London Calling-programmeur gaat voor zijn eigen smaak London Calling-programmeur gaat voor zijn eigen smaak

Ben Kamsma: “Je mag me er persoonlijk op afrekenen”

, Atze de Vrieze

London Calling-programmeur gaat voor zijn eigen smaak

Ben Kamsma: “Je mag me er persoonlijk op afrekenen”

Atze de Vrieze ,

Het muzikale tij in Groot Brittannië is momenteel bijna net zo laag als de AEX. Waar drie jaar geleden de jonge Engelse gitaarbandjes nog per gros geleverd werden, is het nu zoeken. Slecht nieuws voor een festival als London Calling, zou je zeggen. “Zelf zoeken is veel leuker”, zegt programmeur Ben Kamsma.

Ben Kamsma: “Je mag me er persoonlijk op afrekenen”

Het muzikale tij in Groot Brittannië is momenteel bijna net zo laag als de AEX. Waar drie jaar geleden de jonge Engelse gitaarbandjes nog per gros geleverd werden, is het nu zoeken. Slecht nieuws voor een festival als London Calling, zou je zeggen. Maar programmeur Ben Kamsma maakt zich er niet al te druk om. Meer nog dan op de voorjaarseditie kijkt hij over de grens. Ook de komende editie zouden de hoogtepunten wel weer eens uit Amerika kunnen komen, met onder meer The Phenomenal Handclap Band en Alberta Cross. “Met Violens en Pyramiddd hebben we twee sterke nieuwe band uit Amerika op het programma”, zegt Kamsma. “En ik hou zelf erg van Sad Day For Puppets, uit Zweden.”

Natuurlijk zijn er wel degelijk Engelsen in overvloed in Paradiso volgend weekend. Bekendste namen zijn Jack Peñate en Esser. Ook Bombay Bicycle Club komt op herhaling. “Die waren de vorige keer wat te vroeg”, zegt Kamsma. “Nieuwe Britse bands waar ik veel van verwacht zijn The Leisure Society, We Were Promised Jetpacks en Beth Jeans Houghton. Rond Mirrors is in Engeland al een behoorlijke buzz, al is het wel een jonge buzz. Je merkt dat het met veel van die acts langer duurt voordat ze volwassen zijn. Een paar jaar terug werd alles direct getekend door labels, nu wordt er minder snel geïnvesteerd. Kijk naar iemand als Kid Harpoon: het heeft ongelofelijk lang geduurd voordat die een keer deze kant op kwam.”

Toch heeft Kamsma relatief gezien weinig te klagen. “London Calling heeft zich bewezen als een festival waar je als band op kunt vallen. Ook als labels weinig toursupport geven, blijft London Calling een interessante optie. En als bands graag willen komen, komen ze.” Dat Kamsma geen stapels aanvragen van Britse bands op zijn bureau heeft liggen, is ook wel weer prettig. “Zelf zoeken is veel leuker”, zegt hij. “Ik ga nu veel meer uit van mijn eigen muzieksmaak. Je kunt me er achteraf persoonlijk op afrekenen.”

London Calling 2009/2 vindt plaats op 20 en 21 november in Paradiso. 3VOOR12 doet verslag. Bereid je nu voor met de London Calling Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12