3VOOR12DRAAIT (week 47): Hollandse Nieuwe 1, Kartasan, A Grave With No Name 3VOOR12DRAAIT (week 47): Hollandse Nieuwe 1, Kartasan, A Grave With No Name

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week 47): Hollandse Nieuwe 1, Kartasan, A Grave With No Name

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

We doen het vanaf vandaag anders met onze rubriek Hollandse Nieuwe. Elke maand zetten we een compilatie op de Luisterpaal met daarop nog onbekend talent uit de polder. De eerste staat nu online, met 19 supergoede tracks. Eigenlijk zijn Kartasan en A Grave With No Name er niets bij.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.3VOOR12 Album van de Week

A Place To Bury Strangers - Exploding Head (Mute/Pias)

3VOOR12 Single van de Week

Jack Penate - Pull My Heart Away XL/V2

3FM Megahit

The Temper Trap - Sweet Disposition (PIAS)


DE TOP 10


1. Diverse Artiesten: Hollandse Nieuwe Sampler 1
"Nederland barst van het talent; luister maar!" (Stephan van Peursem)
"Luister naar deze cd en denk net als ik: hoeveel goeds houdt zich nog voor ons verscholen?" (Fiona Fortuin)

2. Kartasan - Another Profile (album Excelsior/V2)
"Donker, beetje (nachtclub-) jazzy met blazers en ook geschikt voor winterse zondagen." (Ingmar Griffioen)
"Ik verbaas me af en toe over de muzikale veelzijdigheid van onze zuiderburen." (Tomas Delsing)

3. A Grave With No Name - Mountain Debris (LP, Lefse/Nog geen distributie in NL)
"De ontdekking van het jaar. Er kan er maar een per jaar zijn, daarom gebruik ik de term ook niet zo vaak, maar dit is ‘m." (Stephan van Peursem)
"No Age, The XX, wat postrock, drupje Oneida en zelfs wat Pavement hoor je terug op Mountain Debris." (Erik Zwennes)

4. London Calling, 20 en 21 november in Paradiso
"Superdeluxe spannend nummer met een climax van jewelste van weer zo’n London Calling bandje dat je niet mag missen" (Menno Visser over Grammatics)
"Laat je verrassen!" (Tomas Delsing over de overige bands)

5. Wilco live in Paradiso 16-11-2009
"Het was een mooie, zorgvuldig opgebouwde avond in Paradiso, met als hoogtepunt wat mij betreft een volle zaal die Jesus, Etc meezong." (Atze de Vrieze)
"p.s.: Ik zei altijd dat ik niet van gitaarsolo's hou, ik moet mezelf corrigeren, ik hou niet van slechte, overbodige gitaarsolo's." (Stephan van Peursem)

6. Bear In Heaven - Beast Rest Forth Mouth (Hometapes)
"Moeilijk te omschrijven, wil liever ook geen poging doen. Heeeeel mooi!" (Fiona Fortuin)

7. Andrew Bird live @ Melkweg, Amsterdam, 15-11-2009
"Onvoorstelbaar dat iemand zoveel fouten kan maken en dan nog zo imponeert." (Ingmar Griffioen)

8. Talk Normal - Sugarland (LP, Rare Book Room/?)
"Brooklyn zei je? Talk Normal lijkt op jonge leeftijd ook in de New Yorkse toverdrank te zijn gevallen." (Erik Zwennes)

9. Typhoon & New Cool Collective – Bumayé (Chocolade EP, Top-Notch/Universal)

"De hele EP mag er zijn, maar in Typhoon-classic Bumayé (een ode aan Mohammed Ali) komt de samenwerking met New Cool Collective het best tot zijn recht." (Atze de Vrieze)

10. MPHO - Box ’ N Locks (single Parlophone UK/import)

"Schaamteloos misbruik van Martha & The Muffins en Echo Beach – maar beter goed gejat dan…zowaar op London Calling." (Menno Visser)


DE LIJSTJES:


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Talk Normal - Sugarland (LP, Rare Book Room/?)
Brooklyn zei je? Talk Normal lijkt op jonge leeftijd ook in de New Yorkse toverdrank te zijn gevallen. Denk Liars, The Kills, No Age en Sonic Youth. Luisteren is geloven. Wie haalt ze naar Nederland?

A Grave With No Name - Mountain Debris (LP, Lefse/Nog geen distributie in NL)

6 december staat labelgenoot Neon Indian op Bazar Curieux geprogrammeerd. De hier in Nederland nog onbekende en niet gedistribueerde collega's van A Grave With No Name zijn misschien een nog wel grotere ontdekking. No Age, The XX, wat postrock, drupje Oneida en zelfs wat Pavement hoor je terug op Mountain Debris. Dat maakt dit tot een album dat wel eens net te laat en te moeilijk zou kunnen komen om de jaarlijstjes te sieren. Laat het in ieder geval niet aan je voorbij gaan.

Animal Collective - Fall Be Kind (EP, Domino/Munich)

Deze gloednieuwe Animal Collective EP voelt als een cadeautje. De band schonk ons begin 2009 het album van het jaar en gaat daar in de jaarlijstjes rijkelijk voor beloond worden. Eigenlijk zou Fall Be Kind pas in december fysiek uitkomen, maar het label stuurde de plaat een maand te vroeg uit waardoor deze online lekte. Ik geloof in dezen niet in toeval: Fall Be Kind is precies op tijd voor Sinterklaas. On A Highway is het mooiste liedje dat niet op de LP staat; vocaal, muzikaal en productioneel mindblowing. Naar verluidt is dit even het laatste wat we van de dieren zullen horen. In 2010 krijgen we Panda Bear in zijn eentje, ook niet vervelend.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Wilco live in Paradiso 16-11-2009
Het was zo vol in Paradiso maandag dat ik alleen nog een plakkerig plekje half achter een pilaar op het balkon kon vinden. Van daaruit heb ik ademloos staan kijken naar drummer Glenn Kotche en gitarist Nels Cline, die beide met een onwaarschijnlijke kalmte heel knap speelden. Het was een mooie, zorgvuldig opgebouwde avond in Paradiso, met als hoogtepunt wat mij betreft een volle zaal die Jesus, Etc meezong. Niet lafjes alleen de eerste drie regels, maar de hele tekst, inclusief bruggetje, met als beloning de laatste strofe door Jeff Tweedy zelf.

King Midas Sound – Waiting For You (album, Hyperdub/Konkurrent)
Meer dub dan step, dit album van King Midas Sound (Kevin Martin alias The Bug en Roger Robinson). Zo kalm en vederlicht zijn we ze niet gewend van Hyperdub. Fluisterzang, knisperende beats en bassen die aanvoelen als kussentjes.

Typhoon & New Cool Collective – Bumayé (Chocolade EP, Top-Notch/Universal)
De hele EP mag er zijn, maar in Typhoon-classic Bumayé (een ode aan Mohammed Ali) komt de samenwerking met New Cool Collective het best tot zijn recht. Het is zo’n track die iedere Typhoon-fan kent, maar waar nooit ECHT wat mee gedaan is. En dat terwijl het het ultieme voorbeeld is van Ty’s motto Tussen Licht En Lucht. De nieuwe coole hook die Benjamin Herman en co de track geschonken hebben zorgt voor het predicaat ‘hit’.


MENNO VISSER DRAAIT:

The Stills – Everything I Build (album Oceans Will Rise, Arts & Crafts/Konkurrent, 2008)
Met 3VOOR12RADIO hadden we woensdag de Grote Begrafenisshow: wat draai je op je crematie? We kregen veel mooie suggesties, maar deze hernieuwde ontdekking in deze context van de Canadese band The Stills was een prachtige. Die tekst: kippen en ook vel…

MPHO - Box ’ N Locks (single Parlophone UK/import)
Schaamteloos misbruik van Martha & The Muffins en Echo Beach – maar beter goed gejat dan…zowaar op London Calling.

Grammatics – Relentless Fours (Dance To The Radio, import UK)
Everyone loves a breakdown… en zeker ik. Superdeluxe spannend nummer met een climax van jewelste van weer zo’n London Calling bandje dat je niet mag missen.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Amenra live @ dB's, Utrecht, 13-11-2009

Als er ooit een goede reden was om luid 'Godmiljaar' of 'Hel en verdoemenis' in een concertzaal te krijsen, was het vrijdag wel in dB's. Het Belgische AmenRa blies me al voor de derde keer dit jaar om met hun sinister voortslepende postcore en sludge. De goed getimede erupties van grunter Colin van Eeckhout, steevast met zijn rug naar het publiek gekeerd, maken het nog intenser.

Andrew Bird live @ Melkweg, Amsterdam, 15-11-2009

Onvoorstelbaar dat iemand zoveel fouten kan maken en dan nog zo imponeert. Zeker 10 x ging het mis met zichzelf loopen bij de Amerikaan, die ook aangaf aan rust toe te zijn. Hoewel Andrew Bird heel veel kan, de man is zonder twijfel een van de meest gevoelige, intelligent en intuïtief opererende solo-artiesten, is iets van een ritmesectie als vangnet toch aan te bevelen. Uitrusten svp en snel terugkomen met meer vernuftig vioolspel, wonderschone zang én gefluit.

Kartasan - Another Profile (album Excelsior/V2)

Ik vind dit stiekem best fijne muziek. Donker, beetje (nachtclub-) jazzy met blazers en ook geschikt voor winterse zondagen. De Gentse groep rond zanger/pianist/componist Jan Vandecasteele presenteert het debuutalbum vanavond op Crossing Border en is ook op EuroSonic 2010 te bewonderen. De Stadsschouwburg of Grand Theatre zou gepast zijn.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Anne Soldaat - Live @ Rotown zaterdag 14 november

Weergaloos optreden van een weergaloze muzikant. Intiem maar toch groots. Het album In Another Life is al een onderschat meesterwerkje, met de ijzersterke begeleidingsband komt alles nog intenser en genialer over.

Steve Earle - Copperhead Road (MCA)

Natuurlijk kijk ik uit naar London Calling, maar wat baal ik stiekem ook dat ik Steve Earle zaterdag moet missen op Crossing Border. Collega Fiona doet verslag vanuit Den Haag voor 3VOOR12, en ik hoop zo (voor haar) dat ze een onvergetelijke Earle gaat zien. Op Crossing Border zal hij veel werk spelen van zijn laatste album Townes (juist, met nummers van mister Van Zandt), maar zijn beste werk blijft toch Copperhead Road uit 1988 met The Devils Right Hand als favoriet.

Eels - Little Bird (Vagrant)

Mark Oliver Everett (E.) gaat maar door. Na het verrassend levenslustige Hombre Lobo afgelopen jaar, komt hij in januari alweer met een nieuwe studioplaat: End Times. Voorproefje Little Bird belooft veel goeds.


TOMAS DELSING DRAAIT:


London Calling, Paradiso 20-21 november 2009

Je twee dagen onderdompelen in de geweldige Britse bandjescultuur! En de Zweedse. En de Amerikaanse. London Calling heeft zijn blikveld verruimt, wat wederom resulteert in twee spannende avonden. Kijk voor de redactietips naar de speciale London Calling 3VOOR12 Draait van eerder deze week, maar wees vooral niet bang om gewoon op de bonnefooi ergens binnen te stappen: laat je verrassen!

Kartasan - Another Profile (Excelsior/V2)
Ik verbaas me af en toe over de muzikale veelzijdigheid van onze zuiderburen. De Gentse Kartasan is er zo één: in een onvervalst Brits accent (!) brengt hij spannende zondagavondliedjes met een jazzy ondertoon. Spannend! Oh, en wat een schitterend artwork!

Darko Esser - Balans (Wolfskuil)
Hoewel elektronica niet perse bovenaan mijn lijstje favoriete muziekgenres staat, weet Darko Esser precies de goede snaar te raken. Wie niet begrijpt waarom moet ook maar het interview lezen dat collega Atze de Vrieze met hem had: alle melancholie valt op zijn plaats.


JONA ROVERS DRAAIT:


Natron - Rot Among Us (album, Metal Age Productions)
Natron is uniek. Al sinds 1992 brengen ze hun eigenzinnige extreme death metal aan de man, en al vanaf hun eerste EP Unpure spelen ze heerlijk swingende, scheurende en onconventionele nummers die niet wars zijn van experimenteerdrift (neem een Police cover, akoestische intermezzo’s, of riffs met een knipoog naar bekende tunes). Ook op dit vijfde volledige album bewijst Natron de creativiteit nog niet verloren te zijn, en weten de soepele gitaarlijnen en drums me regelmatig een grijns op mijn gezicht te geven. Luisteren!

Withdrawn - Skulls Of The Weak (album, Another Sphere Records)
Een wat hysterische Malevolent Creation ten tijde van Envenomed, zo zou je het Franse Withdrawn kunnen omschrijven. Ik vind ‘t wel leuk, al worden de blastbeats gaandeweg iets te veel van het goede. Er wordt geprobeerd old-school, new-school, black en death metal tot een eigen edelmetaalsoort te smeden en daarin slaagt de inmiddels tot duo gereduceerde band heel behoorlijk.

Coathanger Abortion - Dying Breed (album, Comatose Music)
En de prijs voor de beste naam dit jaar gaat naar…. Coathanger Abortion! Gefeliciteerd jongens. Daar houdt de prijsuitreiking ook meteen bij op, want eigenlijk is de gruizige, op grindcore gestoelde death metal niet zo boeiend.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Allereerste Hollandse Nieuwe compilatie-cd

Negentien (19!) Nederlandse acts die je misschien wel, maar waarschijnlijk niet kent, maar die je wel zou moeten kennen. Nou ja, niets moet natuurlijk, maar luister wel even naar deze allereerste Hollandse Nieuwe compilatie. 3VOOR12 gaat het anders doen met de rubriek Hollandse Nieuwe. We willen nog meer Nederlands goed dan voorheen naar boven vissen, dat is zo'n beetje de insteek. Luister naar deze cd en denk net als ik: hoeveel goeds houdt zich nog voor ons verscholen? Van garage rock 'n roll uit het Hoge Noorden tot aan hiphop met een zachte G uit Brabant en importbruiden uit Israel!

Crossing Border, vanavond, vrijdag 20 november, en zaterdag 21 november
Heb je geen kaartje, dan heb je pech: Crossing Border in Den Haag verkocht een maand geleden al uit. Wat een geweldig programma heeft de editie van 2009. Vorig jaar stonden er de Fleet Foxes, dit jaar vult Monsters of Folk de ruimte voor bijzondere act in. Maar nog meer heb ik zin in de kleinere bands als Madensuyu (hoe belachelijk is het dat ik ze nog nooit heb gezien?), The Bony King of Nowhere (nu op de luisterpaal!), Yo La Tengo en Cymbals Eat Guitars. Prachtig wordt het, kan niet anders.

Bear In Heaven - Beast Rest Forth Mouth (Hometapes)
Moeilijk te omschrijven, wil liever ook geen poging doen. Begint heel ritmes, gericht op de drums, met een waas van psychedelica eromheen. Dat en elektronica weten ze heel goed met elkaar te combineren. Maar alleen met deze omschrijving doe ik de band eigenlijk veels te kort. Heeeel mooi!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


A Grave With No Name - A Grave With No Name (Lefse)
De ontdekking van het jaar. Er kan er maar een per jaar zijn, daarom gebruik ik de term ook niet zo vaak, maar dit is ‘m. Tot twee maanden geleden nog nooit van de band gehoord, maar wat een prachtig album hebben ze gemaakt. Denk aan Animal Collective in hun folk periode (rond Sungg Tongs), No Age achtige gitaren, lekkere noise, veel galm en vooral veel ontroering. Luister zelf maar. Net op tijd voor mijn jaarlijstje.

Wilco live in Paradiso 16-11-2009

Waren ze op Lowlands als super, nu waren ze misschien nog beter. Jeff Tweedy en co. gaven een lange show waarbij vooral opviel hoe dynamisch en ontspannen de band tegelijkertijd kan zijn. Heel veel hoogtepunten (Via Chicago, Spiders/Kidsmoke, Jesus Etc.) en geen zwakke momenten. Top show!

p.s.: Ik zei altijd dat ik niet van gitaarsolo's hou, ik moet mezelf corrigeren, ik hou niet van slechte, overbodige gitaarsolo's. Solo's van Nels Cline behoren tot het beste wat muziek te bieden heeft.

Diverse Artiesten: Hollandse Nieuwe Sampler 1:
Nederland barst van het talent; luister maar!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12