PvdA wil subsidie Tivoli stopzetten PvdA wil subsidie Tivoli stopzetten

Popzaal lijkt gestraft te worden voor eigenwijze houding Muziekpaleis

, Atze de Vrieze

PvdA wil subsidie Tivoli stopzetten

Popzaal lijkt gestraft te worden voor eigenwijze houding Muziekpaleis

Atze de Vrieze ,

De lokale PvdA-fractie heeft donderdag tijdens de behandeling van de programmabegroting voorgesteld de subsidie aan het Utrechtse poppodium Tivoli stop te zetten.

Popzaal lijkt gestraft te worden voor eigenwijze houding Muziekpaleis

De lokale PvdA-fractie heeft donderdag tijdens de behandeling van de programmabegroting voorgesteld de subsidie aan het Utrechtse poppodium Tivoli stop te zetten. Dat meldt De Nieuwe Utrechter. Fractievoorzitter Gilbert Isabella diende een amendement in, dat gesteund wordt door coalitiepartijen VVD, CDA en Christenunie. De drie ton subsidie van Tivoli zou verdeeld moeten worden onder kleine culturele instellingen. Opmerkelijk, aangezien Tivoli achter de schermen juist weer in gesprek is met VVD-wethouder Floris de Gelder over toetreding tot het Muziekpaleis.

Het plan van de PvdA lijkt een straf voor de popzaal, die afgelopen maand aankondigde geen heil meer te zien in het Muziekpaleis, waarin Tivoli samen zou gaan met muziekcentrum Vredenburg en SJU Jazzpodium. Tivoli is bang dat de exploitatie van het muziekverzamelgebouw te risicovol is. De zaal claimt bovendien dat de Gemeente Utrecht druk uitoefent om Tivoli bestuurlijk buitenspel te zetten. De popzaal won daarover onlangs nog een kort geding. Het getouwtrek rond de zaal speelt inmiddels al een paar jaar. Tivoli gaf in die jaren al een aantal keren aan financieel zo goed als onafhankelijk te zijn van subsidie.

Volgens De Nieuwe Utrechter is D66 fel tegenstander van de PvdA-plannen. Gerda Oskam van D66 noemde het amendement van Isabella ‘onzinnig’. “U steekt wel miljoenen in de tekorten van Muziekcentrum Vredenburg. Wij steunen liever cultureel ondernemers, dan een gemeentelijke dienst die zo slecht presteert ondanks de zeer gewaardeerde inzet van het personeel.” Ook GroenLinks en Leefbaar Utrecht zijn tegen de plannen.

Tivoli-voorzitter Barry de Vos reageert furieus. “Wij zijn kritisch geweest naar de exploitatie van het Muziekpaleis, en de PvdA zal nu wel even met ons afrekenen. Tivoli is juist weer een constructieve weg ingeslagen. De PvdA doorkruist dit geheel. En dan heb ik het nog niet over de juridische juistheid van het voorstel. De heer Isabella is onduidelijk over waar dat geld precies heen moet. De grote instellingen moeten geld inleveren ten gunste van kleine instellingen, zegt hij. Vervolgens krijgt alleen Tivoli een strafkorting. Ik denk ook niet dat de Wethouder van Cultuur hier blij mee is. Voor ons komen deze plannen volkomen als een verrassing. De heer Isabella weigert al jaren met Tivoli te praten. Ook op dit moment ligt er een uitnodiging, maar we krijgen daar geen reactie op. Het is een soap.”

De behandeling van de programmabegroting is nog bezig. Gilbert Isabella was dan ook niet bereikbaar voor een reactie.Later vandaag zal het college op het amendement reageren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12