Song van het jaar 2009: de keuze van De Staat zanger Torre Florim Song van het jaar 2009: de keuze van De Staat zanger Torre Florim

“Muziek en muzikant vormen voor mij een totaalpakket, niet los te zien”

, Tomas Delsing

Song van het jaar 2009: de keuze van De Staat zanger Torre Florim

“Muziek en muzikant vormen voor mij een totaalpakket, niet los te zien”

Tomas Delsing ,

17 december maken we bekend wat volgens jullie de Song van het jaar 2009 is. Tot die tijd kun je stemmen op jouw favoriet. Torre Florim over zijn top 5. Of eigenlijk: Torre Florim over zijn favoriete vijf nummers. Een volgorde maken wil de voorman van De Staat niet aan.

“Muziek en muzikant vormen voor mij een totaalpakket, niet los te zien”

Torre Florim, zanger van de Nijmeegse 3VOOR12 Award winnende band De Staat, heeft het moeilijk met de Song van het jaar. Niet de keuze van vijf nummers valt zwaar, maar het op volgorde zetten daarvan blijkt een pittige opgave: “Juist omdat het vijf zulke diverse liedjes zijn, is het appels met peren vergelijken.” Anarchistisch: “Ik ga er lekker geen top vijf van maken, maar noem gewoon de vijf beste liedjes. Dat is al moeilijk genoeg. Moss had er bijvoorbeeld ook in kunnen staan.”


Daarom in willekeurige volgorde, de vijf beste liedjes van 2009 volgens Torre Florim:

Elle Bandita – Poison She

“Dit is wel een beetje eigenbelang, we hebben het liedje namelijk samen geschreven, maar ik ben er gewoon heel erg trots op. Ik denk dat Elle Bandita het nog heel ver kan gaan schoppen, ook in het buitenland. Op dit moment kennen nog niet veel mensen haar, terwijl ze dat dus volgens mij wel verdient. Ze kan erg extreem zijn, niet iedereen kan dat waarderen. Dat is ook wel een beetje de reden dat ze in mijn lijstje voorkomt: een duwtje in de rug. Maar volgens mij gaat haar volgende plaat echt de ‘stoot naar voren’ worden, de doorbraak.”

Go Back To The Zoo – Beam Me Up
“Dit is niet perse hun beste nummer, maar ze verdienen het gewoon om hoog te komen. Ze maken zúlke goede popliedjes, om bang van te worden gewoon. Als ik het zou moeten omschrijven wordt het iets van dansbare Britpop met ballen. Goede structuur en catchy zonder glad te zijn.”

Grizzly Bear – Two Weeks
“Gewoon de hele plaat is heel sterk. Zij durven echt iets aparts neer te zetten: ze zijn op een hele eigen manier heel herkenbaar en ook erg catchy. Queen had dat ook: die maakte hele ‘kloppende’ liedjes, waaraan je direct hoorde dat ze van Queen waren. Supersterke productie en arrangementen, en vocaal ijzersterk.”

Kyteman – Sorry
“Simpel: dit is misschien wel het belangrijkste liedje van 2009. Het heeft mij laten zien dat ook een mooi instrumentaal nummer met een sterk verhaal tussen de shit van de Top 40 hoog kan scoren. Het Nederlandse muzieklandschap is toch niet zo saai: mensen vinden meer mooi dan ik van tevoren had gedacht. Kyteman heeft mij persoonlijk ook enorm geïnspireerd: hij heeft een ontzettende daadkracht, bovendien is hij heel oprecht. Hij is die liedjes.”

Roosbeef – Te Heet Gewassen
“Grappig, ik zie nu pas dat vier van de vijf uit Nederland komen. Is echt niet een bewuste keuze, ik vind deze vijf liedjes echt de beste van 2009. Roos bewonder ik enorm. Ook zij is heel erg wat ze speelt, daardoor stelt ze zich best kwetsbaar op. Ik kies niet alleen op basis van de muzikant, maar vind wel dat het een soort totaalpakket is. Je kunt de muziek en muzikant niet los van elkaar zien. Bovendien is dit gewoon het beste liedje dat Roos gemaakt heeft.”


WAT? NOG NIET GESTEMD?
Geen nood, dat kan nog en wel hier! Je kunt uit de geselecteerde nummers jouw top vijf van het afgelopen jaar samenstellen via de stemtool. Stemmen kan tot maandag 14 december 11.57 uur. Door te stemmen bepaal je niet alleen wie de winnaar wordt, maar ook hoe de speciale awardshow eruit gaat zien. De show, die te volgen zal zijn via 3FM, vindt plaats op 17 december van 19.00 tot 00.00 uur in de Amsterdamse Desmet Studio’s en zal gepresenteerd worden door Eric Corton, Annemieke Schollaardt en Michiel Veenstra.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12