Hardcore-zanger als ingetogen The Black Atlantic naar SXSW en EuroSonic Hardcore-zanger als ingetogen The Black Atlantic naar SXSW en EuroSonic

In A Cabin With-sessie basis voor 50.000 maal gedownload album

, Ingmar Griffioen

Hardcore-zanger als ingetogen The Black Atlantic naar SXSW en EuroSonic

In A Cabin With-sessie basis voor 50.000 maal gedownload album

Ingmar Griffioen ,

Tot 2004 was hij zanger van de US hardcorepunk-band Shai Hulud, nu bevindt Geert van der Velde zich als The Black Atlantic aan de andere kant van het muzikale spectrum. De Groninger nam thuis liedjes op en begon een band voor EuroSonic 2007. Sindsdien deed hij drie Amerikaanse tours, nam daar een In A Cabin With sessie op en ontving invitaties voor SXSW en EuroSonic 2010.

In A Cabin With-sessie basis voor 50.000 maal gedownload album

Tot 2004 was hij zanger van de Amerikaanse hardcorepunk-band Shai Hulud, nu bevindt Geert van der Velde zich als The Black Atlantic aan de andere kant van het muzikale spectrum. Sinds hij in 2006 thuis begon ingetogen popliedjes op te nemen, is het allemaal wat uit de hand gelopen. De Groninger begon een band voor EuroSonic 2007. Sindsdien deed hij drie tours door de VS, nam bij zijn Amerikaanse schoonouders een In A Cabin With sessie op en ontving invitaties voor SXSW en EuroSonic 2010.

De muzikale loopbaan van Van der Velde begon nog veel gekker. "Op mijn zestiende was ik weg van metal en hardcore. Toen ik 18 was bezocht ik een show van Shai Hulud in Nederland en op een hele rare manier ben ik toen in de band beland. Op mijn 19e vertrok ik naar de Verenigde Staten." Na vijf jaar als zanger ging hij terug naar Nederland. "Ik speel ook gitaar en wilde ook een keer wat anders. Dat is The Black Atlantic geworden."

De eerste vier nummers die de Groninger in 2006 opnam, kwamen op de ep Send This Home terecht. "Toen kon ik nog niet eens gitaarspelen en zingen tegelijk. Ik had nog nooit live gespeeld en toen ik voor EuroSonic 2007 werd gevraagd, heb ik maar een band geformeerd." Na meerdere bandwisselingen speelt hij sinds april in een vaste bezetting met multi-instrumentalist Kim Janssen, pianist/percussionist Stef Thoen en zijn vrouw Megan Hoffman (zang, fluit, glockenspiel, melodica, percussie).

De samenwerking met Janssen, die begin dit jaar nog op Noorderslag stond met een orkest, gaat al verder terug. Van der Velde en Janssen traden eerst op als duo. Samen met een vriend trokken ze vorige winter naar de States voor het project In A Cabin With (IACW). Voor de sessie kregen ze in de blokhut steun van bevriende Amerikaanse bands The Antlers en Spanish Prisoners. De sessie legde de basis voor het fraaie, herfstachtige album Reverence For Fallen Trees, waarop de verstilde folky indiepop-songs doen denken aan Fleet Foxes, Bon Iver of Sigur Rós.

Van der Velde nam songmateriaal mee naar de berghut. "Maar er is nog zoveel veranderd. Met Kim en de jongens van The Antlers erbij zijn die liedjes heel anders gemaakt." Niettemin was het album bij terugkomst niet af. "We hebben dertien nummers opgenomen in de VS, maar ik was niet met alles tevreden. Ik wilde een solide album." Dat is precies zijn bezwaar bij IACW-albums. "Er staan altijd veel toffe nummers op, maar ook een paar mindere. Daarom ben ik zo brutaal geweest voor te stellen zelf nog wat nummers toe te voegen. Zo hebben we hier nog drie nummers geschreven en opgenomen in Zwolle en ook nog een nummer helemaal opnieuw opgenomen."

Het album is dankzij de IACW-deal wereldwijd gedistribueerd door V2 en daarnaast gratis te downloaden. Verder tekende The Black Atlantic bij Beep! Beep! Back Up The Truck. Geert van der Velde legt uit: "V2 doet 0,0 niks aan promotie, het enige wat zij doen is de cd drukken en distribueren via Bertus. Het is aan IACW om promotie te doen. Ze willen graag een label zijn, maar hebben nog niet de mankracht." Dus leek het hem logisch om Beep! Beep! te vragen. "Zij zijn wél een label en doen ook promo. IACW en Beep! Beep! kennen elkaar uit Utrecht. Ze vinden elkaar tof en wilden wel samenwerken. Dit was de eerste co-release."

Beide partijen zorgen wel voor exposure en The Black Atlantic boert niet slecht. Zo is het album al ruim 50.000 keer gedownload en de tourkalender zit voorlopig vol. "We kunnen met dit album ook wat laten zien aan podia en boekers. Ook aan onze Duitse boeker, die deze herfst een Europese tour voor ons regelde met Windmill door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Benelux." Ook bracht het Duitse Midsummer Records Reverence For Fallen Trees in het Duitstalige gebied uit en dus gaat de groep in december terug.

Verder doet The Black Atlantic een huiskamertournee met labelgenoten Kismet, die onlangs een akoestisch versie van debuutalbum uitbrachten. En dan ligt er nog een uitnodiging om in 2010 op de showcasefestivals SXSW en EuroSonic te spelen. "SXSW heb ik zelf geregeld via de website Sonic Bids. De EuroSonic-boekers kennen ons uit Groningen en vonden dat we met deze plaat moesten terugkomen."

Je kunt Reverence For Fallen Trees op de website van Beep! Beep! beluisteren en downloaden. The Black Atlantic speelt vanavond (26 november) op de cd-presentatie van audiotransparent in de Groninger Stadsschouwburg, vrijdag 15 januari in 't Pakhuis op EuroSonic en vertoeft van 17 tot en met 20 maart in Austin, Texas voor SXSW.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12