3VOOR12DRAAIT (week 45): 5 YR Subbacultcha!, The Ex, Jookabox 3VOOR12DRAAIT (week 45): 5 YR Subbacultcha!, The Ex, Jookabox

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week 45): 5 YR Subbacultcha!, The Ex, Jookabox

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

De 5 jaar Subbacultcha! avond in de Melkweg was een succes, The Ex is na dertig jaar nog ijzersterk en Jookabox is dat in zijn eigen soort.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van deWeek
Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (Sony)

3VOOR12 Single van de Week
Jamie T - Chaka Demus (EMI)

3FM Megahit
Kane - No Surrender (Universal)


DE TOP 10:

1. 5 Jaar Subbacultcha, Melkweg 05-11-2009
“Nog één hoeraatje” (Atze de Vrieze)
“Dat we nog maar lang mogen genieten van sterke concertavonden en een bloeiende indiescene.” (Erik Zwennes)
"Een geslaagde avond, binnenkort terug te zien op 3VOOR12TV!" (Tomas Delsing)

2. 30 Jaar The Ex - Compilatie (2cd, Ex Records/Konkurrent)
“Ik wist wel dat ik The Ex goed vond, maar weet nu ook waarom.” (Erik Zwennes)
"The Ex is de beste Nederlandse band ooit. Punt. twee cd's vol bewijs staan op de luisterpaal." (Stephan van Peursem)
"Eerlijk is eerlijk, ik kende het inderdaad nog niet, maar ga door deze verzamelaars zeker meer opzoeken!" (Tomas Delsing)

3. Jookabox - Dead Zone Boys (album, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“Jookabox is een geweldig boeiend figuur die in een breed en onbegrensd muzikaal spectrum opereert.” (Erik Zwennes)
"Het lijkt erop dat Jookabox bezig is met het creëren van een eigen genre." (Stephan van Peursem)

4. Bat For Lashes (live @ Melkweg, 30 oktober)
“Muzikaal spannend en visueel uitdagend. A star is born.” (Menno Visser)
“Bat For Lashes is ALTIJD betoverend.” (Fiona Fortuin

5. Michael Jackson – This Is It (documentaire, Columbia Pictures/Sony)
“Zingt inderdaad de sterren van de hemel in I'll Be There. Vol van stem, trefzeker.” (Atze de Vrieze)
“This Is It is de wederopstanding van de King Of Pop. Of toch niet?“ (Fiona Fortuin)

6. Devendra Banhart - What will we be (Warner)
“Omdat het hele album gewoon wonderschoon is. Net als Angelika, geloof ik....” (Martijn van der Vlist)

7. Ou Est Le Swimming Pool - Dance The Way I Feel (Stiff Records/iTunes)
“Fantastische bandnaam - en dit is er weer zo'n hit die in het rijtje The Big Pink, Empire Of The Sun etc. past.” (Menno Visser)

8. Anne Soldaat, live @ Tivoli de Helling 1 november
“Al met al een erg bijzonder concert, en dat was nog maar het begin van de clubtour...” (Ingmar Griffioen)

9. Deepthroat Tracheotomy – Demo (demo, eigen beheer)
“Rare band! Rare hoes, rare naam, en rare muziek.” (Jona Rovers)

10. Yeasayer – Ampling Up (gratis download)
“De eerste lektrack van het nieuwe Yeasayer album is tegelijk raarder en normaler dan we van ze gewend zijn.” (Atze de Vrieze)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

Bat For Lashes (live @ Melkweg, 30 oktober)
Muzikaal spannend en visueel uitdagend. A star is born. En ook nog eens verrassend veelzijdig (dan weer Radiohead, dan weer Tori, maar vooral zichzelf). Check de beelden binnenkort op 3voor12.tv

Ou Est Le Swimming Pool - Dance The Way I Feel (Stiff Records/iTunes)
Fantastische bandnaam - en dit is er weer zo'n hit die in het rijtje The Big Pink, Empire Of The Sun etc. past. Glijdende synthipopdisco uit Londen met een radiofeel. Er is zelfs al toffe een Armand van Helden remix van...

Francis & The Lights - The Top (Normative/iTunes)
Bij 3VOOR12RADIO ben ik altijd zo blij met tips van luisteraars. Via de sms of de site stromen de reacties binnen voor de Plugplaat. Je kan nu eenmaal niet alles bijhouden en al die extra oren leveren soms pareltjes op. Zoals deze New Yorker Francis Farewell Starlite via Josine Visser (geen familie). De nieuwe Prince? Eenmaal de clip zien en je bent verkocht.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

5 Jaar Subbacultcha, Melkweg 05-11-2009
Subbacultcha vierde gisteren zijn verjaardag met een hele sloot bandjes, en 3VOOR12 maakte de video’s voor later. Gekluisterd aan mijn camera ben ik in de Theaterzaal niet geweest, maar in de Oude Zaal was het druk zat. Drie persoonlijke favorieten: The Chap, een melige maar scherpe kruising tussen LCD Soundsystem en Art Brut. TV Buddhas, een Sturm Und Drang blues rock ’n roll duo uit Israël. En Foot Village, een ontspoord kwartet uit Amerika met een vierpersoonsdrumstel en een maniakale zangeres met een megafoon. Nog één hoeraatje voor Subbacultcha!

Michael Jackson – This Is It (documentaire, Columbia Pictures/Sony)
Dan dat ene moment. MJ (zoals hij ook door zijn crew genoemd wordt) repeteert het Jackson 5 blokje. I Want You Back, The Love You Save, inclusief de bijbehorende dansjes. In de zaal staan zijn dansers compleet uit hun dak te gaan. Ze springen, ze schreeuwen, ze gooien bijkans hun hoedjes omhoog. Jackson zingt inderdaad de sterren van de hemel in I'll Be There. Vol van stem, trefzeker. Direct na de laatste noot zegt hij met een zucht: "Jullie moeten dat niet doen! Ik moet mijn stem sparen, ik mag niet voluit gaan. Jullie dwingen me voluit te gaan."

Yeasayer – Ampling Up (gratis download)
De eerste lektrack van het nieuwe Yeasayer album (noteert u met dikke stift 8 februari 2010) is tegelijk raarder en normaler dan we van ze gewend zijn. Nog meer vreemde geluiden, maar ook een mooi, direct liedje. Met andere woorden: een band die niet bang is voor het avontuur, maar de realiteit niet uit het oog verliest. Gratis in ruil voor je mailadres.


JONA ROVERS DRAAIT:

Deepthroat Tracheotomy – Demo (demo, eigen beheer)
Rare band! Rare hoes, rare naam, en rare muziek. Deze Fransen spelen een bijzondere combinatie van redelijk makkelijke melodieuze riedeltjes en brute beuk-death metal. Het ene moment hoor je een iele toonladder-oefening met simpel drumritme, dan weer vliegen de vette powerchords inclusief smerige piggy-grunts je om de oren. Voor zover ik het kan vinden is dit de eerste demo, en ik ben heel benieuwd hoe deze band zich verder ontwikkelt!

Bloodgush – Demo (demo, eigen beheer)
De Indonesische death metal scene is groot. Zo is er onlangs een dubbel-cd uitgebracht met maar liefst 32 bands alleen al uit Bandung, die allen (brute) death metal spelen. Bloodgush is een van die bands, en een heuse nieuwe ster aan de horizon. Sommige riffs zijn nog iets teveel afgekeken, en sommige overgangen mogen nog wat soepeler, maar op deze twee nummers is al meer creativiteit te horen dan veel hedendaagse bands in de ‘slam’ hoek tentoonspreiden.

Eviscerated - Promo (demo, eigen beheer)
Waarom je ervoor zou kiezen om als zesde band met de naam ‘Eviscerated’ door het leven te gaan weet ik niet, maar dat deze gasten goed zijn in wat ze doen weet ik wel. Opnieuw uit Bandung, Indonesië, en opnieuw erg sterk. Een beetje Disconformity/oude Infected Malignity, een vleugje Bleeding Corpse, en snufje Goretrade of Inveracity, die stijl. Heerlijk!


MARTIJN VAN DER VLIST:

Devendra Banhart - What will we be (Warner)
Newcastle, 2002. Toen Feyenoord nog over de grens mocht spelen. Een Europees droomdebuut van de fabelachtige Pardo (ken u hem nog?) met een pracht van een doelpunt. In pure extase dronken worden op Quayside, en daar was ze: Angelika. Ze zei dat ze Engels was, maar volgens mij zo Oostblok als onze eigen Jozef Kiprich. Wat een nacht. Alleen al voor het nummer Angelika verdient Devendra Banhart het gedraaid te worden. En omdat het hele album gewoon wonderschoon is. Net als Angelika, geloof ik....

Portugal.The Man - Live @ Rotown, 5 november
Ik zit nog na te beven. Wat een muur van geweld! Gitaar, gitaar en nog eens gitaar. Wie opent met een solo van acht minuten moet allemachtig veel lef hebben. Portugal. The Man dus. Meer, meer, meer. Live beter dan op plaat!

Afzien - 3VOOR12
Bij 3VOOR12 willen en doen we ook veel. En zo kan het weleens gebeuren dat iets aan je aandacht ontsnapt. Afzien bijvoorbeeld, het videoclipprogramma zonder consessies met Giel Beelen. En dat zou toch zonde zijn. Dus hierbij, gaat dat zien!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Anne Soldaat, live @ Tivoli de Helling 1 november
Anne Soldaat met band: op basis van album en nieuwe ep had ik hoge verwachtingen. Die werden zondag ingelost, eerst door een akoestische aanpak (met drummer op cajón!) en vervolgens elektrisch, in de toegift toverde Anne nog even solo, om gezamenlijk af te sluiten met de fijne single Going South. En dan trakteerde hij ook nog op Daryll-Ann songs als Surely Justice en We Love Danger... Annes relaxte presentatie, uitstraling, repertoirekeuze en niet in het minst zijn tweestemmigheid en gitaarspel: al met al een erg bijzonder concert, en dat was nog maar het begin van de clubtour...

TLR - The MX Pump 2008
Op Amsterdam Dance Event kreeg ik alleen het begin mee van de Westcoast Sound of Holland, de samenwerking van Electronation, Intergalactic FM en Crème Organization, die liefst 14 NL electro-helden op de planken bracht. Een van die electro-kanjers die ik miste was TLR, maar hij biedt ruimschoots troost middels deze Westcoast mix uit 2008. Knallen en dat meer dan een uur lang!

Wanda Jackson & The Seatsniffers, live @ Effenaar 4 november

Wanda Jackson werd rond 1995 opgegraven als First Lady Of Rockabilly en daarmee levende legende. In april werd de Amerikaanse zangeres opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame. De nu 72-jarige is in De Effenaar nog goed bij stem, ze snerpt nog onvervalst in prijsnummers als Right Or Wrong (single uit 1961) en het heerlijke Funnel Of Love (toen enkel b-kant). Het enige is dat Wanda wel wat trager bij de tongriem is, zodat de begeleidende Belgische rootsformatie nogal eens in moet houden. Mooi hoe de Seatsniffers met de blik op oneindig langzaam dood gaan, tijdens Wanda's monoloog van een kwartier over haar relatie met de jonge Elvis en zijn invloed op haar carrière. Wel fijn dat de Pelvis haar destijds van gospel op het rock 'n roll-spoor zette.


FIONA FORTUIN:

Bat For Lashes live in de Melkweg, vrijdag 30 november 2009
Een paar maanden geleden stond Bat For Lashes nog in de Oude Zaal van de Melkweg, afgelopen vrijdag trad ze op in de Rabozaal. Ik twijfelde even of ik wel weer moest gaan. Nu heel blij dat ik daar zat, want Bat For Lashes is ALTIJD betoverend.

Gatekeeper- Optimus Maximus (Fright)
Dit is dance met een hoofdletter K. De K van Kitsch. Italo tracks die Louis Quinze prachtig zou hebben gevonden.

This Is It, de film
Met bomberjack aan komt Michael Jackson tijdens Thriller onder een reusachtige nepspin gekropen, als een Jezus die na zijn kruisiging toch weer voorzichtig zijn eerste stappen uit de grot zet. This Is It is de wederopstanding van de King Of Pop. Of toch niet?


ERIK ZWENNES DRAAIT:

5 Jaar Subbacultcha, Melkweg 05-11-2009
Nederland, van harte gefeliciteerd met Subbacultcha! Dat we nog maar lang mogen genieten van sterke concertavonden en een bloeiende indiescene. De melkwegavond was in ieder geval een zeer geslaagde avond. Ik heb weinig gezien want rende rond met tapes, cd's en contracten, maar daarom wel volgende week alles te herbeleven op 3VOOR12TV.

Jookabox - Dead Zone Boys (album, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Ik denk dat ik een Dead Zone Boy ben. Ik wil er in ieder geval heel graag bij horen. Stoere bebaarde mannen met een klein hartje en die puur op gevoel leven. Zoiets stel ik me er bij voor. Jookabox is een geweldig boeiend figuur die in een breed en onbegrensd muzikaal spectrum opereert. Zijn tweede is donker, grappig, poppy en zeer meeslepend. Als je van nummer drie You Cried Me niet moet glimlachen krijg je je geld terug.

30 Jaar The Ex - Compilatie (2cd, Ex Records/Konkurrent)
The Ex was er al toen mijn ouders elkaar nog moesten ontmoeten. Een bizar idee dat zo'n compilatie je wel meteen bij de kladden grijpt. Ik wist wel dat ik The Ex goed vond, maar weet nu ook waarom. Luister deze compilatie en laten we aan de eerstvolgende release gewoon weer en masse veel ruchtbaarheid geven. Deze heren verdienen het.


STEPHAN VAN PEURSEM:

Ben Frost - By The Throath (bedroom Community/N.E.W.S)
Donkere, aangrijpende, wonderschone plaat van deze in IJsland wonende Australiër. Diepe sub-bassen, onheilspellende bijgeluiden, valse violen en vooral heel veel sfeer. Met hulp van Amiina (bekend aals strijkkwartet van Sigur Ros), Valgeir Sigurðsson, Nico Muhly, Arcade Fire- lid Jeremy Gara en Zweedse metalband Crowbar (!) maakte hij een plaat om hard aan te zetten in een donkere kamer en daarna niet meer te kunnen slapen. En inderdaad, het album grijpt je bij de keel...

The Ex - 30 Years of The Ex (Ex Records/Konkurrent) CD 1 en CD 2.
The Ex is de beste Nederlandse band ooit. Punt. twee cd's vol bewijs staan op de luisterpaal.

Jookabox - Dead Zone Boys (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Jookabox (voorheen Grampall Jookabox) bewijst met zijn nieuwe album dat hij niet kan worden weggezet als eendagsvlieg. Zijn vorige album Ropechain eindigde hoog in menig jaarlijstje van 2009. Dit album is weer net zo goed, gek, raar, vervreemdend en moelijk te categoriseren als zijn vorige album. Het lijkt erop dat Jookabox bezig is met het creëren van een eigen genre; heel knap als er al zoveel muziek gemaakt is.


TOMAS DELSING:

5yrs Subbacultcha! @ Melkweg, 5-11-'09
Subbacultcha! bestaat dit jaar vijf jaar, en vierde dit op de enige juiste manier: een groot feest met veel bands. Heb helaas niet veel gezien van wat er in de Oude Zaal gebeurde, de hele avond staan filmen in de Theaterzaal, maar een snelle wandeling af en toe maakte duidelijk dat de sfeer er bij iedereen prima in zat. Een geslaagde avond, binnenkort terug te zien op 3VOOR12TV!

Ludovico Einaudi - Nightbook (album, Ponderosa/Bang!/PIAS)

Aanvankelijk mocht ik van luisterpaalgoeroe Stephan van Peursem deze cd niet luisteren. Begeleid door het staccato van de regen tegen de ramen, was hij bang dat de melancholische pianomuziek van Einaudi me regelrecht een (herfst)depressie zou bezorgen. Niets is minder waar! Ontzettend mooie - inderdaad niet al te vrolijke - muziek, met een verschikkelijk mooie opbouw. Aanvankelijk lijkt er iets van jeugdig optimisme in de liedjes besloten te zitten, naarmate je vordert krijgt de serieuze kant de overhand. Een beetje zoals de jaargetijden zelf.

The Ex - 30 Years Of The Ex (verzamelaar, Konkurrent)
Zal ik wel weer van Eric Corton en Menno Visser te horen krijgen dat ik 'nog maar 24 ben', en dit dus helemaal niet leuk hóór te vinden, trek ik me dus niets van aan! Eerlijk is eerlijk, ik kende het inderdaad nog niet, maar ga door deze verzamelaars zeker meer opzoeken!


ERIC CORTON:

The Heavy  -  How U like Me Now 
Diep, soulful, smerigjes en lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…Topplaat!

Expatriate  -  Crazy 
Was em even kwijt, tussen Temper Trap en nog wat…Bijzonder liedje…

Them Crooked Vultures  -  Them Crooked Vultures (Sony)

Nog maar een keer…nu het echte album in de speler en ik geniet als een gek!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12