Hirsch Ballin: "Voorzichtig omgaan met geld innen voor embedded files" Hirsch Ballin: "Voorzichtig omgaan met geld innen voor embedded files"

Minister reageert op kamervragen nieuwe Buma/Stemra regels

, Fiona Fortuin

Hirsch Ballin: "Voorzichtig omgaan met geld innen voor embedded files"

Minister reageert op kamervragen nieuwe Buma/Stemra regels

Fiona Fortuin ,

Hirsch Ballin van Justitie heeft gereageerd op de kamervragen over de nieuwe Buma/Stemra licenties. De auteursrechtenorganisatie wil geld gaan vragen voor het embedden van files. De minister stelt dat de Auteurswet niet duidelijk aangeeft of het embedden van files een nieuwe openbaarmaking betreft. Om die reden moet 'voorzichtig' worden omgegaan met het innen van een vergoeding.

Minister reageert op kamervragen nieuwe Buma/Stemra regels

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft gereageerd op de kamervragen over de nieuwe spelregels van Buma/Stemra voor het embedden van files. De auteursrechtenorganisatie wil vanaf volgend jaar aan het embedden een prijskaartje hangen van 130 euro per 6 embedded files. Niet-bedrijfsmatige sites zijn van deze nieuwe regelgeving uitgesloten, maar poppodia en verdienende bloggers moeten wel degelijk gaan betalen.

Onduidelijk is echter of deze regeling wel voldoende juridisch fundament bezit. Eerder spraken juristen en advocaten zich hier al over uit. Ook de minister zegt nu dat de Auteurswet niet duidelijk aangeeft of het embedden van files een nieuwe openbaarmaking betreft. Zou dat wel het geval zijn, dan moet daar geld voor worden betaald. Maar door gebrek aan duidelijkheid moet volgens hem 'voorzichtig' worden omgegaan met het innen van een vergoeding.

Hirsch Ballin geeft verder in zijn antwoorden aan dat in concrete gevallen een rechter moet beoordelen of er sprake is van een nieuwe openbaarmaking.

Alle antwoorden van Hirsch Ballin op de kamervragen van de CDA vind je hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12