Spanjaarden omarmen Nijmeegs Okieson Spanjaarden omarmen Nijmeegs Okieson

Country noirformatie plant tweede tour in februari

, Tomas Delsing

Spanjaarden omarmen Nijmeegs Okieson

Country noirformatie plant tweede tour in februari

Tomas Delsing ,

De Nijmeegse formatie Okieson vertrekt volgende week naar het zonnige Spanje voor een korte tour langs vijf Catalaanse podia. Een toevalstreffer, die via via tot stand kwam.

Country noirformatie plant tweede tour in februari

De Nijmeegse formatie Okieson vertrekt volgende week naar het zonnige Spanje voor een korte tour langs vijf Catalaanse podia. Ondanks de behoorlijke internationale kennissenkring van de band, met legendarische vrienden in het genre als Lambchop en Calexico en producer Mark Nevers, kwam deze tour langs hele andere weg tot stand: ouderwets via via.

Frontman Sebastiaan van Bijlevelt legt uit hoe het mogelijk is dat een Nederlandse country noirband de sprong naar Spanje maakt: “Een goede vriend uit Nijmegen werkt bij een bedrijf dat festivaltenten maakt en verhuurt. Op die manier heeft hij een flink internationaal klantenbestand opgebouwd. Op een gegeven moment is hij naar ons toe gekomen: het leek hem leuk om te kijken of hij via zijn kennissen een Spaanse tour voor ons kon regelen. Samen met zijn Catalaanse vrouw is hij rond gaan mailen, met dit als resultaat. Het was dus echt zijn initiatief.”

De eerste buitenlandse tour, meteen door een land waarvan je de taal niet spreekt, met een gevarieerd programma met kleine poppodia, cafés, een festival en een cultureel centrum. Gaat dat wel lukken? “Gelukkig gaan die vriend en zijn vrouw ook mee, dat praat wel zo makkelijk.” De eerste reacties stemmen in ieder geval optimistisch: “De Spaanse podia waren zo enthousiast, dat het achteraf jammer is dat we zo laat begonnen zijn met het treffen van voorbereidingen. Daardoor waren er al veel volgeboekt voor deze periode. Maar er is zoveel animo dat we in februari weer teruggaan, dan voor twee weken, en iedere dag een of twee keer kunnen spelen. Blijkbaar leeft de muziek heel erg in Spanje.”

Bijzonder, want verder krijgen de Nijmegenaren over de landsgrenzen heen nauwelijks voet aan de grond. Van Bijlevelt: “Ik heb altijd het idee dat in ons genre mensen al snel vooroordelen hebben. Je moet eigenlijk uit Amerika komen, anders word je niet serieus genomen. We proberen nu ook aan de bak te komen in Engeland, Duitsland en België, maar daar is nog niets concreets uit voortgekomen. De reacties uit België zijn in ieder geval wel positief.” Of het gaat lukken is nog niet helemaal zeker, maar wel staat vast dat verdere uitstapjes gewoon via de booker zullen gaan: “Ik heb niet genoeg vrienden die met een buitenlandse getrouwd zijn”, aldus Van Bijlevelt.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12