Song van het Jaar 2009: de keuze van Flinke Namen

Murth The Man-O-Script brengt een ode aan zijn 'zoon' Dio

Atze de Vrieze ,

Ze lopen al een paar jaar mee, maar dit jaar verscheen eindelijk debuutalbum Superstuntwerk van Flinke Namen, een hiphopgroep met Sef, MC Fit, Dj Flexican en veteraan Murth The Man-O-Script. Een goed jaar voor Flinke Namen dus. Vandaar dat we Murth Mossel vroeger zijn top 5 te kiezen uit de Song van het Jaar 2009 longlist. "Echt goede dingen neem je op in één sessie."

Murth The Man-O-Script brengt een ode aan zijn 'zoon' Dio

Ze lopen al een paar jaar mee, maar dit jaar verscheen eindelijk debuutalbum Superstuntwerk van Flinke Namen, een hiphopgroep met Sef, MC Fit, Dj Flexican en veteraan Murth The Man-O-Script. Voorafgaand aan het album verscheen ook nog eens Kunst En Vliegwerk, een mixtape die volgens sommigen net zo goed was als het echte debuut. Een goed jaar voor Flinke Namen dus. Vandaar dat we Murth Mossel vroegen zijn top 5 te kiezen uit de Song van het Jaar 2009 longlist. "Echt goede dingen neem je op in één sessie."

1. Dio ft Sef - Tijdmachine
“Dio is familie. Hij had mijn zoon kunnen zijn, maar het voelt meer als een broertje. Binnen korte tijd heb ik hem enorm zien groeien, volwassen zien worden. Zijn album is heel persoonlijk. Hij zet zichzelf echt open, ook op het podium, en maakt daardoor echt contact. Er is voor Tijdmachine gevochten bij het bepalen van de tracklist van het album. Ook het publiek snapte het in eerste instantie niet zo. Ze vonden het te poppy en durfden niet echt mee te doen. Op een gegeven moment sloeg dat om, en terecht, want het is een heel goed nummer. Nu speelt Dio Tijdmachine altijd als laatste en gaat de hele zaal plat.”

2. Flinke Namen - Als Zij Langs Loopt
“Onze eigen favoriete track van ons album is Wolken. Toen we die af hadden, zei ik: dat wordt de track die mensen in de winter in de file meezingen. Als Zij Langs Loopt is de zomerhit. Laatst kwam iemand naar me toe, die zei: 'Ik moet je bedanken voor die track. Deze zomer zijn ik en mijn vriendin op en neer naar Frankrijk gereden. We hadden allerlei muziek meegenomen, maar deze kwam steeds terug.'”

3. Winne - W.I.N.N.E.
“Het is een anthem. Een paar maanden geleden traden we op in de Melkweg tijdens een Top-Notch showcase met o.a. Kempi en The Opposites. Winne was die avond de host. Helemaal aan het einde stond iedereen die opgetreden had op het podium. Flexican zette spontaan die W.I.N.N.E. track op, en Winne deed hem natuurlijk. De hele tent deed mee. Na afloop zei Winne dat hij nog nooit zo veel liefde van een zaal gekregen had, zelfs niet in zijn eigen Rotterdam. Een anthem, dat is wat het is.”

4. Madcon - Beggin'

“De eerste keer dat ik dit nummer hoorde was de tweede keer, zo voelde het. Het bleef verdomme maar in mijn kop hangen. Het is die hook, en dat refrein. Hoe dat gaat, zo'n hook vinden? Bij Als Zij Langs Loopt begon het er mee. Het totaalconcept en de hook. Dan kijk je elkaar aan en weet je dat het goed is. Niet zozeer dat het een hit wordt, maar dat het goed is voor jezelf. De meeste goede dingen neem je op in één sessie.”

5. The Temper Trap - Sweet Disposition
“Verrassend? Ik luister naar veel verschillende soort muziek. Bijna elke dag kijk ik naar Conan O'Brien, die elke dag een band heeft. Regelmatig denk ik: hé, dit is leuk. Ik denk dat ik The Temper Trap voor het eerst zag bij Conan, of bij Letterman. Ik luister tegenwoordig ook weer vaak naar de radio. Ik vind de sfeer van dit liedje goed en het stemgeluid van de zanger. Bij veel van dit soort liedjes valt het kwartje pas na een minuut, dit liedje pakt je vanaf het begin.”

WAT? NOG NIET GESTEMD? 
Geen nood, dat kan nog en wel hier! Je kunt uit de geselecteerde nummers jouw top vijf van het afgelopen jaar samenstellen via de stemtool. Stemmen kan tot maandag 14 december 11.57 uur. Door te stemmen bepaal je niet alleen wie de winnaar wordt, maar ook hoe de speciale awardshow eruit gaat zien. De show, die te volgen zal zijn via 3FM, vindt plaats op 17 december van 19.00 tot 00.00 uur in de Amsterdamse Desmet Studio’s en zal, onder voorbehoud in verband met het Glazen Huis, gepresenteerd worden door Eric Corton, Annemieke Schollaardt en Michiel Veenstra.