ZZP’ers opgeschrikt door SENA-brief ZZP’ers opgeschrikt door SENA-brief

“We vragen mensen om ons op de hoogte te stellen van hun situatie”

, Atze de Vrieze

ZZP’ers opgeschrikt door SENA-brief

“We vragen mensen om ons op de hoogte te stellen van hun situatie”

Atze de Vrieze ,

Opwinding onder kleine zelfstandigen. Veel eenmansbedrijfjes (ZZP'ers) vonden een dezer dagen een brief van SENA op de deurmat. “Het zou belachelijk zijn om mij te laten betalen”, zegt muziekfotograaf Nick Helderman. “Ik heb geen kantoor, maar luister gewoon thuis naar muziek."

“We vragen mensen om ons op de hoogte te stellen van hun situatie”

Opwinding onder kleine zelfstandigen. Veel eenmansbedrijfjes (ZZP'ers) vonden een dezer dagen een brief van SENA op de deurmat. De stichting die de naburige rechten int, wijst mensen er met een algemene brief op dat muziekgebruik buiten huiselijke kring niet gratis is. Voor bepaalde vormen van muziekgebruik moeten bedrijven bij SENA een licentie afsluiten. Op fotografenforum DPZ heerst irritatie, en ook verschillende individuele zelfstandigen kijken op van de brief. “Het zou belachelijk zijn om mij te laten betalen”, zegt muziekfotograaf Nick Helderman. “Ik heb geen kantoor, maar luister gewoon thuis naar muziek."

Ook Martijn Crama is in verwarring. Hij werkt onder meer als muziekcoach en artiestenmanager. “Ik heb geen kantoor, alleen een werkruimte in huis. De enige die daar over de vloer komt is mijn hond. En mijn vriendin, maar alleen tijdens mijn pauze. Ik vind het logisch om te betalen als muziek een meerwaarde heeft voor je bedrijf, maar ik zie niet in hoe dat bij mij het geval is.” Een idee waar de brief vandaan komt heeft hij wel. “Eerder dit jaar is het verplicht geworden voor mensen in de zogenaamde vrije beroepen om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een belachelijke regel, maar dat is een ander verhaal. Ik vermoed dat SENA alle nieuwe inschrijvingen benadert.”

Die theorie blijkt juist. De onrust is dan ook niet nodig, vindt woordvoerder Anne Sevinga van SENA. “Wij kunnen aan een KvK-inschrijving niet zien om wat voor soort bedrijf het gaat. Een fotograaf die thuis zijn foto’s ontwikkelt of bewerkt en daar muziek bij draait heeft geen licentie nodig. Het is anders als een ZZP’er zijn schuur ombouwt tot kantoor en daar mensen ontvangt, of een pedicurepraktijk heeft en daar muziek draait. Laat je mensen muziek horen als ze in een wachtrij komen aan de telefoon, dan heb je daar een licentie voor nodig.” Het is dus zeker niet zo dat iedereen die een brief krijgt, daadwerkelijk moet betalen. “We vragen mensen om ons op de hoogte te stellen van hun situatie.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12