Mininova verwijdert auteursrechtelijk beschermde torrents Mininova verwijdert auteursrechtelijk beschermde torrents

“We zagen geen andere oplossing na de uitspraak van de rechter”

, Fiona Fortuin

Mininova verwijdert auteursrechtelijk beschermde torrents

“We zagen geen andere oplossing na de uitspraak van de rechter”

Fiona Fortuin ,

Mininova heeft besloten alle torrents die verwijzen naar auteursrechtelijk beschermde bestanden te verwijderen. Daarmee schikt de torrentsite zich naar de eis van de rechtbank.

“We zagen geen andere oplossing na de uitspraak van de rechter”

Mininova heeft besloten alle torrents die verwijzen naar auteursrechtelijk beschermde bestanden te verwijderen. Daarmee schikt de torrentsite zich naar de eis van de rechtbank. Minonova behoort tot de grootste torrentwebsites ter wereld. Volgens Webwereld trok de site eerder dit jaar zo'n 45 miljoen unieke bezoekers per maand. Piraterijbestrijder Brein spande eerder dit jaar een zaak tegen het bedrijf aan en kreeg in augustus gelijk van de rechter. De uitspraak luidde dat de site zich niet rechtstreeks schuldig maakt aan schending van de Auteurswet, maar dat de torrentsite het gebruikers wel gemakkelijk maakt dat te doen. Binnen drie maanden moest Mininova de torrents verwijderen.

Dat is nu dus gebeurd. Erik Dubbelboer van Mininova zegt met geen andere oplossing te kunnen komen. “Met verschillende partijen hebben we naar de mogelijkheden gekeken. Filteren was daar één van. Maar een filtersysteem blijkt niet 100 % te werken, wat betekent dat we dit steeds moeten controleren.” Mininova gaat alleen nog verder met hun al bestaande Content Distribution service. Contentmakers kunnen hun bestanden uploaden, waarna Mininova goedkeuring geeft en de torrent online zet. Bands als The Gasoline Brothers en Silence Is Sexy maken gebruik van deze dienst om hun muziek gratis aan te verspreiden, net als het Utrechtse label Beep Beep, Back Up The Truck.

“Het is jammer dat we deze stap moeten ondernemen, maar met zo’n uitspraak kun je ook niet anders. We zijn ook moe van de strijd.” De eerste reactie onder het persbericht op hun eigen blog is al geplaatst. Deze luidt: Goodbyy Mininova, its been nice knowing ye….. De kans dat het bezoekersaantal na vandaag drastisch zal kelderen is ook groot. Maar Dubbelboer zegt dat er voor hem nog genoeg mogelijkheden zijn. “Naast Mininova werken we aan andere sites zoals Snotr voor videos, en hebben we nog paar andere bedrijfjes waar we sinds kort mee bezig zijn. Daar kan ik alleen nog niet teveel over zeggen.” 

Dubbelboer zegt nog wel in hoger beroep te willen gaan. Dat kan tot drie maanden na de uitspraak.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12