3VOOR12DRAAIT (week 46): Them Crooked Vultures, 5yr Subbacultcha op 3VOOR12TV, Tape Deck Mountain 3VOOR12DRAAIT (week 46): Them Crooked Vultures, 5yr Subbacultcha op 3VOOR12TV, Tape Deck Mountain

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week 46): Them Crooked Vultures, 5yr Subbacultcha op 3VOOR12TV, Tape Deck Mountain

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Deze week een opvallend lichte draait met Steel Panther en Klaus Wunderlich, maar het zijn vooral Them Crooked Vultures, de 3VOOR12TV opnames van 5yr Subbacultcha! en Tape deck Mountain die liefhebbers hebben op de redactie.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van deWeek
La Roux - In For The Kill (Polydor/Universal)

3VOOR12 Single van de Week
Isbells - Isbells (Zeal/Konkurrent)

3FM Megahit
Di-Rect - Times Are Changing (Dino/EMI)


DE TOP 10:

1. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (album, RCA/Sony)
"Supergroep met supermuziek, niet voor niks album van de week." (Ingmar Griffioen)
"De Vultures maken hun opgetelde namen meer dan waar. In het Engels is daar een woord voor: “Delivered”!" (Tomas Delsing)
"Het Melkwegconcert was geen roes, het was allemaal daar. Dat bewijst deze plaat." (Erik Zwennes)

2. 5 Jaar Subbacultcha op 3VOOR12TV
"De eerste vijf concerten van het jubileumfeest staan nu op 3VOOR12TV. Een must see." (Erik Zwennes)
"Een avond met [...] de ingetogen liedjes van Secret Love Parade, de droge humor van The Chap en de stampende rock van The Wooden Constructions." (Tomas Delsing)
"Hospital Bombers bewezen weer eens een van de leukste live-bands van Nederland te zijn." (Stephan van Peursem)

3. Tape Deck Mountain - Ghost (album, Lefse)
"Dromerig, fel, gruizig. Van hetzelfde label als Neon Indian." (Fiona Fortuin)
"[...] een mooie, dromerige melancholische plaat." (Stephan van Peursem)

4. Klaus Wunderlich – La Felicidad (song van het album Hammond Für Millionen, Telefunken)
"als er de laatste week één redactiehit is, is dat orgelvirtuoos Klaus." (Tomas Delsing)
"Het liedje La Felicidad uitgevoerd door Klaus Wünderlich, heeft de laatste week ongeveer 100 draaiuren gehad!" (Peter Hoogeveen)

5. Kyteman's Hiphop Orkest live @ Tivoli, Utrecht 6 november
"En weer kippenvel bij het a capella Blow The Whistle On 'Em. Pffff." (Ingmar Griffioen)

6. Steel Panther – Feel The Steel (Album, Island/Universal)
"De werkdag begon in het 3V12HQ deze week steevast met de plaat van deze comedy hairmetal-rockers uit LA." (Peter Hoogeveen)

7. Fourtet - Love Cry (single, Domino/Munich) 
"Pure gestripte hypnotherapie!" (Menno Visser)

8. Rotten Cadaveric Execration – Execrate (EP, eigen beheer)
"Amper serieus te noemen, ware het niet dat wát je hoort, verrekte goed is. Even volwassen worden en we hebben een knaller." (Jona Rovers)

9. Diane Birch - Valentino (albumtrack, S-Curve/EMI in 2010, import US)
"De grootogige zangeres uit Michigan heeft de looks en beheerst moeiteloos haar mix van gospel, blues, country en pop." (Menno Visser)

10. Arctic Monkeys live in Heineken Music Hall 11-11-2009
"Zo communicatief en entertaining als woensdag heb ik Arctic Monkeys nog nooit gezien. Alex Turner veegde opvallend vaak het haar uit zijn gezicht en keek godmiljaar recht de zaal in!" (Atze de Vrieze)


DE LIJSTJES


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Kyteman's Hiphop Orkest live @ Tivoli, Utrecht 6 november
Niet eens vanwege het concert - we zagen de 22-koppige formatie al vaker schitteren. Meer vanwege het bizarre verhaal van de schuchtere trompettist, die transformeerde tot dirigerend podiumbeest en binnen een jaar na album- en podiumdebuut driemaal Tivoli uitverkocht en ook met gemak de HMH vult. En weer kippenvel bij het a capella Blow The Whistle On 'Em, waarvoor hij zaterdagnacht keer op keer alle 1000 bezoekers stil krijgt. Pffff.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (album, RCA/Sony)

Supergroep met supermuziek, niet voor niks album van de week. Ronkende riffs, de betere QOTSA-grooves, pompende (stoner-) rock, meeslepende zang van Homme en genoeg spul om de manen te laten wapperen. QOTSA-fans genieten van Dead End Friends, het bijna 7 minuten dik stampende Elephants, schot in de roos Gunman en de hele rest van de plaat, die zeker meer is dan een QOTSA-plus traktatie, eerder een hele lekkere rockplaat zelfs.

Dead Confederate - MySpace

Lekker luid dat Dinosaur Jr., maar ook wat eentonig rockend. Na de Paradiso-show eind augustus snel de bovenzaal in, waar Dead Confederate (mooie naam!) binnen hetzelfde idioom een stuk meer bezieling en urgentie etaleerde. Licht psychedelisch southern rockend, toepasselijke naam dus en betere frontman ook, mag ik dat zeggen?! Amerikanen staan op de eerste dag van Le Guess Who in De Helling met A Place To Bury Strangers, ook al zo'n aanrader.


TOMAS DELSING DRAAIT

Klaus Wunderlich – La Felicidad (song van het album Hammond Für Millionen, Telefunken)

Hij heeft het helaas zelf niet meer mee mogen maken, maar als er de laatste week een redactiehit is, is dat orgelvirtuoos Klaus. Met een klein duwtje in de rug van Kabouter Wesley natuurlijk. Even aanstekelijk als geniaal, weet La Felicidad zich als geen ander diep in je korte termijngeheugen te worstelen. Resultaat: de hele middag mee neuriën en “GODMILJAAR”, “TURBO TURBO” en “IK HAAAAT VAKANTIE” over en weer roepen. "Einde".

Them Cooked Vultures – Them Crooked Vultures (album, RCA/Sony) 
Eindelijk een supergroep met een superplaat! Waar het bijna normaal is geworden dat de verwachtingen niet worden ingelost, denk Audioslave en Velvet Revolver, breekt het trio Homme-Jones-Grohl met die gewoonte. Sceptici moeten maar gewoon eens de eerste track luisteren (bijvoorbeeld via de Luisterpaal) en geduld hebben tot pak ‘m beet 2:43. Daar gaat een aanstekelijke doch relatief rustige gitaarriff – ongetwijfeld een ideetje van Dave Grohl – na een seconde stilte over in een muur van geluid die overtuigend Queens Of The Stone Age Is. Misschien allemaal niet verrassend – het is een combinatie geworden van het goede van Led Zeppelin (Jones), Foo Fighters (Grohl) en Queens Of The Stone Age (Homme) – maar wie maalt daar nou om!? De Vultures maken hun opgetelde namen meer dan waar. In het Engels is daar een woord voor: “Delivered”!

5 Jaar Subbacultcha! 3VOOR12TV
Leuk voor zowel de aanwezigen als de mensen die er niet bij konden zijn: het merendeel van de concerten van het verjaardagsfeestje dat Subbacultcha! onlangs gaf, is nu terug te zien op 3VOOR12TV. Een avond met een zeer gevarieerd muzikaal aanbod, dat uiteenloopt van de ingetogen liedjes van Secret Love Parade, de droge humor van The Chap, tot de stampende rock van The Wooden Constructions.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT

Steel Panther – Feel The Steel (Album, Island/Universal)
De werkdag begon in het 3V12HQ deze week steevast met de plaat van deze comedy hairmetal-rockers uit LA. Ik zag ze al op tv bij Kat Von D in de tattooshop in LA Ink, maar was pas om toen de plaat me verraste door de authentieke sound van de 80’s en 90’s rock in de hoek van Van Halen, BonJovi en Mötley Crüe. De liedjes zijn über-catchy, de riffs schaamteloos gekopiëerd van de oude bazen en de teksten liggen meer in het hoekje van de 2LiveCrew. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik een zwak heb voor Van Halen, maar sinds deze week ben ik ook zwaar fan van Steel Panther! Bekijk ze op youtube of beluister het album op de Luisterpaal.

Klaus Wünderlich – La Felicidad (song van het album Hammond Für Millionen, Telefunken)
Ok, het is vast niemand ontgaan dat Kabouter Wesley de afgelopen dagen ongeveer de best bekeken clipjes heeft op Youtube.
Hulde voor Jonas Geirnaert, hij heeft gezorgd voor minutendurende lachsalvo’s, buikkrampen en tranen, alsmede een nieuwe manier om lekker te vloeken op de redactie (“GODMILJAAR!!”)
De grote kracht van de animaties ligt aan de slechte tekeningen, de stupide verhaallijnen, het Vlaamse vloeken, maar voor het grootste deel in de muziekkeuze van de bedenker. Het liedje La Felicidad uitgevoerd door Klaus Wünderlich, heeft de laatste week ongeveer 100 draaiuren gehad!

Ultramagnetic MC’s – Critical Beatdown (Album, Next Plateau, Universal Records))
Afgelopen maandag had ik met collega Stephan van Peursem de ultieme dagafsluiting, in de vorm van een oldschool-hiphop-uurtje.
Van Kool Moe Dee via King Bee naar de Ultramagnetic Mc’s. Daar ben ik de rest van de dag in blijven hangen, en ik blijf van mening dat, misschien mede omdat het in ’89 de eerste hiphop-cassette was die ik ooit kreeg, het nog steeds een van de beste en invloedrijkste platen is in het genre. Niet iedereen weet dat bijvoorbeeld The Prodigy redelijk wat knaken heeft verdiend met “Smack My Bitch Up” en “Outer Space”, tracks die beiden gedragen worden door samples van Critical Beatdown.


ERIK ZWENNES DRAAIT

50 Cent - Before I Self Destruct (album, Aftermath/Universal, release 16 november 2009)
Fiddy's back! Van nooit weggeweest zullen sommigen zeggen, maar mij was hij in ieder geval onderweg kwijtgeraakt. Op zijn nieuwe plaat heeft 50 zijn beats weer helemaal voor elkaar. Hij blijkt ook in flow flink ontwikkeld en heeft weer voldoende meegemaakt om een plaat te vullen. Wat een producers: Dr. Dre, Khalil, Havoc. En sterke medewerkingen van Eminem, R. Kelly en Lloyd Banks. Beat van de Dag: Death to my Enemies van Dre en Mark Batson.

Them Crooked Vultures - S/T (album, RCA/Sony)
Wat een superband! Geen posers, maar vriendelijke scumbags die een sterke rockplaat in elkaar gestampt hebben. En nu niet huilen over gebrek aan liedjes, Bandoliers is een van de beste liedjes dit jaar gemaakt. Het Melkwegconcert was geen roes, het was allemaal daar. Dat bewijst deze plaat.

5 Jaar Subbacultcha op 3VOOR12TV
De eerste vijf concerten van het jubileumfeest staan nu op 3VOOR12TV. Mijn favoriet was voor aanvang al The Chap. De maffe Britten maken het helemaal waar met hun popdiscohits, outfits en briljante dansjes. Een must see. De rest ook overigens!


MENNO VISSER DRAAIT

Two Door Cinema Club - I Can Talk (Kitsune, import UK)
De tweede behoorlijk briljante single van deze jonge Noord-Ierse band. Na hun take op Vampire Weekend in Something Good Can Work, is dit hun dansbare versie op het nieuwe geluid van Editors. Bij betere distributie een indiehit van jewelste. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om deze snotapen een majorcontract onder de neus te duwen... Talkpoeder in je oren ofzo?

Fourtet - Love Cry (single, Domino/Munich) 
Altijd weer verrassend wat er uit het hoofd van muzikaal genie Keiran Hebden rolt. Wat vage synths, een vocale sample met het woord 'upright', en een drumsample, meer heeft hij niet nodig. Pure gestripte hypnotherapie!

Diane Birch - Valentino (albumtrack, S-Curve/EMI in 2010, import US)

De pophit op het album van de nieuwe Carole King. Natuurlijk komt eerst nog de verkeerde single Nothing But A Miracle - hoe moeilijk kan A&R zijn? - maar een beetje Plato gaat nu al profiteren van de lage dollar op de import op het album Bible Belt. De grootogige zangeres uit Michigan heeft de looks en beheerst moeiteloos haar mix van gospel, blues, country en pop. Zou me hoogstelijk verbazen als ze hier niet doorbreekt volgend jaar.


JONA ROVERS DRAAIT

Deist – Demo (demo, eigen beheer)
Ze zijn al 4 jaar bezig, en dit is pas hun eerste demo - met slechts twee nummers! Maar de tijd zit in de kwaliteit. Met een bíjna ongezonde portie Morbid Angel worden lang aangehouden en regelmatig terugkerende donkere riffs voorgeschoteld, voorzien van rollende bassdrums, een zware grom en een indrukwekkende old-school feel. Impressive!

Rotten Cadaveric Execration – Execrate (EP, eigen beheer)
“For lovers of the true swine, slamming, grinding anti-musical scene”. Ik zou bijna gaan denken dat er echt iets mis met me is dat ik dit snap en deel! Anyway, er duiken recentelijk veel van dit soort nieuwe bands op, met een eerste EP die je omver blaast, denk aan Infertile Surrogacy, Incarcerate/Internal Torture of Corporectomy. Rotten Cadaveric Execration, of RxCxEx zoals ze zichzelf noemen, speelt brute death metal met teveel samples; zes nummers in negen minuten. Amper serieus te noemen, ware het niet dat wát je hoort, verrekte goed is. Even volwassen worden en we hebben een knaller.

Mass Infection - The Age Of Recreation (album, Pathologically Explicit Recordings)
Lang stond er een andere naam klaar voor mijn ‘draait’, maar op het laatste moment kreeg ik de nieuwe Mass Infection te horen, en die heeft Repulsive Dissection toch echt van de ereplaats verdrongen. De basis voor de muziek van Mass Infection wordt ontegenzeggelijk gevormd door de voornamelijk blastende drums; ze zitten dik in de mix, en vormen door de ijselijke strakheid een solide fundament. Af en toe herinnert het aan het drumwerk van Pyaemia.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Lucky Fonz III live in Vredenburg Leeuwenbergh Utrecht 07-11-2009
In zijn Nederlandstalige musical monoloog speelt ons aller Lucky Fonz III balletje-balletje met zijn publiek. Hij jongleert met romantiek, absurditeit en meligheid en goochelt met zichzelf. Wie is Lucky Fonz III? Is het de improviserende slordervos die hij lijkt? Of is het een berekenende prof? Zingt hij recht uit zijn hart? Of ontroerd hij met fictieve verhaaltjes over de liefde en de dood?

Grizzly Bear live in Melkweg Max 09-11-2009
Grizzly Bears Veckatimest is een van mijn favoriete albums van het jaar, en dat terwijl hun vorige albums volledig langs me heen gegaan zijn. Na de Melkweg show weet ik weer waarom: de nieuwe songs hebben veel meer drive en zijn meer to the point, terwijl de oude songs meer uitwaaieren. Ik realiseerde me ook nu pas dat tweede frontman een veel betere zanger is dan Ed Droste. Hoogtepunt: While You Wait For The Others. Flamboyante types zijn het niet, maar dat compenseerden ze maandag met zeldzaam sfeervol licht.
Arctic Monkeys live in Heineken Music Hall 11-11-2009
Echte players zullen het wel nooit worden, maar zo communicatief en entertaining als woensdag heb ik Arctic Monkeys nog nooit gezien. Alex Turner veegde opvallend vaak het haar uit zijn gezicht en keek godmiljaar recht de zaal in! En bij het prachtige slot Secret Door - inhaken op foooools on parade - werd het confettikanon van stal gehaald. Recensenten die zeggen dat het publiek de nieuwe liedjes niet snapt moet je ook niet geloven. Cornerstone (geweldig liedje) en Crying Lightning werden gewoon woordelijk meegezongen. Vormcrisis? Welnee, band in vorm! Veel beter dan de Lowlands-show.


FIONA FORTUIN DRAAIT
Estroe - Elemental Assets (Connaisseur)
Twee jaar geleden besloot Estroe (is Esther Roozendaal) de gok te wagen, haar werk als verpleegkundige op te zeggen en zich volledig op de muziek te richten. Kan ze nooit spijt van krijgen. Elemental Assets gaat van ambientachtige, organische, en warme tracks naar meer dansvloergericht, toch zal je Estroe nooit zien stampen. Heel mooi!
Tape Deck Mountain - Ghost (album, Lefse)
Dromerig, fel, gruizig. Van hetzelfde label als Neon Indian.
Cymbals Eat Guitars - Why There Are Mountains (Memphis Industries)

Cymbals Eat Guitars - Why There Are Mountains (album, Memphis Industries/PIAS)
Of je nou Mountain in je naam gebruikt of in je albumtitel, het komt allemaal op hetzelfde neer. Cymbals Eat Guitars stijgt tot dezelfde hoogtes. Staan op Crossing Border!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

A Place To Bury Strangers - Exploding Head (album, Mute/PIAS)
A Place To Bury Strangers heeft met zoveel sturm und drang een shoegaze cd gemaakt dat je haast vergeet dat dit soort muziek al veer eerder, vaker en misschien wel beter is gemaakt. Toch blijft het lekker, met je hoofd in zo'n muur van geluid en maar blij zijn met de donkere kanten van het leven.
Tape Deck Mountain - Ghost (album, Lefse)
Lefse is een van mijn favoriete labels aan het worden. Pas brachten ze de retrofuturistische spacepop van Neon Indian uit, nu komen ze met een mooie, dromerige melancholische plaat. Het echt Lefse meesterwerk van A Grave With no Name komt trouwens volgende week op de luisterpaal.
5YR Subbacultcha, 6 November, Ekko, Utrecht
Hospital Bombers bewezen weer eens een van de leukste live-bands van Nederland te zijn. The Chap switchte telken tussen heel erg tof, geniaal en irritante meta-muziek. Soms te melig, soms helemaal raak.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12