonlijk" (Stephan van Peursem)

2.The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt (album, Dead Oceans/Konkurrent)
"Een lul met gitaar" (Menno Visser)
"Een verhalenverteller met een gitaar en een mondharmonica, met een buitengewoon overtuigende delivery" (Atze de Vrieze)
"Bob Dylan? Nee.... De Bon Iver van Scandinavie!" (Bart Snoeren)

3. Caribou - Swim (album, City Slang/V2)
"Caribou is een eenmans-Hot Chip en een vrolijke versie van Trentemoller" (Atze de Vrieze)
"Licht verteerbaar maar toch complex, zoals het eten in een sterrenrestaurant" (Stephan van Peursem)

4. Kate Nash - My Best Friend Is You (album, Polydor/Universal)
"Naast wat nachtmerrie experimentjes scoort Kate ook wat kekke nummertjes op haar tweede" (Menno Visser)

5. Roadburn in 013, Tilburg, 15-04-10
"Wat een heftige eerste Roadburn dag!" (Ingmar Griffioen)

6. Het Gloren - Glorie 123 (album, Beep! Beep! Back up the Truck)
"Genoeg goede ideeën om hiervan een band om te koesteren te maken" (Erik Zwennes)

7. Kyp Malone en Goldheart Assembly - live in een auditorium ergens in Rotterdam tijdens Motel Mozaique
"Het mooiste (behind) closed doors shot ooit" (Ron van der Sterren)

8. Rafter - Paper (You Motherfuckers) (album Animal Feelings, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
"Vrolijkmakend, in de geest van MGMT en Yeasayer, maar dan gewoon beter" (Menno Visser)

9. Health - USA Boys (single, Disco 2/Lovepump/V2)
"De subtiliteit en rust die op de laatste plaat ontbrak" (Erik Zwennes)

10. Sharon Jones & the Dap-Kings live @ Paradiso 15-04-2010
"Alle ruimte voor wilde heupbewegingen en powersoul" (Atze de Vrieze)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

Rafter - Paper (You Motherfuckers) (album Animal Feelings, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
De hit van zijn album, dank aan tipgever Stephan 'luisterpaal'. Vrolijkmakend, in de geest van MGMT en Yeasayer, maar dan gewoon beter.

Kate Nash - My Best Friend Is You (album, Polydor/Universal)
Droomde vannacht dat mijn buurmeiske aan de ene kant Lily Allen was en aan de andere kant Kate Nash. Naast wat nachtmerrie experimentjes scoort Kate ook wat kekke nummertjes op haar tweede. Voorlopig maar niet verhuizen dan...

The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt (album Dead Oceans/Konkurrent)
Duurde even voor ik zijn Dylanesque stem kon verdragen, maar snap eindelijk dat dit wel eens 's mans doorbraak zou kunnen worden in de vaart der volkeren. Simpelweg een lul met gitaar, al vaker gedaan, maar nog zelden dit jaar zo goed.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Kyp Malone en Goldheart Assembly - live in een bioscoop ergens in Rotterdam tijdens Motel Mozaique
Het mooiste (behind) closed doors shot ooit. Alle artiesten die tijdens onze sessiemarathon op Motel Mozaique niet in de bioscoop wilden, hadden het mis. Het gaat om de muziek, maar het beeld kan zoveel toevoegen. Check deze Kyp Malone en Goldheart Assembly sessies en je snapt het.

...And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar (album, Suburban)
Wat een explosie! Soms Battles, soms ook over het randje met foute rifjes, maar altijd smerig op zijn mooist. Binnenkort op London Calling, don't miss it!

Whitey - Canned Laughter (album, unsigned)
@derique zal 't ongetwijfeld weer haarscherp samenvatten in 140 tekens. Ben ik toch meer van de 3FM-achtige grappen. Dat Whiteys naam zo goed is, omdat zijn muziek heel blank klinkt en dat dat in zijn geval net zo'n compliment is als Hef die iemand een nigger noemt. Whitey gebruikt electronica zoals ik het wil. Je hoort geen akoestische of electronische bas, je hoort de perfecte bas, de juiste bliepjes, je hoort kortom altijd wat het nummer nodig heeft. Het Is Lucky Fonz III en About samengesmolten.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Sharon Jones & the Dap-Kings live @ Paradiso 15-04-2010
Het was heel heet en heel vol gisteravond in Paradiso. Het achtergrondmeisje van Sharon Jones moest zelfs haar decolleté vasthouden. De 8-koppige band bleef strak in pak en strak in de maat, waardoor miss Jones alle ruimte had voor haar wilde heupbewegingen en haar powersoul. Qua sound was het altijd al in orde, maar haar zwakte vond ik tot nu toe dat een paar echte topsongs ontbraken. Op haar nieuwe album staan er twee. Terechte doorbraak.

The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Je schijnt niet te mogen zeggen dat The Tallest Man On Earth een beetje op Bob Dylan lijkt. Waarvan akte. De kleine Zweed is een verhalenverteller met een gitaar en een mondharmonica, met een buitengewoon overtuigende delivery. Vooral live een fascinerende verschijning, maar ook de losvaste liedjes op zijn tweede album The Wild Hunt mogen er zijn.

Caribou - Swim (album, City Slang/V2)
Zou Caribou het eerder dit jaar verschenen album van Four Tet gehoord hebben voor hij zijn eigen plaat af had? Swim heeft een beetje hetzelfde gevoel als dat album, elektronisch met een organisch gevoel, eigenwijs maar toch toegankelijk. Maar Caribou is ook een eenmans-Hot Chip (single Odessa) en een vrolijke versie van Trentemoller.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Whitey - Canned Laughter (album, unsigned)
Ik ben fan van Whitey. Zijn vorige twee platen zijn grijsgedraaid en dat gaat met Canned Laughter ook gebeuren. Jammer dat het zo'n onmogelijke jongen is waardoor deals met labels nooit lang stand houden. Nu brengt hij de plaat dus maar zelf uit. Check het op de Luisterpaal en maak daarna een paar pond over naar die jongen, hij verdient het. Een classic poptronica-noir album.

Health - USA Boys (single, Disco 2/Lovepump/V2)
De subtiliteit en rust die op de laatste plaat ontbrak. Niet dat dat een slechte plaat was, maar voor eeuwigheidswaarde had er meer balans in gemogen. Deze band durft dat nog niet aan en scheidt het rustige dansding van de elektronische powernoise. Dit is de eerste single van de volgende plaat van het dansdeel van de band... volg je me nog? Anyhoe, een prachtig nummer.

Het Gloren - Glorie 123 (album, Beep! Beep! Back up the Truck)
Lo-fi Spinvis zonder pop en enig commercieel belang. Ik denk dat dat de omschrijving moet zijn van Het Gloren. Niet alles is interessant, meer er zitten genoeg goede ideeën in om hiervan een band om te koesteren te maken.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Monkey3, Enslaved, Firebird & Goatsnake, live @ Roadburn in 013, Tilburg, 15-04-10
Wat een heftige eerste Roadburn dag! Het Midi Theater leerden we als nieuwe venue meteen goed kennen dankzij de zwaar psychedelische poststonermetal met dub van Monkey3. In 013 waren de brute Noorse black metal van Enslaved (zes winterwachten dik kippenvel), de bluesy stoner van Firebird en de doom metal van Goatsnake zeer op smaak. Eyehategod had ook indruk kunnen maken als ze, en vooral de zanger, niet zo apelazarus waren geweest. Yep; Roadburn 2010 is begonnen, nog drie dagen te gaan! Hopen dat de IJslandse aswolk niet teveel roet in het menu gooit. Impressies van drie van de vier genoemde bands vind je in oude sets.

Motel Mozaique 2010, in Rotterdam, 10 en 11-04-10
Wat een fijn festival, wat een sfeer, wat een onbaatzuchtige en gastvrije mensen en toch grotendeels ook: wat een fijne muziek. Vooral Isbells, Three Trapped Tigers, Band Of Horses, Soil & Pimp Sessions en Mulatu Astatke konden me bekoren. Ga voor prachtige sessies en alle artikelen naar de festivalsite.

Popronde selectie 2010
Leuk; als lid van de selectiecommissie mag ik net als collega Zwennes heel veel Nederlandse bands luisteren! Liefst 227 bands staan op de iPod. Tot zover het goede nieuws, want daaruit moet ik er 100 destilleren en er moeten er dus 127 afvallen...


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Michael Leonhart & The Asvamina 7 - Seahorse And The Storyteller (Truth & Soul/Rush Hour)
Michael Leonhart won op z'n 17e al een Grammy, werkte samen met grootheden als James Brown en wordt op dit album begeleid door muzikanten van o.a. Dap-Kings en Antibalas. Kon niet mis gaan, maar dat het zo goed had ik ook weer niet verwacht.
Gloeiend hete afrofunk, soul en de hele mikmak. Soms lekker weird maar vooral lekker opzwepend en groovend.

Caribou - Swim (CitySlang/Co-Op/V2)
Zo intelligent, slim en poppy en kan electronische muziek dus zijn. Sampletje hier, ritmetje daar, even een mooie melodielijn er bij en klaar. Klinkt simpel, is het zeker niet. Licht verteerbaar maar toch complex, zoals het eten in een sterrenrestaurant.

Whitey - Canned Laughter (SPOILT!/Eigen Beheer)
Whitey heeft in eigen beheer misschien wel zijn beste plaat uitgebracht. Whitey vliegt langs alle hoeken van de alternatieve pop maar weet toch zijn eigen geluid te behouden. Dansbaar, slim en persoonlijk. Goede plaat dus. Wie brengt hem uit in Nederland?


BART SNOEREN DRAAIT:

Fuck Buttons (live) @ 3VOOR12 Podium @MotelMozaique 10-4-2010
Een surrealistisch plaatje was het: 12.00 's middags, een mini-wei met schapen, een rustiek houten kerkje op het schouwburgplein met
daarboven de lente zon. Wie vervolgens het kerkje inging werd wakker geschud door het Engelse Noise-duo Fuck Buttons. De houten planken van de kerk lieten je meedeinen op het ritme terwijl dikke lagen stofzuiger geluiden om je heen vlogen.

The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt (album Dead Oceans/Konkurrent)
Bob Dylan? Nee.... De Bon Iver van Scandinavie!

LCD Soundsystem - This Is Happening (album DFA/EMI)
Deze week gelekt, en hij is heerlijk!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12