Song van het Jaar 2009: de keuze van Jiggy Djé Song van het Jaar 2009: de keuze van Jiggy Djé

“We hebben ons dood gelachen toen Diggy Dex bij TROS Muziekfeest optrad”

, Atze de Vrieze

Song van het Jaar 2009: de keuze van Jiggy Djé

“We hebben ons dood gelachen toen Diggy Dex bij TROS Muziekfeest optrad”

Atze de Vrieze ,

Rapper Jiggy Djé bracht dit jaar zijn tweede album Ark de Triomf uit. Een succesvolle release, die leidde tot een uitgebreide tour met Winne en een show op Lowlands. Voor 3VOOR12 kiest hij zijn vijf favoriete tracks uit de Song van het Jaar lijst. "Natuurlijk stem ik op mijn eigen mensen."

“We hebben ons dood gelachen toen Diggy Dex bij TROS Muziekfeest optrad”

Rapper Jiggy Djé bracht dit jaar zijn tweede album Ark de Triomf uit. Een succesvolle release, die leidde tot een uitgebreide tour met Winne en een show op Lowlands. Maar geheel onverwacht werd Jiggy wat succes betreft toch voorbij gestoken door zijn oude vriend Diggy Dex, die een nummer 1 hit scoorde met de Vlaamse zangeres Eva De Roovere. Het is een van de vijf favorieten die Jiggy Djé voor 3VOOR12 kiest. “Diggy Dex gaat elk weekend op en neer naar België."

1. Winne – W.I.N.N.E.
“Winne is het afgelopen jaar echt een vriend van me geworden. We hebben samen getourd, veel gepraat en gedachten gewisseld. Hij heeft een heel andere achtergrond dan ik. Hij uit Rotterdam, ik uit Amersfoort. Hij uit een grimmige scene in Rotterdam, terwijl ik zelf een belangrijk deel van scene zelf heb gevormd. W.I.N.N.E. is een traditionele track, maar keihard. We houden allebei van dat epische, een grote sound met koortjes.”

2. Diggy Dex ft Eva De Roovere – Slaap Lekker
“Diggy is een van mijn betere vrienden. Van alle oud-DAC-leden was hij de minst logische kandidaat om een echte hit te scoren. We hebben ons met zijn allen dood gelachen voor de tv toen hij bij zo’n TROS Muziekfeest optrad. Hij heeft die beat zelf gemaakt en de zang van Eva De Roovere gesampled. Zij vond het blijkbaar ook tof en toen heeft Universal België het uitgebracht. Toen ie het liet horen zei hij meteen: ‘Ik denk dat ik een hit te pakken heb’. Als ik hem nu een interview zie geven bij zo’n muziekprogramma, zie ik dat hij niks veranderd is. Hij zou het niet eens kunnen, dat commerciële gedoe.”

3. Zwart Licht – Vanaf Nu
“Van al mijn keuzes ken ik Zwart Licht met minst persoonlijk. Ik heb veel respect voor de manier waarop zij zich hebben laten zien dit jaar. Je tekent bij Top-Notch en brengt je plaat uit in een jaar dat je op moet boksen tegen Fakkelbrigade, Dio en Flinke Namen, en dan toch zo’n klap maken. En dan te bedenken dat alles al af was voor het contract getekend was, het album, het artwork. Het zijn slimme jongens.”

4. C-Mon & Kypski - China
“C-Mon & Kypski zijn al jaren muzikale vrienden van me. China is een moeilijke track. Hun muziek klinkt als niets anders. Ik hou ervan hoe zij zich niet laten leiden door regels, maar op hun eigen manier muziek maken. Met humor. Ik heb Simon een paar keer gesproken, toen het even niet zo goed ging met het maken van de plaat. Op een gegeven moment vroeg ik ze om in mijn Ik Heb Je Clip mee te doen, maar toen konden ze niet. ‘De plaat moet echt af’, zei Simon. Dat kan je alleen maar respecteren.”

5. Jiggy Djé ft Pete Philly – Ik Heb Je
“Ik mag niet klagen: 2009 was een goed jaar, en niet alleen muzikaal. We krijgen als label ook steeds meer voor elkaar. Je kent meer mensen, krijgt meer vertrouwen. Zo hebben we de gemeente Amersfoort zo ver gekregen om mijn album mede te subsidiëren. Ik heb ze daarvoor al in 2008 al benaderd in het kader van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. We hebben goede dingen kunnen doen en veel lol gehad achter de schermen. Het hoogtepunt? Ik denk toch de releaseparty in Amersfoort (video).”

WAT? NOG NIET GESTEMD? 
Geen nood, dat kan nog en wel hier! Je kunt uit de geselecteerde nummers jouw top vijf van het afgelopen jaar samenstellen via de stemtool. Stemmen kan tot maandag 14 december 11.57 uur. Door te stemmen bepaal je niet alleen wie de winnaar wordt, maar ook hoe de speciale awardshow eruit gaat zien. De show, die te volgen zal zijn via 3FM, vindt plaats op 17 december van 19.00 tot 00.00 uur in de Amsterdamse Desmet Studio’s en zal gepresenteerd worden door Eric Corton, Annemieke Schollaardt en Michiel Veenstra.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12