Song van het jaar 2009: de keuze van Bob van Heur (Le Guess Who?) Song van het jaar 2009: de keuze van Bob van Heur (Le Guess Who?)

"Ik ben gefascineerd door undergroundbands die een groot publiek bereiken"

, Ingmar Griffioen

Song van het jaar 2009: de keuze van Bob van Heur (Le Guess Who?)

"Ik ben gefascineerd door undergroundbands die een groot publiek bereiken"

Ingmar Griffioen ,

Je kunt weer stemmen voor de Song van het Jaar, dus doe dat ook! Ook benieuwd naar de keuze van anderen? De komende weken vertellen muzikanten en mensen uit de muziekindustrie dagelijks wat hun top vijf is en waarom. Als eerste laten we Bob van Heur, initiator van het Le Guess Who? festival en boeker van Belmont Bookings, aan het woord.

"Ik ben gefascineerd door undergroundbands die een groot publiek bereiken"

Bob van Heur is verantwoordelijk voor de organisatie van het Le Guess Who? festival, dat van 26 tot en met 30 november op diverse locaties in Utrecht plaatsvindt. Het festival pakt voor de derde editie uit met ruim vijftig acts, vier extra locaties en vijf festivaldagen. Voor 3VOOR12 kiest Van Heur zijn vijf favoriete songs van het jaar. "Hoewel mijn favoriete plaat er niet tussen staat, maar hé; het is niet jullie schuld dat Polvo hier nog niet uit is gekomen."

1. Animal Collective - My Girls
"Dit is één van mijn all-time favourite bands. Ik ben altijd gefascineerd door undergroundbands die opeens een groot publiek weten te bereiken. De eerste platen kende bijna niemand, vanaf Feels ging het al beter en met de volgende platen groeiden ze steeds verder door. Dit is een logische stap in hun carrière. Ze weten nu ineens 1500 man binnen te spelen in Paradiso en dat is knap met zoveel experiment en niet veel houvast voor de luisteraar. Ik weet niet of dit het beste nummer is, maar ik vind gewoon dat Animal Collective het verdient."

2. Fuck Buttons - Surf Solar
"Daar kan ik heel kort over zijn: na 10 minuten wil je dat het nog steeds een half uur doorgaat. En dan heb ik het niet over de radio-edit van 3.35 minuten, dan voel je je toch een beetje bedrogen. De plaatversie duurt geloof ik een minuut of 11."

3. Staff Benda Bilili - Je T'Aime
"Staff Benda Bilili staat ook op Le Guess Who?. Het verhaal is al heel bijzonder: allemaal straatmuzikanten en de helft moet door polio een duim, een vinger of iets anders missen. Ze spelen op zelfgemaakte instrumenten als een éénsnarige luit. De hele band stamt uit een soort Afrikaanse midlifecrisis vrouwenidioon. Echt Afrikaanse blues uit de Congo met repeterende ritmes. Het is één van de meest bijzondere acts van dit moment, bekijk de filmpjes op YouTube en je bent overtuigd."

4. The XX - Crystalised 
Treurigheid alom en toch zo'n warm geluid. Mooi en volgens mij hét geluid voor de winter. Het is een soort gothic r&b en toch één van de meest interessante releases van dit jaar. Het pakt een enorm groot publiek in, maar is toch heel duister. Een écht uniek klinkende act; aan de ene kant is het Chris Isaak en aan de andere kant is het bijna Joy Division in zijn meest duistere bui. 

5. Lightning Dust - I Knew
Ik ben sowieso een ontzettende fan van zangeres Amber met haar enorme tremolo-stem. Met de pulserende beat wordt het een mooi folky liedje. Heel ontroerend, het beukt lekker door en het is toch folky. Die verwarring is heel bijzonder. 


WAT? NOG NIET GESTEMD? 
Geen nood, dat kan nog en wel hier! Je kunt uit de geselecteerde nummers jouw top vijf van het afgelopen jaar samenstellen via de stemtool. Stemmen kan tot maandag 14 december 11.57 uur. Door te stemmen bepaal je niet alleen wie de winnaar wordt, maar ook hoe de speciale awardshow eruit gaat zien. De show, die te volgen zal zijn via 3FM, vindt plaats op 17 december van 19.00 tot 00.00 uur in de Amsterdamse Desmet Studio’s en zal gepresenteerd worden door Eric Corton, Annemieke Schollaardt en Michiel Veenstra.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12