Textures is ‘big in India’ Textures is ‘big in India’

Metalband staat op festival in Bangalore en tekent bij Indiase EMI

, Ingmar Griffioen

Textures is ‘big in India’

Metalband staat op festival in Bangalore en tekent bij Indiase EMI

Ingmar Griffioen ,

Textures gaat als eerste Nederlandse band naar India. Op 5 december speelt de Brabantse metalband op het Deccan Rock Festival in Bangalore. Naar verwachting voor 10 tot 15.000 Indiase metalheads, want naast metal is ook Textures 'big in India'. Drummer Stef Broks: "Hoe vet dat wij met onze muziek naar India gaan. Dat had ik nooit gedacht."

Metalband staat op festival in Bangalore en tekent bij Indiase EMI

Textures gaat als eerste Nederlandse band naar India. Op 5 december speelt de Brabantse metalband op het Deccan Rock Festival in Bangalore. Naar verwachting voor 10 tot 15.000 Indiase metalheads, want naast metal is ook Textures "big in India". Textures is ook voor 90% rond met EMI India voor de release van een verzamelaar met het beste van de eerste drie cd's. "Speciaal voor de Indiase markt, met speciaal artwork", laat drummer Stef Broks weten. "Hoe vet is het dat wij met onze muziek naar India gaan. Europa ja, de VS misschien, maar India? Dat had ik nooit gedacht." De show is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlandse Music Xport+ programma.

Het Aziatische land is met z'n ruim 1,1 miljard inwoners niet alleen een enorme groeimarkt, het is ook een land waar anders zaken wordt gedaan dan in Europa. Zo merkte Textures-manager Daniel Regan, die al maanden bezig was met een mogelijk platencontract en uiteindelijk vrijdag zelf naar het land vloog om de deal ook echt te kunnen sluiten. "Het is de snelst groeiende markt ter wereld, ik meen dat alleen de middenklasse uit zo'n 300 miljoen mensen bestaat. Alleen concerten organiseren, daar zijn ze anders in." Zo leek het festival al meerdere keren bevestigd, bracht de organisatie dat ook in India naar buiten, maar het duurde tot vandaag eer het financieel rond was.

"We hebben zoveel aanbiedingen gehad en zoveel contracten zijn niet nagekomen, dat ik het pas geloof als ik in het vliegtuig zit", lacht Textures-drummer Broks. "Vorige keer gingen we naar Finland met Arch Enemy en Lamb Of God en bleek dat de tickets helemaal niet betaald waren." Na een belletje wist het Finse contact net voor vertrek van het vliegtuig toch te betalen. "Ik laat dit allemaal op me afkomen en anders ga ik toch gewoon naar de Taj Mahal."

De band sierde in september de cover van het Indiase magazine Rock Street Journal en manager Regan is vastbesloten nu het ijzer te smeden. "We moeten nu gaan, omdat de buzz zo groot is. Ze denken dat Textures tussen 10 en 15.000 mensen gaat trekken." Waarom Textures zo groot in India is, is ze zelf een raadsel. "Geen idee, maar elke metalband richt zich nu op India. Meshuggah wil er in februari heen, maar de info die ik uit India krijg is dat Textures daar groter is. Groter dan de koningen in polyritmische metal..."

"Big in India": Broks moet er om lachen. "De term 'Big in Japan' betekent dat je in een ver land groot bent, zonder dat je er zelf notie van hebt. We proberen het te peilen, ik lul ook veel met Indiase mensen op Facebook. Die sturen dan een videootje op van het concert van Iron Maiden in Bangalore. Daar zie je heel veel mensen en die ontlading op hun gezichten. Maiden heeft met die Boeing-tour ook een enorme impuls gegeven aan de metalscene in India. De tijd is rijp." Big in India is ook een beetje eng. "Al die mensen verwachten, dat iedereen helemaal uit hun dak gaat." Manager Daniel hoorde onlangs in Australië al van een Indiër hoe populair Textures is. "Dat er mensen voor ons staan te juichen als wij uit het vliegtuig komen", vertelt Broks ongelovig. "Ik ben een beetje cynisch geworden in de muziekwereld. Ik moet het eerst zien."

Zoals de band ook nog moet zien of de EMI-deal doorgaat, die al een tijdje in de koker zit. "Er zijn nog wat strubbelingen." Het gaat om een verzamel-cd met de beste nummers van de eerste drie cd's Polars, Drawing Circles en Silhouettes. De cd moet speciaal voor de Indiase markt uitkomen. "Dat doen we omdat de metalheads daar zó enthousiast zijn. Onze mailboxen en Facebook-account lopen vol met reacties." Voor de cd ontwerpen zanger Eric Kalsbeek en bassist Remko Tielemans speciaal nieuw artwork. Dat doen ze ook voor de vierde plaat, waarvoor Textures in juni een wereldwijde deal bij Nuclear Blast tekende. Dat album verkeert nu in de songwriting fase. Broks: "Ik denk dat we een heel eind op weg zijn. Medio april gaan we de studio in en de plaat moet in september, oktober uitkomen."

Regan verwacht na het Deccan Rock Festival begin 2010 meer festivals in India te kunnen doen. En wanneer India op de kaart staat, wil de manager zich op Australië richten. "Dan lijkt het logisch om het via Singapore door te trekken naar Australië, waar we toch al veel cd's verkopen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12