VNPF: concertkaartjes in 2008 27% duurder VNPF: concertkaartjes in 2008 27% duurder

“Vermoedelijk door hogere gages”

, Atze de Vrieze

VNPF: concertkaartjes in 2008 27% duurder

“Vermoedelijk door hogere gages”

Atze de Vrieze ,

Concertkaartjes in de Nederlandse poppodia zijn vorig jaar fors duurder geworden. Dat blijkt uit het jaarrapport van branchevereniging VNPF. 2008 was een goed jaar voor de podia, al verwacht het VNPF een slecht 2009.

“Vermoedelijk door hogere gages”

Concertkaartjes in de Nederlandse poppodia zijn vorig jaar fors duurder geworden. De gemiddelde prijs van een concertkaartje was in 2008 10,58 euro (ex BTW), in 2007 was dat nog 8,31 euro. Een stijging van 27% dus. Dat blijkt uit het jaarrapport van branchevereniging VNPF. Volgens directeur Berend Schans is lastig te zeggen waar die stijging precies vandaan komt. “Dat hebben we niet onderzocht”, zegt hij. “We weten enkel dat dit de gemiddelde prijs is. Ik weet wel dat de stijgende gages een belangrijke rol spelen.”

2008, het jaar voor de crisis, was een goed jaar voor het Nederlandse clubcircuit. Ondanks die prijsstijging groeide het aantal bezoekers ook. Het aantal betalende bezoekers steeg met 35%. Ook de gemiddelde baromzet steeg, met 12%. Dat is volgens het VNPF niet alleen te verklaren door de nog steeds stijgende capaciteit van de gezamenlijke poppodia. Het onderzoek wijst ook uit dat het percentage uitverkochte shows toeneemt. De statistieken zijn gebaseerd op de aangesloten podia. Daar vallen in principe alle grote en kleine zalen onder, van Paradiso in Amsterdam tot jongerencentrum Mix in Wolvega. Grote shows in bijvoorbeeld Heineken Music Hall, Ahoy of ArenA zijn niet meegeteld.

Het VNPF waarschuwt voor al te veel optimisme op basis van dit rapport. Over 2009 zijn nog geen cijfers bekend, maar de tekenen zijn volgens Berend Schans niet goed. “Het concertbezoek krijgt een flinke klap door de economische crisis. Naar grote concerten blijven mensen nog gewoon gaan, maar middelgrote acts hebben het moeilijk. Ook dansavonden trekken minder publiek. En als mensen eenmaal binnen zijn, geven ze minder uit aan de bar.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12