Gorinchem heeft 255 pagina’s nodig voor boek 50 jaar lokale popcultuur Gorinchem heeft 255 pagina’s nodig voor boek 50 jaar lokale popcultuur

“We hebben zelfs moeten schrappen”

, Fiona Fortuin

Gorinchem heeft 255 pagina’s nodig voor boek 50 jaar lokale popcultuur

“We hebben zelfs moeten schrappen”

Fiona Fortuin ,

Dit weekend presenteert Gorinchem het boek We Want More!, vijftig jaar popmuziek in Gorinchem. Het boek telt 255 pagina’s. Ter vergelijking: het boek 50 Jaar Popmuziek in Nederland (heel Nederland dus) telt 271 bladzijdes. Samensteller Piet Augustijn zegt dat hij zelfs heeft moeten schrappen. “We hadden makkelijk over de 300 kunnen gaan."

“We hebben zelfs moeten schrappen”

Dit weekend presenteert Gorinchem het boek We Want More!, vijftig jaar popmuziek in Gorinchem. Het boek telt 255 pagina’s. Ter vergelijking: het boek 50 Jaar Popmuziek in Nederland (heel Nederland dus) telt 271 bladzijdes. Gorinchem is wel de laatste plaats waar je aan denkt bij een rijke pophistorie, maar samensteller Piet Augustijn zegt dat hij zelfs heeft moeten schrappen. “We hadden makkelijk over de 300 kunnen gaan. 271 pagina’s om de landelijke popcultuur te beschrijven is toch ook weinig?”

Gorinchem heeft genoeg te vertellen, zegt Augustijn. Het boek beperkt zich niet alleen tot de lokale bands, maar vertelt ook over de podia en festivals in de stad. En ja, zelfs de schandalen. Augustijn: “In 1967 trad The Outsiders op tijdens de Feestweken. De organisatie vond de band te aanstootgevend en besloot de stekker eruit te trekken. Dat hadden ze nooit moeten doen. Er kwam een hele rel van. De dranghekken vlogen door de lucht. Veertig jaar later wordt er nog over gesproken.”

Op de lijst met Gorcumse muzikanten pronkt Kane zanger Dinand Woesthoff bovenaan. “Hij komt hier vandaan, hij springt er toch wel uit. We hebben alleen geen interview met hem, zo iemand is toch moeilijk te benaderen. Maar ook bandleden van The Shuffles bekend van Sha La La I Need You komen uit Gorinchem. En El Kroppo is een band die ook nu nog door heel Nederland tourt.” De naam Caught in the Act komt eveneens in de lijst voor, maar dat blijkt bij navraag niet te gaan om de populaire boyband van de jaren negentig. “Dit is een andere Caught in the Act, een hardrock band die 20 jaar geleden ter ziele is gegaan.” 

Gorinchem heeft dan nu wel zijn eigen boek over de lokale popgeschiedenis, de kleine stad in Zuid-Holland moet het alweer twintig jaar zonder eigen poppodium doen. “In de jaren tachtig moest de gemeente kiezen tussen een buurthuis of poppodium. Er is toen voor de eerste gekozen. Dat mis je toch wel, een popzaal. We hebben wel een klein zaaltje, maar dat mag geen naam hebben. De meeste bands spelen hier in cafés of wijken uit naar plaatsen in de omgeving, zoals Leerdam. Dat is hier tien minuten vandaan.”

Aanleiding voor het boek is het 100-jarig bestaan van de Historische Vereniging. “Omdat zij niet alleen stoffig gevonden willen worden, is besloten om naast carnaval en theater ook iets te organiseren rondom het thema popmuziek.” En hoewel het boek volgens Augustijn zeker de moeite waard is om te lezen, is het vooral bedoeld voor de inwoners van Gorinchem. “We hebben niet voor niets gekozen voor een oplage van 1500.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12